Brodotrogir preuzima Quaestus Borislava Å kegre?


Prvi potpredsjednik Vlade Radimir ÄŒačić i ministar financija Slavko Linićpostigli su dogovor oko privatizacije riječkog 3.maja i Brodotrogira. Investicijski fondovi predvoÄ‘eni Quaestusom Borislava Škegre do kraja ovog mjeseca predložit će vladi model po kojem bi vlasnički preuzeli ta dva državna brodogradilišta koji se doduše može kretati isključivo u okvirima ispregovaranim s Europskom komisijom.

Investicijski će fondovi dakle morati predložiti program restrukturiranja koji dokazuje da će kroz najdulje pet godina ta brodogradilišta prestati proizvoditi gubitke. Moraju zadržati djelatnost ali sa smanjenim kapacitetom obrade čelika, predložiti model zbrinjavanja prekobrojnih radnika a kojih je prema ranijim procjenama najmanje 30 posto viška te dati čvrsta jamstva za 160 milijuna eura ulaganja ili 40 posto od ukupnih potpora koja su navozi primili od 2006.godine, piše Jutarnji list.

Iz fondovskih izvora doznajemo da će im za taj financijski trebati partnerstvo banaka, no u bankarskim krugovima čujemo kako oni baš i nisu skloni ulagati u brodogradilišta koja već nekoliko godina izbjegavaju kreditirati čak i u vrijeme dok im je novac bio osiguran državnim jamstvom. To bi svakako morale biti komercijalne banke a ne HBOR jer ovaj privatizacijski plan sigurno neće proći kod Europske komisije ukoliko u njemu država bude imala značajniji udio.

- Točno je, da bi taj plan prošao mi moramo minimalizirati državni udio a povećati privatni. Plan je da se uz Quaestus, Nexus i Prosperus uključe još najmanje dva investicijska fonda, rekao nam je visoki izvor iz Vlade. PotvrÄ‘uje nam takoÄ‘er da je postignut politički konsenzus oko privatizacije ova dva brodogradilišta s investicijskim fondovima, što je u stvari samo prva faza. Naime kako nam je nedavno potvrdio i sam Škegro, nakon temeljitog restrukturiranja i financijskog ozdravljenja brodogradilišta, oni bi svoje udjele ponudili strateškim investitorima.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019