Brodograditelj Dragan Šegvić mora Raiffeisen leasingu platiti milijun kuna ili ide u zatvor!


Splitski brodograditelj Dragan Šegvić morat će Raiffeisen leasingu platiti milijun kuna, ako želi izbjeći zatvor. Bit će tako ukoliko postane pravomoćna presuda sutkinje Marine Boko koja je Šegvića osudila na uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje na dvije godine zbog utaje.

Šegvić je, naime, 2005. godine propustio vratiti motorni brod Marco Polo nakon isteka najma. Kako je brod vrijedan 135 tisuća eura zadržao, davatelja najma oštetio je za 998 tisuća kuna te je tako protupravno utajio stvar velike vrijednosti, što je sud vrednovao sa 10 mjeseci zatvora. 

Šegvić je proglašen krivim i što 2006. godine nije pokrenuo stečaj svog trgovačkog društva Euroyacht premda je znao da je žiro račun u višemjesečnoj trajnoj blokadi te da nije u mogućnosti redovito poslovati ni ispunjavati dospjele novčane obaveze. To mu je donijelo još tri mjeseca zatvora. 

Dvostruki uvjet


Sud se odlučio na koncu na uvjetnu osudu, s tim da je izrečen dvostruki uvjet tako da je Šegvić obavezan platiti milijun kuna, i to u roku od godine dana od pravomoćnosti presude. 

Šegvića je sud obavezao i da podmiri 7 tisuća kuna troškova postupka, što uglavnom otpada na nagradu sudskom vještaku Cvitanu Grubišiću

Postupak je vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu po prijavi policije s početka 2009. godine. Šegvić se žalio da pravna država na njemu oštri zubi, no problemi su se nastavili. Lani su ga prijavili i za 130 tisuća kuna štete u državnom proračunu te još par kaznenih djela. Šteta za Šegvića čija je linija brodova Marco Polo bila prepoznata i na zahtjevnim stranim tržištima.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019