Vandoren: Potpišite sporazum o privatizaciji Brodosplita


 

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga brodogradilišta Brodosplita.

"Želja mi je da se potpiše sporazum o privatizaciji Brodosplita izmeÄ‘u hrvatske Vlade i jedne tvrtke, a poznato mi je da se vode pregovori o privatizaciji te se nadam da će uskoro biti potpisan ugovor", rekao je danas poslijpodne Vandoren ne spominjući ime tvrtke samoborskoga DIV-a s kojom Vlada pregovara o privatizaciji splitskoga brodogradilišta.

Vandoren je pri tomu rekao kako vjeruje da će biti sačuvana radna mjesta u Brodosplitu nakon potpisivanja sporazuma o privatizaciji tog poduzeća. "Naš cilj nije uništavanje radnih mjesta", rekao je Vandoren, na javnoj raspravi pod nazivom "Europska budućnost Hrvatske i Splita" što ju je organizirala splitska udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda "Cenzura plus".

Vandoren je također istaknuo kako se u Hrvatskoj očekuje i nastavak borbe protiv kroupcije.

Osvrnuo se i na prošlogodišnje nerede u Splitu za vrijeme gay parade i ponovno organiziranje gay parade najavljene u Splitu u lipnju ove godine. Izrazio je nadu kako se na ovogodišnjoj gay paradi neće ponoviti poteškoće s prošlogodišnje gay parade. "Organizatori trebaju zatražiti zaštitu vlasti za predstojeću gay paradu u Splitu", kazao je Vandoren.

Podsjetio je kako je na referendumu u siječnju ove godine Splitsko-dalmatinska županija bila meÄ‘u posljednjim po potpori za ulazak Hrvatske u Europsku unbiju s 58 posto potpore glasača koji su izišli na birališta. Pri tomu je podsjetio kako nezadovoljstva Europskom unijom ima i u drugim zemljama, te je naveo primjer nedavne ankete u Francuskoj, koja je pokazala da Europska unija nije popularna.

U diskusijama su se čule i primjedbe kako je Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj meÄ‘u najslabijim korisnicima fondova Europske unije, te je nužno, kako je rečeno, pojačati aktivnosti kako bi se graÄ‘ani što je moguće bolje upoznali s prednostima ulaska u EU.

"Ulaskom u EU nastat će duboke promjene u hrvatskom društvu koje će biti teže nego rat, jer u ratu su neki imali iskustva, a pri ulasku u EU nemamo nikakvog iskustva. TakoÄ‘er si pri ulasku u EU može očekivati 'odljev mozgova' iz Hrvatske što će dodatno pogoršati nepovoljnu demografsku sliku u državi", upozorio je sociolog Mirko Petrić, predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019