Sto godina od tragedije Titanica: "Bio je to lagani bum, samo mali trzaj, ništa strašno


Sto godina od tragedije Titanica: "Bio je to lagani bum, samo mali trzaj, ništa strašno"

PRIJE sto godina, u noći sa 14. na 15. travnja potonuo je najveći i najmoćniji brod do tada sagraÄ‘en. Malo tko nije čuo za tragediju Titanica u kojoj je život izgubilo više od 1.500 ljudi.

 

10. travnja 1912. nešto više od 2.000 putnika i članova posade, krenulo je iz britanskog Southamptona u New York, "neuništivim" brodom kako mu je govorilo i samo ime - Titanic. U želji da osvoji Plavu vrpcu Atlantika, kapetan je namjerno promijenio rutu i krenuo sjevernijim - kraćim putem kako bi oborio rekord i stigao na odredište ranije od predviÄ‘enog. MeÄ‘utim, Titanic na cilj nikada nije stigao.

 

"Bio je to lagani bum, samo mali trzaj, ništa strašno. Otišla sam u sobu i bio je drugi trzaj, ništa zabrinjavajuće", prisjećala se nekoliko godina nakon tragedije jedna od preživjelih.

 

Dogodilo se to četiri dana nakon polaska, 14. travnja. U 23.40 Titanic je brzinom od 22 čvora udario u santu leda, koja ga je i potopila u 2.40. Neuništivi Titanic se prepolovio, a poginulo je više od 1.500 ljudi. Putevima Titanica na stotu obljetnicu isplovljavanja krenuo je kruzer Balmoral. Na njemu su i brojni potomci putnika s Titanica, koji su željeli obnoviti uspomene na članove svojih obitelji.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019