Hyeres - CRO u četiri finala!


Hrvatski jedriličari plasirali su se na Svjetskom kupu u Francuskoj u četiri finala od sedam disciplina u kojima smo nastupili! Šime Fantela i Igor Marenić najbliže su medalji, drugi su u 470. U Laseru imamo čak tri finalista – Tonči Stipanović, Milan Vujasinović, Daniel Mihelić. Listu finalista zaključuju Tina Mihelić u Laser Radialu, te Marin i Dan Lovrović u Zvijezdi.

 

Izjave: Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Milan Vujasinović, Daniel Mihelić, Tina Mihelić, Marin Lovrović, Enia Ninčević i Romana Župan.

 

Još jedan dan pun izazova na regatnim poljima francuskog Hyeresa. Opet skoro 30 čvorova vjetra, ovoga puta juga, koje je donijelo ogromne valove, tako da su samo zaista najspremniji danas predvodili flotu. Za 49er-e natjecanje je ujutro odmah otkazano, za ovu disciplinu bilo je previše vjetra. Veći dio klasa odjedrio je samo jedan plov, uz puno prevrtanja i štete na opremi. Dvojci u klasi su uspjeli odraditi dva plova. Šime Fantela i Igor Marenić još jednom su pokazali da iznimno brzi i uspješni po jakom vjetru. Dva su bili drugi, bolji od njih bili su samo aktualni svjetski prvaci Australci Belcher/Page. Nakon deset jedrenja, uoči sutrašnjeg plova za odličja za deset najboljih, Fantela i Marenić su drugi. Vodeći Australci imaju solidnu prednost, dok trećeplasirani Nizozemci Coster/Coster imaju isti broj bodova kao i naša posada.

- Po ovakvom vjetru je preživljavanje, da se ne prevrnemo, naročito niz vjetar je pravi podvig. Nama je to danas uspijevalo i to se vidi na rezultatu – jednostavno je objasnio Igor Marenić.

 

Dobro 18. mjesto zauzele su u ženskoj konkurenciji klase 470 Enia Ninčević i Romana Župan. Ovakav rezultat na Svjetskom prvenstvu za 15ak dana u Barceloni djevojkama bi donio plasman na Olimpijske igre, jedno od zadnjih pet mjesta preostalih za ovu disciplinu. 

- Jako smo zadovoljne. Vjetrovit tjedan, penjale smo se kako je regata odmicala, s fizičkom pripremom smo jako zadovoljne, dokazale smo da se po jakom vjetru možemo boriti s najboljima. ÄŒetvrta smo nacija meÄ‘u onima koje konkuriraju za OI, i to je najbitnije prije Barcelone. Bit će borbe, sedam nacija se izdvojilo za tih pet mjesta. Sve ovisi o uvjetima. Ako bude vjetrovito mislim da smo glatko unutra, a ako bude lakši vjetar bit će borbe. Mislim da ako ne budemo radile neke gluposti i ako bude zdravlja da nema greške. – kaže Enia.

 

U Laseru su hrvatski kormilari ostvarili fantastičan uspjeh, čak trojica su se plasirala u plov za odličja. Rijetkost je da neka zemlja u finalu ima dva predstavnika, a tri je već rekord za anale. Šesti je Tonči Stipanović, osmi Milan Vujasinović, deseti Daniel Mihelić. Laseraši su danas odradili jedno jedrenje.

- Danas je stvarno bilo ekstremno i divlje, teško. Puno vjetra i vala, na granici jedrenja, borba je bila od početka do kraja. Nisam najbolje startao, ali sam znao da je regata duga, da će konkurencija početi umarati i da samo trebam dati sve od sebe i da ću napredovati. Tako je i bilo. Došao sam do trećeg mjesta, meÄ‘utim zbog malog nedostatka koncentracije uspio sam se i ja prevrnuti i to me stajalo tri mjesta. Blizu sam trećeg mjesta i sutra je u plovu za odličja još sve moguće – rekao je Tonči.

Ivan Taritaš zauzeo je 17. mjesto, 73. Filip Jurišić, 98. Nenad Bugarin, 101. Bogoslav Bugarin.

 

Jedini plov odjedren danas za Laser Radial bio je dovoljan Tini Mihelić da se ubaci među deset najboljih. Tina ulazi u finale kao deveta.

- Danas opet brutalan dan, isplovile smo jutros, pa su nas vratili s mora, pa smo čekale, i kad su sve poslali doma radi prejakog vjetra, onda su nas žene izvukli van, što dokazuje da smo mi žene najjače ha ha. Zadovoljna sam. Dobro sam jedrila, poboljšala sam se po jakom vjetru, u deset sam u takvim uvjetima, znači da je bio slabiji vjetar vjerojatno bi prošla i bolje – razmišlja Tina.

 

Listu finalista zaključuju Marin i Dan Lovrović, koji su deseti u Zvijezdi. Malo je posada danas uopće isplovilo na regatno polje ove klase, za koju su uvjeti na moru takoÄ‘er bili prilično ekstremni. S obzirom da im za tjedan dana na istom mjestu slijedi svjetsko prvenstvo i kvalifikacije za OI Lovrović/Lovrović odlučili su takoÄ‘er čuvati skupocjenu opremu. Mate Arapov i Siniša Mikuličić su kako smo već javili jučer odustali od daljnjeg natjecanja zbog Matinih bolova u leÄ‘ima. Regatu su završili na 20. mjestu.

 

U 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać su zauzeli 26. mjesto, maksimalno što su mogli ostvariti u finalnoj srebrnoj skupini, dok je daskašu Luki Mratoviću pripalo 22. mjesto.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019