U 3. maju porinuta teglenica za belgijskog naručitelja


Teglenica »Paula« je duga 100, široka 33, visina do palube je 7,6, a gaz je 6,05 metara i već za tjedan dana trebala bi biti isporučena belgijskoj tvrtki

RIJEKA Teglenica »Paula«, vrijedna 6 milijuna eura, porinuta je u Brodogradilištu »3. maj« nakon kraće odgode u trajanju oko 45 minuta, jer u prvom pokušaju teglenica nije završila u moru.

Nakon dodatnog podmazivanja saonica »Paula« je ipak uspješno porinuta na zadovoljstvo naručitelja belgijske tvrtke SARENS NV. Dobru suradnju s »3. majem« potvrdio je direktor i vlasnik belgijske tvrtke Benny Sarens.

– Ova malo odlaganje kod porinuća me nije uznemirilo. To je sitnica u odnosu na silne utrošene radne sate u izgradnji teglenice. Mi smo prezadovoljni kvalitetom i rokovima isporuke u »3. maju«. Jednu teglenicu smo ovdje već izgradili, dugo je koristimo, te smo spremni razgovarati o novim poslovima ukoliko budemo imali takve potrebe, kazao je Sarens. 

Teglenica »Paula« je duga 100, široka 33, visina do palube je 7,6, a gaz je 6,05 metara i već za tjedan dana trebala bi biti isporučena belgijskoj tvrtki. Kuma porinuća bila je Mia Thomas, a teglenicu je posvetio vlč. Luka Lučić. 
Predsjednik Uprave BI »3. maj« Edi Kučan komentirao je nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi riječki škver, čija je knjiga narudžbi svedena na četiri broda te dvije uronjive barže u opciji, koje su ugovorene sa švedskim naručiteljem, ali još nisu osnažene. Svaka od barži vrijedna je oko 7,5 milijuna eura i taj posao kratkoročno bi osigurao zaposlenost u riječkom škveru.

– Planirali smo da će se ranije riješiti posao sa ŠveÄ‘anima, ali je sada nažalost neminovno da ćemo imati manji zastoj u proizvodnom procesu. Prije svega se to odnosi na segment rezanja trupa i obrade čelika negdje krajem kolovoza, gdje će dio radnika vjerojatno morati biti na čekanju.

Nadam se da to neće trajati dugo. Izuzev toga, ova godina je popunjena, zadnji asfalt tanker bit će završen u prvom kvartalu iduće godine. ÄŒinimo sve što možemo kako bismo našli nove poslove, ali nam ne ide na ruku loše stanje na tržištu, kao i neizvjesnost oko privatizacije.

Tražimo iskorak prema off-shore objektima, svjesni smo da s tankerima više ne možemo biti konkurentni, kazao je Kučan naglašavajući kako je »3.maj« svim potencijalnim naručiteljima spreman garantirati ispunjavanje preuzetih obveza.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019