Rijeka: potpisan ugovor o izgradnji kontejnerskog terminala vrijedan 70,5 milijuna eura


 

Ugovor o projektiranju i izgradnji kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci, vrijedan 70,5 milijuna eura, potpisali su danas predstavnici konzorcija, koji čine tri talijanske i jedna hrvatska tvrtka, te riječke Lučke uprave.

Na natječaju za najpovoljnijeg ponuÄ‘ača, meÄ‘u više poznatih europskih tvrtki, odabran je konzorciji tvrtki JV Construction, Grandi Lavori Fincosit, Impresa Construcioni Giuseppe Maltauro i Osijek-Koteks.

Izgradnja novog terminala jedna je od glavnih sastavnica Rijeka Gateway projekta modernizacije i obnove riječke luke. Njenu prvu fazu podupire Svjetska banka, a druga će se financirati privatnim ulaganjem po modelu javno-privatnog partnerstva.

U prvoj fazi izgradit će se 400 metara obale, a u drugoj će se pristanište proširiti na ukupno 680 metara. Terminal bi tada trebao prihvaćati najveće i najnovije brodove u kontejnerskom prijevozu, što će omogućiti dubina mora uz obalu do 20 metara. Obala će bit opremljena svom infrastrukturom, a završetak radova očekuje se u 2016.

Istodobno s gradnjom novog terminala trebala bi započeti i gradnja spojne ceste D403, koja će spojiti taj zapadni dio luke s riječkom obilaznicom, te rekonstrukcija ranžirnog kolodvora za ukrcaj i iskrcaj kontejnera na terminalu.

Na istočnoj strani riječke luke traju završni radovi na kontejnerskom terminalu Brajdica. UreÄ‘uje se ulaz na terminal, proširuje se Kostrensko pristanište za 328 metara i ureÄ‘uje površina za skladištenje od oko 50.000 četvornih metara.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da će riječka luka ostvarenjem projekta terminala na Zagrebačkoj obali postati kapacitetom i najvećom dubinom mora meÄ‘u pristaništima u sjevernom Jadranu, najvažnija luka sjevernog Jadrana za prekrcaj kontejnera.

Vlada ulaže i u ostale luke, pa je ove godine u državnom proračunu osigurano 230,5 milijuna kuna za modernizaciju i izgradnju lučke infrastrukture u svim lukama otvorenima za javni promet od značaja za Hrvatsku, rekao je.

Naveo je da se priprema novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te da će se predložiti jednostavnije dobivanje koncesija kako bi se olakšala ulaganja.

Istaknuo je da će izgradnju infrastrukture u lukama pratiti i modernizacija željeznica te da će s tim ciljem biti osnovano Vladino povjerenstvo za željeznice, na čijem čelu će biti premijer Zoran Milanović.

Antešić je naglasio je da je izgradnja nizinske pruge, investicija vrijedna oko 5 milijardi eura, najvažniji investicijski i infrastrukturni projekt ove Vlade, koja prometnu budućnost Hrvatske temelji na razvoju i proširenju riječkog prometnog pravca. Dodao je da je riječ o najsloženijem investicijskom projektu koji nadilazi sva slična postignuća.

Nizinsku prugu i kontejnerski terminal treba promatrati kao jedinstven projekt, koji se mora vremenski preklopiti s rastom tereta i razvojem pratećih gospodarskih djelatnosti, rekao je Antešić ističući da će riječka luka biti najkraća veza Europe s Dalekim istokom te da će se razvoj infrastrukture nastaviti ulaskom Hrvatske u EU.

 

 


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019