Pakleno ljeto: Turistički kaos u Dioklecijanovoj palači


 

Splitske turističke vodiče čeka još jedno pakleno ljeto. Iako godinama upozoravaju na probleme s kojima se susreću u svom radu, još ništa nije napravljeno kako bi se uvelo reda na tom području.

- Zimi grad spava, a ljeti kada počne šušur zapravo nastupa jedno psihotično stanje. Od kada se iskrcaju u splitskoj trajektnoj luci, dok ne uÄ‘u u podrume Dioklecijanove palače turisti su u životnoj opasnosti, a to je zapravo prvi kontakt koji imaju sa Splitom i u kojem stvaraju prvi dojam o gradu - upozorava Suzana Talijan iz Udruge turističkih vodiča.

Po dolasku na carski trg turiste dočekuju lažni turistički vodiči, žene sa stolnjacima koje ih vuku za rukav, ali i lopovi koji su tijekom zadnjih godina naučili kako na najbolji mogući način iskoristiti gužvu. Iako su se vodiči ranijih godina ponosili time što su mogli reći gostima kako je grad siguran, time se zadnjih godina ne mogu pohvaliti jer u gotovo svakoj grupi netko, u šetnji kroz palaču, ostane bez novčanika.

- Od 10 do podne u palači bude na tisuće ljudi, a javlja se i problem s lažnim vodičima. To su stranci koji ne mogu dobro predstaviti naš grad. Modernog turista ne zanima da mu pričate o povijesti jer su to već doznali preko interneta, žele doznati više o nekim aktivnostima ili o tome kakva je trenutna politička situacija. Na problem nedostatka javnih wc-a upozoravamo godinama. U grupama su uglavnom stariji gosti pa voÄ‘enja često počnem od srebrnih vrata kako bi što prije stigli do wc-a u Nepotovoj ulici. On je besplatan, ali bi Grad trebao napraviti wc koji bi zadovoljio potrebe stranaca, a na taj bi način mogao i zaraditi - upozorava Suzana Talijan.

Zbog rasvjete koja ne zadovoljava potrebe stanovnika, pa ni gostiju, turističke ture noću su neizvedive, a dok ne doÄ‘u bobiji kaos vlada i na parkiralištu uz zgradu Lučke kapetanije. Rampa za iskrcaj i ukrcaj turista na kojoj je dozvoljeno maksimalno zadržavanje do pet minuta ne funkcionira jer autobusi često taj prostor koriste kao besplatan parking, a to mogu jer su u postsezoni i predsezoni kontrole nikakve.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019