Pakleno ljeto: Turistički kaos u Dioklecijanovoj palači


 

Splitske turističke vodiče čeka još jedno pakleno ljeto. Iako godinama upozoravaju na probleme s kojima se susreću u svom radu, još ništa nije napravljeno kako bi se uvelo reda na tom području.

- Zimi grad spava, a ljeti kada počne šušur zapravo nastupa jedno psihotično stanje. Od kada se iskrcaju u splitskoj trajektnoj luci, dok ne uÄ‘u u podrume Dioklecijanove palače turisti su u životnoj opasnosti, a to je zapravo prvi kontakt koji imaju sa Splitom i u kojem stvaraju prvi dojam o gradu - upozorava Suzana Talijan iz Udruge turističkih vodiča.

Po dolasku na carski trg turiste dočekuju lažni turistički vodiči, žene sa stolnjacima koje ih vuku za rukav, ali i lopovi koji su tijekom zadnjih godina naučili kako na najbolji mogući način iskoristiti gužvu. Iako su se vodiči ranijih godina ponosili time što su mogli reći gostima kako je grad siguran, time se zadnjih godina ne mogu pohvaliti jer u gotovo svakoj grupi netko, u šetnji kroz palaču, ostane bez novčanika.

- Od 10 do podne u palači bude na tisuće ljudi, a javlja se i problem s lažnim vodičima. To su stranci koji ne mogu dobro predstaviti naš grad. Modernog turista ne zanima da mu pričate o povijesti jer su to već doznali preko interneta, žele doznati više o nekim aktivnostima ili o tome kakva je trenutna politička situacija. Na problem nedostatka javnih wc-a upozoravamo godinama. U grupama su uglavnom stariji gosti pa voÄ‘enja često počnem od srebrnih vrata kako bi što prije stigli do wc-a u Nepotovoj ulici. On je besplatan, ali bi Grad trebao napraviti wc koji bi zadovoljio potrebe stranaca, a na taj bi način mogao i zaraditi - upozorava Suzana Talijan.

Zbog rasvjete koja ne zadovoljava potrebe stanovnika, pa ni gostiju, turističke ture noću su neizvedive, a dok ne doÄ‘u bobiji kaos vlada i na parkiralištu uz zgradu Lučke kapetanije. Rampa za iskrcaj i ukrcaj turista na kojoj je dozvoljeno maksimalno zadržavanje do pet minuta ne funkcionira jer autobusi često taj prostor koriste kao besplatan parking, a to mogu jer su u postsezoni i predsezoni kontrole nikakve.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019