"Zrće zaradi dva milijuna kuna: Pijani i goli u Novalji su samo izdvojeni slučajevi


 

"Zrće zaradi dva milijuna kuna: Pijani i goli u Novalji su samo izdvojeni slučajevi!"

GRADONAÄŒELNIK Novalje Ivan Dabo osvrnuo se na jučerašnji skup na kojem je zatraženo da se održi referendum o koncepciji hrvatske turističke "Meke" za mlade, plaže Zrće, jer stanovnicima smetaju "buka i mladi koji se potpuno pijani i goli šeću gradom. 

 

Tribinu je u Novalji organizirao Klub vijećnika SDP-a Novalje i Nezavisne liste Budimira Peranića, a gradonačelnik Novalje je rekao da u toj inicijativi o referendumu vidi "čistu politizaciju" koja šteti početku turističke sezone u gradu.

 

> Žele referendum o Zrću: Smetaju im buka i mladi koji pijani i potpuno goli šeću centrom grada

 

> Ministar turizma je za Zrće: "Ali o tome moraju odlučiti stanovnici Novalje"

 

"Poziv na referendum je bio samo jedan od istupa na toj neprimjerenoj tribini. Tu tribinu nazivam neprimjerenom, jer su već sklopljeni aranžmani za ovu godinu i takve inicijative štete turističkoj sezoni", kazao je za Index gradonačelnik Novalje Ivan Dabo te dodao kako o uspješnosti Zrća dovoljno govori i izjava ministra turizma Veljka Ostojića koji je kazao da je ono ne samo hrvatski, nego i svjetski brend. 

 

"Takav brend nije lagano stvoriti, a oni koji potiču ovakve inicijative ga sada žele uništiti", kazao je Dabo te dodao kako Zrće nije samo sjajan "izmješteni" prostor s prirodnim ljepotama, već je i koncept u koji se mnogo ulagalo i na kojem se mnogo radilo kako bi se došlo do sadašnjih turističkih rezultata grada. Dabo kaže da sada predlagatelji inicijative sve to dovode u pitanje i stvaraju nesigurnost zbog čega tvrdi da se mogu očekivati i lošiji turistički rezultati.

 

"U 10 godina Zrće duplo povećalo broj dolazaka i noćenja"

 

"Novalja je 2003. godine zabilježila 500 tisuća noćenja, 2007. 700 tisuća noćenja, a 2011. milijun i sto tisuća noćenja. U proteklih deset godina je najvećim dijelom zbog prepoznatljivosti Zrća 100 posto se povećao broj dolazaka i broj noćenja", kazao nam je Dabo koji tvrdi da je cijela priča "čista politička borba" i očekuje još "takvih smicalica". "To je preuranjena predizborna kampanja za lokalne izbore 2013. godine", kaže Dabo te dodaje da su inicijatori referenduma čak i osobno zainteresirani, jer je "jedan od vlasnika jednog od klubova voditelj te nezavisne liste". Dabo smatra kako pitanje Zrća "nema težinu jednog referenduma i da se to može rješavati jednostavnije. 

 

Gradonačelnik priznaje kako je u prošlosti buka bila jedan od problema na Zrću. "MeÄ‘utim u zadnje vrijeme je sve to usklaÄ‘eno raznim inspekcijama i propisima o dopuštenim decibelima te se stalno provodi nadzor", kaže Dabo i dodaje kako im je prošle godine buku radio objekt koji nije bio na području Zrća gdje nisu bila poštivana pravila.

 

"Zrće donosi 2 milijuna kuna"

 

"Klubovi na Zrću u zadnjih par godina su dosta poradili na tome da bi prihvatili te mjere koje su poduzete", kaže Dabo. Novaljski gradonačelnik kaže da su izdvojeni slučajevi "mladih koji pijani i goli šeću po centru grada". "Svi viču da su goli, a na svim fotografijama koje su danas objavljene u medijima, svi mladi su obučeni", kazao je Dabo. 

 

"Sigurno je kada se na jednom prostoru skupi pet do šest tisuća ljudi to govori o jednoj populaciji koja je raspjevana, vesela i mlada. ÄŒujte, takvih ekstremnih oblika ili pojavnosti ja nisam vidio", rekao nam je Dabo koji ističe i veliki novac koji Zrće donosi gradu Novalji. "Same koncesije i javne površine donose oko milijun kuna u proračun, za očekivati je oko 600 i 700 tisuća kuna od poreza na potrošnju, konkretno trošenja alkoholnih pića. Tu su u pitanju i neke donatorske aktivnosti gdje razni klubovi doniraju Domu zdravlja i drugim institucijama. Sve skupa se može govoriti o oko 2 milijuna koje Zrće donosi", rekao je Dabo te dodao kako se tu treba ubrojati i prihodi od većeg broja noćenja zbog tolikog broja turista.

 

Papaya proglašena 30. najboljim klubom svijeta

 

Odbacuje i kritike inicijatora referenduma da se jeftino iznajmljuju apartmani u sezoni. "U lipnju je apartman za četiri osobe 60 eura, a u srpnju izmeÄ‘u 100 i 120 eura i to su sigurno najskuplja apartmani na hrvatskoj obali kada se uzme u obzir ovakav vid zabave", rekao je Dabo te zaključio kako bi mnogi drugi htjeli imati takve skupe ležajeve u sezoni. 

 

O uspješnosti i prepoznatljivosti Zrća govori i podatak da je prestižni glazbeni magazin DJ MAG klub Papaya proglasio 30. najboljim klubom svijeta. Zbog toga izbora Papaya i Zrće su posljednjih dana u vijestima brojnih svjetskih medija kao novo blago zabave Mediterana. I Hrvatska se zbog naše "Ibize" često pojavljuje u magazinima koji su čitani meÄ‘u mlaÄ‘om populacijom pa je nejasno zašto se mladima željnima takve zabave, koja nije česta na našoj obali, želi oduzeti to jedino mjesto koje nas i promovira u svijetu.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019