PROJEKT NJEMAÄŒKOG PODUZETNIKA U MASLINICI


Kada je prije 11 godina poznati njemački poslovni čovjek Hartmut Lademacher odlučio kupiti dvorac Martinis-Marchi, koji je graÄ‘en još 1706. godine, malo tko je vjerovao da će u godinama koje slijede to ruševno zdanje nekadašnjeg prenoćišta “Avlija” u Maslinici na Šolti, nakon ulaganja milijuna eura, zasjati sjajem ekskluzivnoga boutique baštinskog hotela. 

 

Sliku će nakon više godina gradnje upotpuniti i nova marina s 50 vezova za jahte pred hotelom, koja će svečano biti otvorena u petak. Proteklih godina Hartmut Lademacher tek je jednom govorio za hrvatske medije, a sada je pristao razgovarati ekskluzivno za “Slobodnu Dalmaciju”.

Jedanaest godina traju Vaša ulaganja u dvorac i marinu kako bi dobili sjaj ekskluzivnog mjesta za odmor. Koliko ste do sada ukupno uložili? 

 

- Tvrtka “H.L. Dvorac” je u obnovu dvorca uložila deset milijuna eura. Pod strogim nadzorom konzervatora, 2001. godine je započela temeljitu obnovu i rekonstrukciju dvorca. Hotel-baština “Martinis Marchi” otvoren je 2007. godine i sigurno je jedan od najljepših dvoraca na Jadranu. Gostima je na raspolaganju sedam apartmana površine od 30 do 208 metara četvornih. Svaki od apartmana posebno je dizajniran i namješten tako da je očuvan izvorni stil dvorca, a da se usporedo gostima pruži elegancija, mir i udobnost. Zanimljivo je unutrašnje dvorište dvorca s otvorenim grijanim bazenom. Njegovim je gostima na raspolaganju i prostrana jahta “Martinis-Marchi III”.

 

Jeste li puno vremena izgubili na prikupljanje dokumenatacije za investicije (marina i dvorac) i mislite li da je to problem u Hrvatskoj? 

 

- Svakako bih savjetovao da se sustav dobivanja dozvola ubrza. Zainteresiranih investitora u turistički sektor ima jer je hrvatski turizam vrlo perspektivan, ali nema sigurnosti ulaganja, kao ni jasnih pravila za ozbiljne ulagače. Primjera radi, kod rekonstrukcije dvorca u Francuskoj, ishoÄ‘enje dokumentacije bilo je znatno brže, što je izrazito bitno. Svi mi želimo svoju investiciju staviti u funkciju što prije.

Razvoj poduzetništva

 

Kako je išao posao s ulaganjem u marinu? 

 

- U marinu je uloženo oko četiri milijuna eura. Nautička luka je izgraÄ‘ena na mjestu nekadašnjeg privezišta. Raspolaže s 50 vezova, od kojih je deset osposobljeno za vezivanje megajahti. Inače, marina već ima uporabnu dozvolu, u ovom trenutku radi kao sezonska marina, ali nema zapreka da radi tijekom cijele godine, kako je i planirano. 

 

Kakvi su Vam planovi za hotel i marinu u sezoni? 

 

- U ovoj sezoni smo planirali ostvariti 5000 brod-dana s najmanje 25.000 brod-noćenja. Isto toliko turista, samo zahvaljujući ovoj marini, posjetit će Maslinicu. Za lokalnu zajednicu je svojevrstan izazov pripremiti se za toliko posjetitelja. Iz toga se otvaraju brojne mogućnosti za razvoj lokalnog poduzetništva i kroz to – životnog standarda.

 

Visina ulaganja pokazuje da niste štedjeli na kvaliteti, koliko će Vam trebati da vratite uloženo? Želite li to uopće? 

 

- Iako smo dobili koncesiju na 30 godina, marina i hotel nisu lako isplativa investicija. Potrebna su desetljeća rada da bi se isplatio uloženi početni kapital, što ovom kompleksu daje jednu društvenu vrijednost. Na primjer, izgradnja marine je stajala četiri milijuna eura, dok je ipak najisplativiji dio kompleksa njegov restoran koji je brzo počeo održivo djelovati.

 

Sve je domaće

 

Rijetki ste inozemni vlasnik u hrvatskom turizmu koji inzistira na domaćim izvoÄ‘ačima, materijalima, pa i zaposlenima. Zašto? 

 

- S jedne strane, zato što mislim da u splitskom okruženju imamo vrhunske profesionalce i tvrtke koje mogu obaviti svaku vrstu poslova, a, s druge strane, zato što je to dio poslovne kulture. Prema mojoj procjeni, u gradnji dvorca i marine, udjel domaće komponente iznosi oko 95 posto. Ono što nismo mogli naći na Šolti ili na splitskom području, a to je doista vrlo malo, uvezli smo, ali opet preko hrvatske tvrtke. 

 

Procjenjujete, dakle, da je ovakvo ulaganje značajno i za Šoltu i njezino gospodarstvo? 

 

- Naravno, jer osim toga što su brojni Šoltani kod nas našli svoje zaposlenje i što se uz nas vezuje niz drugih poduzeća, kompleks je važan kao nositelj i starter cijeloga turizma otoka Šolte, kao i njegove promidžbe.Osim toga, kao jedna od vodećih tvrtki na otoku, tvrtka “H.L. Dvorac” sudjeluje u organiziranju cijelog niza dogaÄ‘anja kao donator ili kao partner lokalnoj zajednici. Ako se implementiraju planirane investicije i omoguće daljnje investicije, otok Šolta bi u idućih nekoliko godina mogao postati jedan od najvažnijih turističkih hitova. 

 

Planirate li nova ulaganja? 

 

- Imamo nekoliko projekata, ali se mnoge stvari moraju poklopiti da bismo ih realizirali. Imamo želju ulagati u turizam, nautiku i poljoprivredu na Šolti.

 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019