Čačić: Država otkupila projekt LNG-a na Krku


ZAGREB Prvi potpredsjednik Vlade Radimir ÄŒačić objavio je kako je država jučer od meÄ‘unarodnog konzorcija Adria LNG, kojeg čine najveći energetski igrači – E.ON., Total, OMV, kao i slovenski Geoplin – preuzela projekt gradnje velikog LNG terminala na Krku. Nabrajajući u koje sve investicije država ulazi, ÄŒačić je na radnom ručku s poslodavcima kazao kako Hrvatska »mora ići u projekt Plomin, Ernestinovo, Slavonski Brod, Dubrovnik II, Ombla« (investicije u nove i rekonstrukciju postojećih elektrana op.a.), kako će Urinj prebaciti s nafte na plin, a mora ići, kazao je, i u LNG. »Preuzeli smo ga danas«, kazao je kratko za LNG projekt ÄŒačić, ne iznoseći nikakve detalje. Kasnije je u izjavi za medije, opet kratko, samo kazao kako je projekt otkupljen za deset milijuna kuna.

Strateški interes

Iz međunardonog konzorcija ni jučer, kao ni prije nekoliko dana, kad im je Čačić postavio ultimatum, nisu imali nikakvih službenih komentara. Kako se, međutim, može čuti iz njima bliskih krugova, potpuno su konsternirani Čačićevom objavom.
– Riječ je o objavi na ÄŒačićevu dušu i odgovornost, koja bi, meÄ‘utim, mogla izazvati vrlo ružan meÄ‘unarodni incident, napominje izvor blizak meÄ‘unarodnom konzorciju koji, očito, od svog projekta na Krku nema namjeru odustati. Već je u srijedu ÄŒačić navodno jako uznemirio konzorcij, kad je izjavio kako će Hrvatska do 2016. godine izgraditi terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, te je konzorciju dala ponudu da otkupi taj uspavani projekt. »Bude li ponuda odbijena, poništit će se koncesija, i s novim partnerima krenuti od nule«, kazao je u srijedu ÄŒačić, napominjući kako je LNG hrvatski strateški interes, »zbog čega smo u potrazi za svim zainteresiranim stranama«.

Partner nepoznat

Je li, i koga, pored velikih igrača kao što su njemački E.ON Ruhrgas, ili francuski Total, kao i austrijski OMV, ÄŒačić pronašao za partnera, za sada nije poznato, kao ni to kako je moguće da će Hrvatska, i s kojim sredstvima, za deset milijuna kuna otkupiti dosad prikupljenu dokumentaciju za gradnju LNG-a, kad je konzorcij do sada na projekt, kako već dulje vrijeme tvrdi, potrošio 15 milijuna eura.
Na jučerašnji upit dijela poslodavaca, kojima je ÄŒačić u Zagrebu predstavio već najavljene velike projekte Vlade, o tome postoji li ijedna druga država u Europi u kojoj je struja gospodarstvu skuplja negoli kućanstvima, kao što je slučaj u Hrvatskoj, ÄŒačić je pak indirektno potvrdio da će struja, kućanstvima, poskupjeti 1. svibnja. Podsjetimo, ranije se govorilo kako će se poskupljenje dogoditi već u travnju, nakon čega je Vlada tu odluku odlučila odgoditi, očito, do prvog dana svibnja. Od tog datuma, najavio je, gospodarstvo ne treba očekivati veće poskupljenje, potvrÄ‘ujući time da će se cijene električne energije sigurno mijenjati, za kućanstva više negoli za gospodarstvo.

Najviše nade položeno u energetske projekte

Poduzetnici okupljeni u HUP kazali su jučer Čačiću da on njega očekuju konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja, napominjući da im je prije godinu dana Vlada također obećavala konkretne projekte.
– To što ste ovdje slušali prije godinu dana, nikog ne zanima. Ako ste mislili da je to zanimljivo slušati, onda sumnjam u vašu zdravu pamet, odgovorio je na to ÄŒačić poduzetnicima, meÄ‘u kojima su bili i, primjerice, Ivica Mudrinić i Ivica Todorić, kao i mnogobrojni graÄ‘evinarci, industrijalci, trgovci i ostali. Trudit će se, kazao im je, da ono što je najavio i ostvari. Njemu je najdraži projekt, kazao im je, izlazak Zagreba na Savu, koji podrazumijeva i gradnju triju manjih hidroelektrana na zagrebačkoj rijeci, koje će proizvoditi struje za pokrivanje 23-postotne zagrebačke potrošnje. Općenito, ÄŒačić u energetske projekte polaže najviše nade jer smo, kaže, osmi uvoznik električne energije u svijetu.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019