"Zrće zaradi dva milijuna kuna: Pijani i goli u Novalji su samo izdvojeni slučajevi


 

"Zrće zaradi dva milijuna kuna: Pijani i goli u Novalji su samo izdvojeni slučajevi!"

GRADONAÄŒELNIK Novalje Ivan Dabo osvrnuo se na jučerašnji skup na kojem je zatraženo da se održi referendum o koncepciji hrvatske turističke "Meke" za mlade, plaže Zrće, jer stanovnicima smetaju "buka i mladi koji se potpuno pijani i goli šeću gradom. 

 

Tribinu je u Novalji organizirao Klub vijećnika SDP-a Novalje i Nezavisne liste Budimira Peranića, a gradonačelnik Novalje je rekao da u toj inicijativi o referendumu vidi "čistu politizaciju" koja šteti početku turističke sezone u gradu.

 

> Žele referendum o Zrću: Smetaju im buka i mladi koji pijani i potpuno goli šeću centrom grada

 

> Ministar turizma je za Zrće: "Ali o tome moraju odlučiti stanovnici Novalje"

 

"Poziv na referendum je bio samo jedan od istupa na toj neprimjerenoj tribini. Tu tribinu nazivam neprimjerenom, jer su već sklopljeni aranžmani za ovu godinu i takve inicijative štete turističkoj sezoni", kazao je za Index gradonačelnik Novalje Ivan Dabo te dodao kako o uspješnosti Zrća dovoljno govori i izjava ministra turizma Veljka Ostojića koji je kazao da je ono ne samo hrvatski, nego i svjetski brend. 

 

"Takav brend nije lagano stvoriti, a oni koji potiču ovakve inicijative ga sada žele uništiti", kazao je Dabo te dodao kako Zrće nije samo sjajan "izmješteni" prostor s prirodnim ljepotama, već je i koncept u koji se mnogo ulagalo i na kojem se mnogo radilo kako bi se došlo do sadašnjih turističkih rezultata grada. Dabo kaže da sada predlagatelji inicijative sve to dovode u pitanje i stvaraju nesigurnost zbog čega tvrdi da se mogu očekivati i lošiji turistički rezultati.

 

"U 10 godina Zrće duplo povećalo broj dolazaka i noćenja"

 

"Novalja je 2003. godine zabilježila 500 tisuća noćenja, 2007. 700 tisuća noćenja, a 2011. milijun i sto tisuća noćenja. U proteklih deset godina je najvećim dijelom zbog prepoznatljivosti Zrća 100 posto se povećao broj dolazaka i broj noćenja", kazao nam je Dabo koji tvrdi da je cijela priča "čista politička borba" i očekuje još "takvih smicalica". "To je preuranjena predizborna kampanja za lokalne izbore 2013. godine", kaže Dabo te dodaje da su inicijatori referenduma čak i osobno zainteresirani, jer je "jedan od vlasnika jednog od klubova voditelj te nezavisne liste". Dabo smatra kako pitanje Zrća "nema težinu jednog referenduma i da se to može rješavati jednostavnije. 

 

Gradonačelnik priznaje kako je u prošlosti buka bila jedan od problema na Zrću. "MeÄ‘utim u zadnje vrijeme je sve to usklaÄ‘eno raznim inspekcijama i propisima o dopuštenim decibelima te se stalno provodi nadzor", kaže Dabo i dodaje kako im je prošle godine buku radio objekt koji nije bio na području Zrća gdje nisu bila poštivana pravila.

 

"Zrće donosi 2 milijuna kuna"

 

"Klubovi na Zrću u zadnjih par godina su dosta poradili na tome da bi prihvatili te mjere koje su poduzete", kaže Dabo. Novaljski gradonačelnik kaže da su izdvojeni slučajevi "mladih koji pijani i goli šeću po centru grada". "Svi viču da su goli, a na svim fotografijama koje su danas objavljene u medijima, svi mladi su obučeni", kazao je Dabo. 

 

"Sigurno je kada se na jednom prostoru skupi pet do šest tisuća ljudi to govori o jednoj populaciji koja je raspjevana, vesela i mlada. ÄŒujte, takvih ekstremnih oblika ili pojavnosti ja nisam vidio", rekao nam je Dabo koji ističe i veliki novac koji Zrće donosi gradu Novalji. "Same koncesije i javne površine donose oko milijun kuna u proračun, za očekivati je oko 600 i 700 tisuća kuna od poreza na potrošnju, konkretno trošenja alkoholnih pića. Tu su u pitanju i neke donatorske aktivnosti gdje razni klubovi doniraju Domu zdravlja i drugim institucijama. Sve skupa se može govoriti o oko 2 milijuna koje Zrće donosi", rekao je Dabo te dodao kako se tu treba ubrojati i prihodi od većeg broja noćenja zbog tolikog broja turista.

 

Papaya proglašena 30. najboljim klubom svijeta

 

Odbacuje i kritike inicijatora referenduma da se jeftino iznajmljuju apartmani u sezoni. "U lipnju je apartman za četiri osobe 60 eura, a u srpnju izmeÄ‘u 100 i 120 eura i to su sigurno najskuplja apartmani na hrvatskoj obali kada se uzme u obzir ovakav vid zabave", rekao je Dabo te zaključio kako bi mnogi drugi htjeli imati takve skupe ležajeve u sezoni. 

 

O uspješnosti i prepoznatljivosti Zrća govori i podatak da je prestižni glazbeni magazin DJ MAG klub Papaya proglasio 30. najboljim klubom svijeta. Zbog toga izbora Papaya i Zrće su posljednjih dana u vijestima brojnih svjetskih medija kao novo blago zabave Mediterana. I Hrvatska se zbog naše "Ibize" često pojavljuje u magazinima koji su čitani meÄ‘u mlaÄ‘om populacijom pa je nejasno zašto se mladima željnima takve zabave, koja nije česta na našoj obali, želi oduzeti to jedino mjesto koje nas i promovira u svijetu.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019