nova plovila / Xp33


Prema najavama najnovija jedrilica iz cijenjena danskog škvera svojim vrhunskim performansama biti će dostojna nasljednica svojih uspješnih prethodnica

  

Prva jedrilica od 33 stope iz škvera X-Yachts, X-102, porinuta je 1981. godine te je ubrzo pobijedila na svjetskom prvenstvu u ORC Offshore regatnoj klasi, a sagraÄ‘ena je u 250 primjeraka. Sljedeći je model bio X-99 koji je imao vlastitu one-design klasu koja je dobila službenu potvrdu od ISAF-a, a tih je jedrilica isporučeno više od 550. Nešto kasnije modeli X-332 i X-342 takoÄ‘er su stekli veliku popularnost te je prodano gotovo 530 komada. Prije nekoliko godina predstavljen je X-34, atraktivan i udoban cruiser/racer. Obožavaju ga nautičari koji žele brz obiteljski brod. Taj će model ostati u ponudi škvera, dok će potpuno novi Xp 33 zasigurno postati trendseter.

Taj model profitira od napredne kompozitne tehnologije razvijene u škveru X-Yachts.

Trup se laminira u punoj sendvič-konstrukciji koristeći vakuumsku infuziju kako bi se dobio najbolji omjer između vinilesterske matrice i strukturalnih vlakana, a ta se tehnologija koristi od 2008. godine.

Brza jedrilica mnogo ovisi o dobroj stabilnosti i mogućnosti da nosi dovoljno površine jedara. Stabilnost ovisi uglavnom o širini trupa i niskom težištu plovila. Povećanje širine trupa na vodnoj liniji znači povećanje plovnosti te mogućnost izbacivanja težine posade što više na privjetrinsku stranu. MeÄ‘utim, to takoÄ‘er povećava i oplakivanu površinu trupa, što znači manju brzinu pri slabim vjetrovima. Zbog toga su u X-Yachtsu uvijek koncentrirani na održavanje težišta plovila što nižim. Koristeći naprednu tehnologiju laminacije i efikasna strukturna rješenja, težina se velikim dijelom može zadržati u kobilici gdje joj je i mjesto.

Xp 33 je lakši od mnogih drugih konkurentskih produkcijskih modela zbog spomenute tehnologije laminacije kao i zbog detaljnog promišljanja i razrade svih važnih detalja u svrhu postizanja savršene ravnoteže težine. Podizači i škote nisu provučeni ispod palube kako bi struktura plovila ostala jednostavna i lagana. Nema ni prozora na trupu, a broj otvora na palubi ograničen je kako bi paluba ostala jednostavna uz istovremeno dovoljno svjetla u interijeru i jednostavan pristup.

Ispod palube nalazi se vrlo funkcionalan i lak interijer. Strukturne pregrade načinjene su od šperploče i sigurno spojene na trup i palubu, a namještaj je djelomično obraÄ‘en u kompozitnim materijalima. Ovaj jednostavan ali efektan pristup plovilu bit će osnova za dobre performanse. Prema VPP testovima u škveru, u usporedbi s modelom X-99 iz 1985. koji je probio normu za performanse modernih jedrilica, očekuje se da novi Xp 33 u plovidbi u vjetar bude gotovo 10% brži po VMG-u pri srednjesnažnim vjetrovima te izmeÄ‘u 10 i 15% brži niz vjetar pri srednjesnažnim do slabim vjetrovima.

Xp 33 imat će gotovo 70% veću stabilnost omogućujući tako da se čak 15% veća površina jedara iskoristi mnogo efikasnije (u izvedbi s regatnim glavnim jedrom i asimetričnim spinakerom). To, zajedno s povećanjem vodne linije od gotovo cijelog metra daje jedrilici dodatni brzinski potencijal koji će ponovo postaviti standarde u klasi 10-metarskih performance jedrilica.

Karbonski uvlačivi baštun na pramcu u standardnoj je opremi kao i kompozitno kormilo, a jarbol i bum su aluminijski. Kao opcija dostupan je i malo viši karbonski jarbol, a pruža još bolju stabilnost i veću površinu jedara. U standardu kobilica je od lijevanog željeza, T-oblika i gaza 1,9 metara, a dodatno se može naručiti 2,1 m duboka kompozitna s olovnim T-bulbom. Raspored palube uključuje opcijski potpalubni rol-bubanj za flok ili genovu, a u pramčani sidreni spremnik može se ugraditi i opcijski vinč za sidro.

Predstavljanje prvog Xp 33 očekuje se krajem godine, a prvih 30 primjeraka imat će cijenu od 101.900 eura bez davanja. Oni će biti isporučeni prije ljeta 2013. Uz najavu ove sjajne jedrilice iz škvera su objavili da je 20. travnja porinut prvi i dugoočekivani primjerak veće joj sestre, modela Xp 50. Ubrzo nakon toga odraÄ‘ene su prve probne plovidbe koje su oduševile vodstvo škvera, a već se gradi još nekoliko komada.
Info: X-Yachts Jadran, Cesta v Mestni Log 55, 1000 Ljubljana, Slovenija; tel.:            +386 41 730 970      , e-mail: info@x-yachts.si, www.x-yachts.si


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019