Na listi 100 najboljih hrvatskih restorana zasluženo su se našle i neke konobe


Na početku najprije ono najvažnije: “Dobri restorani“ su doista – dobra stvar. Jer, ma koliko da netko – a uvijek takvih mora biti – bio nezadovoljan visokim ili niskim plasmanom svog omiljenog restorana ili pak “objekta“ u kojem je baš loše jeo, izbor najboljih gastronomskih lokacija u Hrvatskoj na temelju široko zapasnoga glasačkog tijela gastrokritičara, kuhara, restoratera, vinara ili, naprosto, poznavatelja scene, sjajna je stvar!

Kao jedan od “konzultanata“, a poslije i glasača koji je “dao ruku“ voditelju projekta Saši Špiranecu, možda nisam baš posve neutralan i objektivan, no, kvragu, “Dobri restorani“ su naprosto ono “nešto“ što godinama treba domaćoj gastronomskoj sceni. I konzumentima kojima je itekako važna neka temeljna informacija/preporuka, ali i samim restoraterima koji su vitalno zainteresirani za ulazak na popis najboljih.

Jedini problem može činiti doslovno shvaćanje naslova projekta jer ne samo da je najbolji hrvatski “objekt“ zagrebački “Apetit“ bistro, a ne restoran, već su meÄ‘u prestižnih “Top 100“ mjesto našle i konobe.

Konobe i restorani

Poput splitskog “Hvaranina“ koji se, naravno, ne može ogledati ni s gradskim konkurentskim restoranima impresivnijih gabarita, bolje vinske karte i sanitarnog čvora, a kamoli s ekskluzivnim “hranilištima“ poput dubrovačke “Nautike“. Kad već spominjem “Nautiku“, ona je – posve očekivano i zasluženo – na popisu 200 najboljih i najbolje plasiran dalmatinski restoran.

Prednost “Nautike“ Mate Đurovića nad konkurentima nije dakako samo u jednom od najljepših pogleda s neke od restoranskih terasa na ovome dijelu Mediterana, već u gastronomskoj ekskluzivnosti koju je, bez imalo pretjerivanja, postigao maštoviti kuharski čarobnjak Špiro Pavlić. Široj publici je, posve sigurno, manje poznato ime drugoplasiranog dalmatinskog restorana “Pelegrini“ iako je, po osobnom sudu, riječ o jednoj od najboljih dalmatinskih gastroadresa. ÄŒinjenica da je riječ o restoranu u Šibeniku – gradu kojeg su, ne bez razloga, prije koji tjedan i simbolično pokopali – visoko plasiranom “Pelegrinu“ daje još veće značenje.Pače, rekao bih da je riječ o pravome čudu, ali, prije i poslije svega, o apsolutno zasluženom priznanju vlasniku i chefu Rudiju Štefanu. I tri sljedeća visoko plasirana dalmatinska restorana potpuno su zasluženo pri vrhu. Zadarska “Foša“ i dalje drži visoku razinu kvalitete koju je utemeljio chef Damir Tomljanović, baš kao i viška “Pojoda“ Zorana Brajčića. Filozofije ovih dvaju restorana posve su različite jer dok je adut “Foše“ gastronomska stilizacija lokalnih tradicijskih jela i receptura, one u “Pojodi“ dolaze u svom što je moguće izvornijem stilu.

Provjerena imena

“Kadena“ je najbolje plasiran splitski restoran koji je “debelo“ za sobom ostavio konkurente iz gradskoga gastroÄ‘ira poput “Adriatic Graše“, “Bobana“, “Noštroma“, “Zrna soli“... Razlog tome je naravno i atraktivan izgled restorana i odlična vinska karta, ali prvenstveno rad chefa Brace Sanjina. Uzgred, u zimskoj sezoni koja je za nama “Kadena“ je bila i jedan od najposjećenijih splitskih restorana koji se posebno specijalizirao za vinske gastroprezentacije i Sanjinova uspjela sljubljivanja jela i vina. MeÄ‘u preostalih pet od prvih deset dalmatinskih restorana takoÄ‘er nema bitnijih iznenaÄ‘enja.

Uostalom, dubrovački “Gil’s“ – kao vječni konkurent “Nautici“, nezaobilazni “Boškinac“ u Novalji na Pagu te stonska “Kapetanova kuća“ Lidije Kralj posve su i logičan i očekivan izbor. Baš kao i visoki plasman stobrečkog “Nikole“ koji se na popisu našao uz još jednu pouzdanu gastroadresu s juga: restoran “Kod Marka“ u Šipanskoj Luci na Šipanu. Oba restorana – kao i većina meÄ‘u najbolje plasiranima na popisu “Dobrih restorana“ – bili su, uzgred rečeno, i na prestižnoj listi 40 najboljih dalmatinskih gastroadresa koju je prošle godine predstavio festival Dalmacija Wine Expo. Svih deset najboljih - a to su redom “Pojoda“, “Nautika“, “Gil’s“, “Kapetanova kuća“, “Foša“, “Pelegrini“, “Nikola“, “Boškinac“, “Cantinetta“ i “Kod Marka“ – i ovoga su puta visoko plasirani, što možda govori o konzultiranju sličnog “izbornog tijela“, ali takoÄ‘er i o postojanosti kvalitete već etabliranih restorana.Naravno, restoraterska ili najšire shvaćena gastronomska scena nije statična, već trajno podložna promjenama. S restoranima koji gube na kvaliteti po kojoj su godinama bili poznati ili pak – kao u slučaju zagrebačkog “Vinodola“ kojeg je iz mrtvih vratio chef Marijo ÄŒepek – neočekivano bljesnu novom i uzbudljivom ponudom. Kao projekt koji u taj trajno mutirajući gastronomski svijet kani uvesti prepoznatljivost aktualne kvalitete, “Dobri restorani“ odraÄ‘uju pionirski posao. Valja vjerovati da će se on i nastaviti.

 

 

Najbolje plasirani dalmatinski restorani (u zagradi mjesto na rang listi „Dobri restorani 2012.“)

1. Nautika Dubrovnik (10) 2. Pelegrini Šibenik (16) 3. Foša Zadar (18) 4. Pojoda Vis (21) 5. Kadena Split (26) 6. Gil’s Dubrovnik (27) 7. Boškinac Novalja (30) 8. Kapetanova kuća Ston (32) 9. Nikola Stobreč (42) 10. Kod Marka Šipanska Luka (46) 11. Zlatna ribica Šibenik (54) 12. Noštromo Split (52) 13. Leut Cavtat (54) 14. Tic-tac Murter (56) 15. Adriatic Grašo Split (61) 16. Proto Dubrovnik (62) 17. Cantinetta Skradin (65) 18. Hvaranin Split (70) 19. Tamaris Zadar (74) 20. Boban Split (78) 21. Galija Cavtat (80) 22. Gastro mare Ston (86) 23. Zrno soli Split (89) 24. Sesame Dubrovnik (90) 25. Kornat Zadar (95) 26. Niko Zadar (100)


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019