Blue Line: Ministre, peljarenje je pljačkanje!


MeÄ‘unarodna brodarska kompanija Blue Line javno apelira na novu Vladu RH i nadležnog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš Dončića da omoguće ravnopravan položaj svih brodara na meÄ‘unarodnoj liniji Split – Ancona. Kako ističu iz te kompanije, najteži uteg poslovanju brodara je monopolistički položaj privatne tvrtke Split Pilot d.o.o, kojoj su dosadašnji ministri, pretpostavljamo iz osobnih interesa, osim monopola, osigurali i višemilijunske prihode za usluge peljarenja brodova u splitskoj luci.
 
Blue Line podržava primjenu zakona u pomorskim zemljama koji obvezuje strane brodare da pri ulasku u luku koriste  usluge peljara, odnosno "stručne osobe koja vodi brod i daje stručne savjete zapovjedniku radi sigurne plovidbe". S obzirom da je u pitanju sigurnost plovidbe i zaštita mora, razumljivo je i to da nadležno Ministarstvo propisuje cijene usluga peljarenja, ali ne i da iste budu nerazumno visoke. Sumnju u malverzacije budi i činjenica da je peljarenje u Hrvatskoj, kao siguran i unosan posao, još 1997. godine s državnih prebačeno na privatne tvrtke. Split Pilot d.o.o. je od tada zadužen za splitski akvatorij, a brodari su prisiljeni raditi samo s njima i po njihovim uvjetima, bez mogućnosti pregovora ili dogovora oko cijene usluga. Na naše brojne dopise i zamolbe za snižavanjem cijene peljarskih usluga brodarima koji cijelu godinu uplovljavaju u splitsku luku, oglušili su se i svi dosadašnji ministri.

Zbog tih krutih propisa i stavova, za Blue Line su, ističu iz te tvrtke, nastali sljedeći problemi pri korištenju usluge peljara u Splitu:

1. Cijene usluge peljarenja su dvostruko veće nego u Italiji:  za 500-tinjak isplovljavanja tijekom jedne godine Brodar u Splitu plati 100.000 eura više nego u Italiji. Kada se u obzir uzme da Blue Line već 19 godina plovi na liniji Hrvatska – Italija, evidentno je da smo splitsku peljarsku službu pretplatili za gotovo 2 milijuna eura.

2. Blue Line je u Splitu obvezan koristiti  peljara prilikom ulaska, ali i izlaska broda iz luke, dok je u Anconi peljar prisutan samo pri uplovljavanju broda u luku.

3. Zapovjednik broda koji uplovi u luku Ancona više od 20 puta dobiva certifikat o poznavanju luke. Taj certifikat ne oslobaÄ‘a Brodara potrebe za uslugama peljara pri ulasku u luku, ali su zato troškovi (kao i rizik s obzirom na kapetanovo iskustvo), za tu uslugu smanjeni na minimum. U Splitu ne postoji ta mogućnost, odnosno Boris Matošić, prvi čovjek Lučke kapetanije, se izričito protivi tomu, štiteći u na taj način interese privatne firme za peljarenje.

4. Koliko je ugrožena konkurentnost na liniji Split-Ancona,  pokazuje i to da Jadrolinija ne treba koristiti peljara u Splitu što znači da nije potrošila niti jednu kunu za tu skupu uslugu. Zabrinjava i zakonska pretpostavka da Jadrolinijini kapetani, pa čak i oni koji prvi put uplovljavaju u Split, jako dobro poznaju tu luku – te im ne trebaju stručni savjeti prilikom uplovljavanja. Nije li time sigurnost plovidbe i mora proizvoljno tumačena, pogotovo prisjetimo li se posljednjih havarija Jadrolinije za koje su, uglavnom, bili odgovorni upravo zapovjednici?

Iz Blue Linea vjeruju da će novi ministar shvatiti važnost ovog apela i prepoznati ovu brodarsku kompaniju kao respektabilan faktor na meÄ‘unarodnom pomorskom tržištu, s obzirom da Blue Line već 19 godina plovi na liniji Hrvatska-Italija bez ikakve subvencije hrvatske države, godišnje preveze 200.000 putnika i 30.000 vozila, redovito obnavlja flotu, prvi je brodar s online kupnjom trajektnih karata po low cost cijenama, zapošljava hrvatske časnike i koristi sve resurse hrvatskih tvrtki za agenturu, opskrbu i ostale intelektualne usluge.

S druge strane, država subvencionira Jadroliniju za održavanje linije Split-Ancona, financira im kupnju flote i pokriva gubitke u poslovanju, a kad tomu dodamo i peljarske  usluge, jasno je kako je do sada primarni cilj bio poticati monopol i ugušiti svaku moguću konkurenciju, ističu iz Blue Linea.

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019