Brodograditelj Dragan Šegvić mora Raiffeisen leasingu platiti milijun kuna ili ide u zatvor!


Splitski brodograditelj Dragan Šegvić morat će Raiffeisen leasingu platiti milijun kuna, ako želi izbjeći zatvor. Bit će tako ukoliko postane pravomoćna presuda sutkinje Marine Boko koja je Šegvića osudila na uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje na dvije godine zbog utaje.

Šegvić je, naime, 2005. godine propustio vratiti motorni brod Marco Polo nakon isteka najma. Kako je brod vrijedan 135 tisuća eura zadržao, davatelja najma oštetio je za 998 tisuća kuna te je tako protupravno utajio stvar velike vrijednosti, što je sud vrednovao sa 10 mjeseci zatvora. 

Šegvić je proglašen krivim i što 2006. godine nije pokrenuo stečaj svog trgovačkog društva Euroyacht premda je znao da je žiro račun u višemjesečnoj trajnoj blokadi te da nije u mogućnosti redovito poslovati ni ispunjavati dospjele novčane obaveze. To mu je donijelo još tri mjeseca zatvora. 

Dvostruki uvjet


Sud se odlučio na koncu na uvjetnu osudu, s tim da je izrečen dvostruki uvjet tako da je Šegvić obavezan platiti milijun kuna, i to u roku od godine dana od pravomoćnosti presude. 

Šegvića je sud obavezao i da podmiri 7 tisuća kuna troškova postupka, što uglavnom otpada na nagradu sudskom vještaku Cvitanu Grubišiću

Postupak je vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu po prijavi policije s početka 2009. godine. Šegvić se žalio da pravna država na njemu oštri zubi, no problemi su se nastavili. Lani su ga prijavili i za 130 tisuća kuna štete u državnom proračunu te još par kaznenih djela. Šteta za Šegvića čija je linija brodova Marco Polo bila prepoznata i na zahtjevnim stranim tržištima.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019