Hyeres - CRO nadomak četiri finala!


dsc_000232b5.jpg 

Hrvatska bi mogla u čak četiri klase u petak jedriti u finalnim plovovima za odličja regate Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu. Najbliže medaljama su Šime Fantela i Igor Marenić u 470, te Tonči Stipanović u Laseru, na šestom mjestu. Deseti i 11. u Laseru su Milan Vujasinović i Daniel Mihelić, 11. je u Laser Radialu Tina Mihelić, a istu poziciju zauzimaju Marin i Dan Lovrović u Zvijezdi.

Izjave: Šime Fantela i Igor MarenićMilan VujasinovićDaniel MihelićIvan Taritaš,Tina Mihelić.

Nakon tri dana iznimno jakog vjetra jutro smo u Hyeresu proveli u čekanju zbog bonace. No, ne predugo. Danas se jedrilo u uvjetima laganijeg vjetra, osam do deset čvorova uglavnom. U većini disciplina i dalje je vrlo neizvjesno i sutra nas sasvim sigurno očekuje vrlo uzbudljiv dan, dio hrvatskih jedriličara jedrit će za što bolju poziciju u borbi za medalje, dok druge očekuje napeto nadmetanje za ulazak meÄ‘u deset najboljih i plov za odličja koji se jedri u petak. Prognostičari ponovno najavljuju jak vjetar.

U Laseru se očekivano danas malo rasčistila bodovna situacija, nakon što je vodećih šest kormilara ušlo u prvi dan finala sa samo dva boda razlike. Tonči Stipanović i dalje je u igri za medalje, trenutačno je šesti, na pet bodova do trećeg mjesta. Danas je bio 13. i sedmi.
- Razlike u bodovima su i dalje minimalne, nitko se nije posebno odvojio. Sutra treba stisnuti zube, iskoristiti ta zadnja dva plova maksimalno prije plova za odličja. Lani sam bio drugi u Hyeresu, bilo bi dobro ponovno se popeti na postolje – kaže sa smiješkom Tonči.
Najbolji dan od hrvatskih laseraša imao je Daniel Mihelić, koji je ciljem zlatne finalne skupine prošao peti i treći. Nakon osam jedrenja je 11.
- Odličan dan danas. Jedrio sam čisto nakon oba starta, dobra brzina, dobra taktika, sve je to odlučilo o današnjem plasmanu i jako sam zadovoljan – rekao je Daniel.
Jednu stepenicu iznad Daniela, na desetom mjestu se nalazi Milan Vujasinović. Ukratko, Hrvatska bi u petak u Laseru u finalnom plovu za odličja mogla imati čak tri kormilara, što bi bio zaista fantastičan uspjeh. Ivan Taritaš je 21. Vodstvo je preuzeo Australac Tom Slingsby.

Na šestom mjestu u klasi 470 su Šime Fantela i Igor Marenić, sedam bodova do trećeg mjesta. 
- Dan je bio težak, bili smo 14. i 12. Dobro smo jedrili, meÄ‘utim imali smo i malo nesreće s vjetrom. U prvom plovu smo vodili kad je vjetar drastično promijenio smjer, izgubili smo puno i toga nam je žao. U drugom plovu smo malo lošije startali i izvlačili smo se do cilja. – kaže Šime. 
Igor o sutrašnjem danu dodaje:
- Pa, taktika je slična kao svaki drugi dan, idemo dati najbolje od sebe, probati odvoziti dva solidna plova, što bi značilo da prekosutra jedrimo u plovu za odličja, to bi bilo dobro. Sutra se očekuje jak vjetar, što nam izgleda bolje odgovora nego ovakvi uvjeti kao danas. Veselimo se sutrašnjem danu i nadamo se boljim rezultatima nego danas.

Tina Mihelić danas je došla na svoje, pobijedila je prvi plov za Laser Radial, a u drugom je bila šesta. Regatni odbor ponovno je vrlo dugo na moru držao djevojke. 
- Zbog greški regatnog odbora opet smo danas prekidali plovove i ponavljali. Bilo je manje vjetra nego prošlih dana, što meni odgovora. Prvo i šesto je stvarno dobro, jer ipak je finale. Imala sam dobru brzinu, naročito niz vjetar, bila sam puno brža od ostalih. Nadam se da ćemo sutra jedriti, da neće biti prejako, to je izazov, nadam se najboljem – rekla je Tina.

U klasi Zvijezda Marin Lovrović i Dan Lovrović takoÄ‘er su nadomak plova za odličja, na 11. mjestu. Nažalost, Mate Arapov i Siniša Mikuličić morali su danas odustati od natjecanja, kormilar Arapov još jučer je osjetio bol u leÄ‘ima, koja ga je danas vratila s mora. S obzirom da nisu jedrili tri današnja plova Arapov i Mikuličić su pali u poretku na 18. mjesto.

Enia Ninčević i Romana Župan su 20. u ženskom 470, Luka Mratović se nalazi na 22. mjestu meÄ‘u daskašima, dok su Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u 26.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019