Sedam pomoraca mjesecima u Jemenu i Togu bez novca i hrane


Očajni smo i na izmaku snaga. Ovdje smo u Jemenu u svojevrsnom zarobljeništvu već punih osam mjeseci. Sedam mjeseci nismo primili plaću. Dakle, bez novca smo i goriva na brodu, s ograničenim zalihama vode i hrane. Što je još gore, ubija nas neizvjesnost. Ne znamo kada će se i kako završiti ova kalvarija.
Mogućnost komunikacije s vanjskim svijetom nam je vrlo ograničena jer nemamo novca za telefon, pa samo možemo primati pozive, ali ne možemo nikoga zvati. Zbog nedostatka goriva ne radi klimatizacija, a ovdje su temperature preko četrdeset stupnjeva.

Imamo još nešto hrane, ali kako ne rade frižideri, imamo samo konzerve i slične stvari koje ne treba hladiti, pa možete zamisliti kako se hranimo - u kratkom telefonskom razgovoru za “Slobodnu” kazao je Davor Brozičević, kapetan broda “Katina“ šibenske tvrtke “Brodarstvo” d.o.o. kojoj je zbog dugova brod arestiran još 1. rujna prošle godine u Adenu, da bi 23. istog mjeseca bio prisilno prebačen na sidrište luke Hodeidah, gdje članovi posade u neljudskim uvjetima do danas čekaju ishod drame.

S kapetanom Brozičevićem na “Katini” su još četvorica hrvatskih pomoraca uglavnom iz Rijeke i njezine okolice. Tu je prvi časnik palube Branko Mičetić, mehaničari Giovanni Senčić i Vlado Podobnik, te električar Denis Malnar.
Iako već mjesecima Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava riješiti problem i hrvatske pomorce izvući iz Jemena i vratiti u domovinu, tek sada se ozbiljnije javno progovorilo o strašnoj kalvariji naših pomoraca.

Kako im pomoći?

- U bezbroj navrata razgovarali smo s Vitomirom Juragom, vlasnikom brodarske tvrtke. Nažalost, tvrtka je očito u velikim problemima i ne može namiriti dugove, isplatiti plaće i riješiti problem zarobljenih pomoraca. Zapravo, zbog prilika u toj regiji naše mogućnosti pomoći pomorcima u Jemenu vrlo su ograničene. Ne možemo im pomoći u punom opsegu jer nemamo predstavnike ITF-a, a u Jemenu ne možemo ni naći nikoga tko bi prema tamošnjim zakonima pokušao osigurati da se pomorci naplate sudskom prodajom broda.

S druge strane, spremni smo im platiti povratak kućama. Ne možemo im jamčiti da će im u tom slučaju biti isplaćene plaće, ali ni ostanak na brodu im ne garantira da će dobiti svoj novac. Naime, vlasnik broda i pomorci su u pat-poziciji. Juraga želi zaštititi svoju imovinu i ne želi se odreći broda, a pomorci ne žele napustiti brod jer vjeruju da je to način da naplate zaostale neisplaćene plaće - kazao nam je tajnik SPH Predrag Brazzoduro.
Kapetan Brozičević i njegova posada osobito su ogorčeni na direktora “Brodarstva” d.o.o. Vitomira Juragu jer im ne daje nikakve informacije, a zadnje što su doznali jest da se još vode pregovori s kupcem iz Indije, koji im je u zadnja tri navrata osigurao osnovne zalihe hrane i vode, kao i pregovori s vjerovnicima kako bi brod bio osloboÄ‘en.

Verzina u Togu  2 hrvata u posadi

Za to vrijeme hrvatski pomorci uistinu proživljavaju tešku dramu. Doznajemo da je jednom od naših članova posade prije nekoliko dana preminula kći, a on je ovdje praktički zarobljen. Jednom članu posade prijeti ovrha nad kućom, drugome nad automobilom jer nemaju čime plaćati račune.

Dodatni je problem nestabilna politička situacija u Jemenu... Nitko ne smije dolaziti na brod. MeÄ‘uljudski su odnosi narušeni. Posada se prema nacionalnosti podijelila u tri tabora. Filipinci se drže za sebe, posada iz Mianmara takoÄ‘er, kao i pet članova posade iz Hrvatske.

- Neki su na brodu već više od godinu dana, teško je sve to izdržati. Predstavnici potencijalnog kupca bili su na brodu prije mjesec dana, obećali da će nešto poduzeti i nabaviti nam gorivo, ali na brod je stigla samo hrana i to je sve - kaže Brozičević.

Može li i hoće li vlasnik tvrtke “Brodarstvo” iz Šibenika uskoro riješiti ovaj problem? Odgovor na to pitanje pokušali smo u više navrata potražiti o Vitomira Jurage. Nažalost, ne odgovara na telefon.

Inače, tvrtka je registrirana na šibenskoj adresi Obala Franje TuÄ‘mana 14. Juraga, bivši posljednji direktor “Slobodne plovidbe”, nakon njezine propasti sam se upustio u brodarski biznis i osnovao tvrtku još prije devet godina. Iako je taj biznis vodio u tvrtkama različitog imena, brod “Katina” ušao je u njegovu malobrojnu flotu 2008. godine, i to pod krov njegove, navodno već bivše tvrtke “Sartija Nautika”.
Iako je kao čelni čovjek “Slobodne plovidbe” bio u poslovnim vodama koje je dobro poznavao, svjetska kriza, osobito u pomorskom prijevozu, dovela ga je pred zid, a njegove pomorce u ovu bezizlaznu situaciju.

marijan džambo

Brazzoduro: Prijavit ćemo lučke vlasti u Lomeu

Naime, i “Verzina”, drugi brod u vlasništvu tvrtke “Brodarstvo”, u „zarobljeništvu“je, a s njim su i još dva pomorca iz Hrvatske. “Verzina” je zbog dugova vlasnika „zapela“ u luci Lome u Togu. Riječ je o Goranu Stepanoviću i Anti Zori, kapetanu i upravitelju stroja koji su ostali zadnji na brodu koji je ostatak posade napustio. U Sindikatu pomoraca kažu da je brod arestiran već mjesecima. Naši pomorci Stepanović i Zoro već su jednom ostali bez hrane i vode na brodu, a ista im situacija ponovno prijeti. Njih su dvojica pristala na repatrijaciju, no tamošnji lučki kapetan ne želi im vratiti oduzete putovnice i matrikule.

- Taj ih čovjek praktički drži u ropstvu. Već smo im kupili avionske karte za povratak kućama, trebali su krenuti u četvrtak, ali ne mogu jer nemaju dokumente iako lučke vlasti u Lomeu nemaju nikakvo pravo da im oduzmu putovnice i matrikule. Angažirali smo i Lloyd’s list, naše Ministarstvo vanjskih poslova, a vlasti u Lomeu prijavit ćemo meÄ‘unarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava - rekao je Brazzoduro.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019