Šibenčane uzbudila kanalizacija za tursku marinu i mogući hotel u Mandalini


Izgradnja kanalizacije i vodovodne mreže u Mandalini za potrebe buduće marine za megajahte turske “Dogus grupe” i njihove eventualne gradnje hotela na tom šibenskom poluotoku, jučer je uzbudila vijećnike šibenskoga Gradskog vijeća.

Nakon prilično mlakog aktualnog sata, u kojem se razglabalo o pojedinim nogostupima i prometnicama, zaiskrilo je tek kad je na dnevni red iznenada došao “Zaključak o utvrÄ‘ivanju prijedloga zaključka o davanju suglasnosti na zaključivanje Ugovora o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture izmeÄ‘u Grada Šibenika i tvrtke NCP hoteli”.

Vijećnici HDZ-a, posebice Tomislav Ninić, i Šibenski graÄ‘anski forum usprotivili su se glasanju o tome jer nisu dobili podrobnije podatke o tom ugovoru, no tijesnom je većinom spomenuti “zaključak” ipak usvojen.

Kako je objasnio dogradonačelnik Franko Vidović, riječ je o ozbiljnim investitorima, turskoj “Dogus grupi”, koja je spremna odmah financirati i početi radove u Mandalini, na Obali Jurja Šižgorića, gdje bi se uredila cesta te izgradio vodovod, kanalizacija, javna rasvjeta, parkiralište, šetnica itd., što bi im se poslije priznalo kao trošak pri naplati komunalnog doprinosa.

Tursku su tvrtku nahvalili i gradonačelnik dr. Ante Županović i dogradonačelnik Petar Baranović, uz upozorenje da bi bilo vrlo loše odustati od gradnje hotela jer bi to značilo “gubitak 100 radnih mjesta za Šibenčane i još 40 radnih mjesta u marini”.

− Ne radi se o tome da želimo nešto zakočiti, nego nam je trebalo potrebne materijale dostaviti na vrijeme. Mi u ovim materijalima nemamo podatak o vrijednosti ugovora, i ne odobravamo putovanja u Tursku − ustvrdio je u ime ŠGF-a vijećnik Emil Guberina.

Iz HDZ-a su naglasili da oni nikako nisu protiv gradnje marine i hotela jer je to HDZ-ov projekt. Franka Vidovića razjarilo je spominjanje njegova nedavnog puta u Istanbul na poziv “Dogus grupe”.

− Umjesto da sam uzeo novac, jer sam išao na poziv partnera Grada Šibenika, umjesto da sam isplatio dnevnice i uzeo novac od graÄ‘ana Šibenika, dao sam svoj novac. Na tom su putovanju osim mene bili i vlasnici marine Sukošan, predsjednici Uprave Hypo banke... U konačnici, nije se razgovaralo ni o kakvim projektima, pa tako jednom za sva vremena skinemo ovu temu. Mislim da je to pomalo neozbiljno od svih vas. Mene ni najmanje ne zanima mišljenje Šibenskog foruma o tome gdje ću trošiti svoj novac – obrušio se Vidović na vijećnike.

− Nije mjesto za predizbornu kampanju − pripomogao mu je i dr. Županović, a gorljiv je nastup potom imao i Petar Baranović.

− Gospodine vijećniče Tomislave Niniću, ja sam kao vijećnik tražio da se pri traženju suglasnosti za potpisivanje ugovora s ORCO grupom taj ugovor da na uvid vijećnicima, kad ste vi sjedili u izvršnoj vlasti. Taj je ugovor potpisan a da ga vijećnici nisu vidjeli. Jedini vijećnik koji ga je vidio nakon nekoliko mjeseci političke borbe bio sam ja.

U tom ste se ugovoru suglasili da se “Sinergijskim solucijama” za konzultantske usluge uplati 2.830.000 eura! Iznos za koji se kompletna Mandalina, uključujući infrastrukturu, mogla obući u zlato. A danas držite lekcije SDP-u i HNS-u o tajnosti ugovora! Mi nemamo tajnih ugovora! – energično je poručio Baranović, a u žamoru iz vijećničkih klupa mogla se razabrati i nečija pošalica kako “Turci ipak osvajaju Šibenik”.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019