Podvelebitski ribari u moru love - pastrve


\"\"

 

Podvelebitski ribari hvale se ulovom pastrva u moru, i to bokuna od dva-tri kilograma. Otkud pastrve u moru, i to tako velike?

Riječ je o kalifornijskim pastrvama koje se uzgajaju u kavezima u Lukovu Šugarju pod Velebitom, iz kojih su tijekom nevremena pobjegle u Podvelebitski kanal. Ipak, nije riječ o 20 tona ribe, kako su to objavili neki mediji, nego o najviše tonu pastrva, kako nam je kazao Duško Pilja, direktor tvrtke “Jadran riba” d.o.o. iz Karlobaga, koja je u Lukovu Šugarju pokrenula proizvodnju pastrva iz uzgajališta.

− Nije se dogodilo ništa senzacionalno, u velikom nevremenu u veljači iz kaveza je izišao dio ribe, ali riječ je o najviše tonu pastrve, što je zapravo zanemariva količina. Ta riba može preživjeti u moru, ali nije sposobna za dulji opstanak u morskim uvjetima i ne može se razmnožavati, tako da će vrlo brzo nestati iz mora. U kavezima imamo oko 23 tone ribe koju smo već trebali izloviti, ali nismo jer smo opterećeni nekim problemima, otkazima radnicima i slično, što je u nadležnosti vlasnika tvrtke, a ne mojoj.

- Za otprilike mjesec dana sva će riba biti izlovljena, a bit će dijelom plasirana i na domaće tržište. Dio ribe, 20-ak tona, zaledili smo u benkovačkim hladnjačama. Novi proizvodni ciklus krenut će iz Klenovice, kamo se seli uzgajalište, odakle će riba biti opet prebačena u kaveze u Lukovu Šugarju, gdje ima odlične uvjete za razvoj − kazao je Pilja.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019