Vandoren: Potpišite sporazum o privatizaciji Brodosplita


 

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga brodogradilišta Brodosplita.

"Želja mi je da se potpiše sporazum o privatizaciji Brodosplita izmeÄ‘u hrvatske Vlade i jedne tvrtke, a poznato mi je da se vode pregovori o privatizaciji te se nadam da će uskoro biti potpisan ugovor", rekao je danas poslijpodne Vandoren ne spominjući ime tvrtke samoborskoga DIV-a s kojom Vlada pregovara o privatizaciji splitskoga brodogradilišta.

Vandoren je pri tomu rekao kako vjeruje da će biti sačuvana radna mjesta u Brodosplitu nakon potpisivanja sporazuma o privatizaciji tog poduzeća. "Naš cilj nije uništavanje radnih mjesta", rekao je Vandoren, na javnoj raspravi pod nazivom "Europska budućnost Hrvatske i Splita" što ju je organizirala splitska udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda "Cenzura plus".

Vandoren je također istaknuo kako se u Hrvatskoj očekuje i nastavak borbe protiv kroupcije.

Osvrnuo se i na prošlogodišnje nerede u Splitu za vrijeme gay parade i ponovno organiziranje gay parade najavljene u Splitu u lipnju ove godine. Izrazio je nadu kako se na ovogodišnjoj gay paradi neće ponoviti poteškoće s prošlogodišnje gay parade. "Organizatori trebaju zatražiti zaštitu vlasti za predstojeću gay paradu u Splitu", kazao je Vandoren.

Podsjetio je kako je na referendumu u siječnju ove godine Splitsko-dalmatinska županija bila meÄ‘u posljednjim po potpori za ulazak Hrvatske u Europsku unbiju s 58 posto potpore glasača koji su izišli na birališta. Pri tomu je podsjetio kako nezadovoljstva Europskom unijom ima i u drugim zemljama, te je naveo primjer nedavne ankete u Francuskoj, koja je pokazala da Europska unija nije popularna.

U diskusijama su se čule i primjedbe kako je Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj meÄ‘u najslabijim korisnicima fondova Europske unije, te je nužno, kako je rečeno, pojačati aktivnosti kako bi se graÄ‘ani što je moguće bolje upoznali s prednostima ulaska u EU.

"Ulaskom u EU nastat će duboke promjene u hrvatskom društvu koje će biti teže nego rat, jer u ratu su neki imali iskustva, a pri ulasku u EU nemamo nikakvog iskustva. TakoÄ‘er si pri ulasku u EU može očekivati 'odljev mozgova' iz Hrvatske što će dodatno pogoršati nepovoljnu demografsku sliku u državi", upozorio je sociolog Mirko Petrić, predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019