Nove svjetske ljestvice


Svjetski jedriličarski savez objavio je nove ljestvice olimpijskih klasa. Nakon regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci nekih značajnih promjena ustvari nije bilo, hrvatski su jedriličari mahom zadržali svoje visoke pozicije. Prema plasmanima na prva tri mjesta svih ljestvica prva je meÄ‘u nacijama Poljska, dok se Hrvatska nalazi na visokom šestom mjestu.

 

Ivan Kljaković Gašpić i dalje je drugi finaš svijeta. Na svjetskoj ljestvici bolje je od njega plasiran samo aktualni svjetski prvak, Britanac Edward Wright. U dvojcu 470 Šime Fantela i Igor Marenić su treća posada svijeta, iza Australaca Belcher/Page i Grka Mantis/Kagialis. Na petom mjestu klase Laser je Tonči Stipanović, dok je Tina Mihelić sedma u Laser Radialu. Vode Australac Tom Slingsby i Belgijka Evi van Acker. Vodeća imena hrvatske jedriličarske olimpijske reprezentacije na početku sezone su izvrsno pozicionirana.

 

Olimpijci u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać su 20. u poretku svoje discipline, dok je daskaš Luka Mratović, takoÄ‘er potvrÄ‘eni olimpijac, na 38. mjestu. U 49er-u su prvi Austrijanci Delle Karth/Resch, a na dasci Poljak Piotr Myszka.

 

U dvije discipline hrvatski će jedriličari u svibnju pokušati ispuniti olimpijsku normu. U klasi Zvijezda na svjetskoj ljestvici Marin Lovrović i Dan Lovrović zauzimaju 24. mjesto, a Mate Arapov i Ante Šitić 26. U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su 28. Normu na svjetskom prvenstvu nosi poredak po nacijama. Na aktualnim svjetskim ljestvicama meÄ‘u nacijama Lovrović/Lovrović su 15., a Ninčević/Župan 19. Za Zvijezdu je na OI 2012. rezervirano 16 mjesta, a za ženski 470 20. Svjetsko prvenstvo za Zvijezdu jedri se početkom svibnja u francuskom Hyeresu, a za ženski 470 sredinom svibnja u španjolskoj Barceloni. S obzirom da je riječ o drugom i zadnjem krugu kvalifikacija za očekivati je žestoko nadmetanje za zadnja mjesta na OI. Prva mjesta na svjetskim ljestvicama zauzimaju u Zvijezdi Brazilci Scheidt/Prada, a u ženskom 470 Japanke Kondo/Tabata.

 

Na ljestvici za klasu Laser uz olimpijca Stipanovića još je niz hrvatskih kormilara jako dobro plasiran: 10. Milan Vujasinović, 41. Daniel Mihelić, 43. Aron Lolić, 58. Ivan Taritaš, 144. Filip Jurišić, 158. Filip Matika. U poretku daskaša 128. je Mihovil Fantela, dok su u klasi 470 na 129. mjestu Lovro Ivanov i Marko Carić.

 

Slijedeće svjetske ljestvice bit će objavljene početkom svibnja, nakon regate Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu koja počinje 22. travnja.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019