Sindikat pomoraca: Branko Bačić je pogodovao Jadroliniji


 

Sindikat pomoraca prozvao je danas Branka Bačića, bivšeg ministra u Vladi Jadranke Kosor, za pogodovanje državnom brodaru Jadroliniji. Nije jedini. Sindikalisti drže da su Jadroliniji pogodovali i kapetan Mario Babićpredsjednik Upravnog vijeća Agencije za obalni i linijski promet te ravnatelj Ivan Franičević Aga, koji bi ovih dana fotelju trebao prepustiti nasljedniku, najvjerojatnije SDP-ovcu Ivi Baldasaru.

Kako javlja Index, sindikat pomoraca pisao je novom ministru prometuSiniši Hajdaru Dončiću. Žele ministra upoznati da prijeti gubitak radnih mjesta zbog odluke Splitsko-dalmatinske županije da poništi natječaj za koncesiju na županijskoj brzobrodskoj liniji Milna - Split - Milna, koju Linijska nacionalna plovidba održava od 2004. godine.

Poništenje natječaja u Županiji su opravdali činjenicom da LNP ne udovoljava uvjetima natječaja, što je točno, no, pitaju se u sindikatu, zašto se stalno raspisuju natječaji čijim uvjetima ne udovoljava nijedan brodar. Brod Komiža kojim LNP održava liniju stariji je od 20 godina, ali radi se o aluminijskom brodu koji je pod kontrolom Hrvatskog registra brodova, posjeduje sve zakonom propisane svjedodžbe, redovno se servisira i svake je godine na remontu pa nema spora da je siguran za plovidbu, ističu u sindikatu.

Županija je nezadovoljna i visinom potpore koju traži LNP. Radi se o 3,1 milijuna kuna. Ispod LNP ne može, jer bi bili u gubitku. Sindikat pomoraca poziva ministra da ispita zašto Županija raspisuje natječaj za fantomske brodare. Ne žele posebne povlastice, samo da za sve brodare vrijede ista pravila te da nastave održavati liniju na kojoj su plovili punih osam godina, piše Index.

Od ministra Hajdar Dončića traži se da stane na kraj namještanjima natječaja koja su se dogaÄ‘ala u Agenciji za obalni i linijski promet. Sindikat upozorava na pravomoćne presude Upravnog suda o linijama Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Lastovo - Hvar - Split, Vis - Split, Jelsa - Bol - Split te Split - Milna - Hvar. Linije održava Jadrolinija već pet godina iako taj posao nisu uopće trebali dobiti, kažu u sindikatu. Imaju sve razloge vjerovati da je pored ljudi iz Agencije, namještanju natječaja kumovao i bivši ministar Bačić, koji se kao predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije vjerojatno zalagao za interese državnog monopoliste...


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019