Riječkoj javnosti predstavljen ophodni brod „Marino Jakominić“


Danas je na Riječkom lukobranu, održana svečanost na kojoj je javnosti predstavljen novi ophodni brod Policijske uprave primorsko-goranske, „Marino Jakominić“.

Nakon pristajanja broda uz obalu putničkog terminala, zapovjednik ophodnog broja „Marino Jakominić“,Aljoša Podobnik, podnio je prijavak načelniku PU primorsko goranske Tomislavu Dizdar, uz prisutnost ministra g. Ranka Ostojića.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar okupljenima se obratio kratkim govorom u kojem je rekao kako je zapovjednik postrojbe posebne policije Marino Jakominić bio otac, suprug, sin, junak i heroj, koji je u najtežim trenucima ostvarenja hrvatske državnosti štitio i čuvao sve oko sebe, od tek roÄ‘enog djeteta do starca na izmaku. Rekao je kako: „ … ulica u gradu nosi ime Marina Jakominića, i sada i ubuduće najveće plovilo policije nosi i nosit će ime „Marino Jakominić“, jer je Rijeka bila i ostala njegov dom.“ Brodu i njegovoj posadi zaželio je mirno more i sretnu plovidbu.

Ministar Ministarstva unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić pozdravio je sve prisutne, a posebno pripadnike Udruge Specijalne jedinice policije „Ajkula“. Prisjetio se domoljublja i veličine žrtve Marina Jakominića i njegovih suboraca iz Specijalne jedinice policije Ajkula, odavši im dužnu počast, jer su stali u obranu napadnute Domovine. Ministar je izjavio: „Ime „Marina Jakominića“ na njegovu pramcu obnavljati će uvijek naša sjećanja na njegovo djelo, njegovu ljudsku veličinu, plemenitost i nesebičnost u zapovijedanju, njegovu odanost po cijenu vlastitog života kolegama, domovini i policijskom pozivu."

Nakon službene svečanosti ministar je zajedno s uzvanicima isprobao ophodni brod na kraćoj plovidbi Riječkim zaljevom. DogaÄ‘anje je uveličala i Gradska glazba „Trsat“, a zainteresirani graÄ‘ani su mogli razgledati ophodni brod u vremenu od 18,00 do 20,00 sati.

Okupljenim članovima obitelji hrvatskog redarstvenika Marina Jakominića, graÄ‘anima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave, policijskim službenicima i veteranima Domovinskog rata ukratko su predstavljene karakteristike broda, koji je izgraÄ‘en u pulskom brodogradilištu „Tehnomont“. Brod je dužine 25,10 i širine 6 m, a  pogone ga dva motora MTU svaki snage 1050 kW, dajući mu maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Opremljen je najsuvremenijom navigacijskom i komunikacijskom opremom i dodijeljen na korištenje Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, Postaji pomorske policije Rijeka. Namijenjen je nadzoru unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019