nova plovila / Enavigo Power 39


Virovitički škver Enavigo prije nekoliko je godina oduševio zaljubljenike u klasične jedrilice svojim desetmetarskim modelom Kutera graÄ‘enim WEST sistemom, a sada predstavlja jednako atraktivno motorno plovilo starinskih linija graÄ‘eno istom tehnologijom 

Nakon projekta prekrasne klasične jedrilice Enavigo 36 škver iz Virovitice već poznat po svom Kuteru 33, predstavljenom prije nekoliko godina, ide dalje te predstavlja svoje prvo motorno plovilo naziva Power 39 koje je trenutno u fazi gradnje.

Enavigo Power 39 moderna je adaptacija “Pacific Northwest” krstaša iz 1930-tih, poznatijih kao “Dreamboats”. Ova plovila karakterizira tipičan dizajn uzdignutog okomitog pramca s velikim prostorom ispod palube, palubna kabina iznad motornog prostora s velikim prozorima te integralno natkriveni kokpit. Tipični “Dreamboat” osim toga obilježava i uski trup poluzaobljenog presjeka, deplasmanska brzina, ekonomičan i relativno slab, nisko postavljen motor kao i velika autonomija plovidbe.

Enavigo Power 39 kombinira takav izvorni dizajn sa zahtjevima za boljom početnom stabilnošÄ‡u i većom brzinom. V-oblik podvodnoga dijela trupa dužine nepunih 12 i širine 3,5 metra omogućuje i početnu stabilnost i poludeplasmansku brzinu. Odabirom snage motora od 260 KS omogućena je brzina trupa od 17 čvorova. Poluopterećena jahta osnovne istisnine 8300 kg uz brzinu krstarenja od 10 čvorova troši 16 litara dizela na sat. Pri toj brzini imat će doseg od oko 450 nautičkih milja uz 20% rezerve goriva. Pri krstarećoj brzini od 14 čvorova doseg iznosi oko 340 NM.

Izrada trupa i strukture kombinira suvremeni inženjerski pristup WEST sistemu gradnje s tradicionalnim vještinama izrade detalja. Poprečni okviri i rebra lameliraju se od mahagonija, a dužnice takoÄ‘er. Oplata trupa lamelirana je od dužnih letava prekrivenih s dva sloja unakrsno položenih furnira od mahagonija, a sve je izvana presvučeno staklenim rovingom u epoksiju. Za letve oplate koristi se lagani crveni cedar, a ispod vodne linije oregonski bor. Tako je stvoren brod koji svojim vanjskim i unutarnjim izgledom svjedoči o tome da se radi o potpuno drvenom brodu. Drvena struktura konzervirana je epoksidnom smolom u jedinstvenu školjku. Na taj način trup ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje.

Komoditet za posadu primjeren je za duža krstarenja i boravak jednog para s djecom ili dva para odraslih osoba. Pretvaranjem salona u dodatnu spavaonicu na brodu može spavati šest osoba. U svrhu veće autonomije plovidbe ugraÄ‘eni su fotonaponski solarni paneli te povećani spremnici goriva od 900 litara. Ispod palube u pramcu nalazi se prostrana kabina za vlasnički par s velikim bračnim krevetom. Lijevo iz hodnika je sanitarni čvor sa zasebnom tuš-kabinom, a na desnoj se strani nalazi druga kabina za goste ili za djecu s krevetima na kat. U cijeloj kabini je puna stajaća visina te je vrlo prozračno, a posvuda su postavljeni brojni ormarići.

Salon je u istoj razini s kokpitom, dobro je osvijetljen i prozračivan. Objedinjuje mjesto za objedovanje, kuhinju s dva hladnjaka, upravljačko mjesto i nasuprot njega kutak za navigatora. Sjedište navigatora može se preklapanjem koristiti kao dio blagovaonice. Spuštanjem stola blagovaonice dobiva se dodatni dvostruki ležaj. U prostranom kokpitu ima dovoljno nepropusnih prostora za pohranu raznih potrepština i opreme, a na krovu kabine ima mjesta za pomoćnu brodicu ili kakav kajak.

Standardna je oprema vrlo bogata te uključuje tikovinu na palubi i u kokpitu, par velikih fotonaponskih panela, pramčani potisnik, hidrauličnu pasarelu, električno sidreno vitlo sa 100 m lanca, uobičajenu navigacijsku opremu s većim GPS ploterom, inverter od 1 kW te boju trupa po izboru. U dodatnu opremu spadaju pak dizelski agregat i radarski ureÄ‘aj. Enavigo Power 39 je moderna jahta klasičnog stila, s elegancijom prošlih vremena, a graÄ‘ena najnovijom tehnologijom te suvremeno opremljena. Cijena prvog, premijernog i bogato opremljenog primjerka modela Enavigo Power 39 koji je trenutno u gradnji iznosi promotivnih 365.000 eura, dok će redovna cijena plovila iznositi 439.000 eura, bez davanja.
Info: Enavigo d.o.o., Vinkovačka cesta 21a, 33000 Virovitica; tel.:             +385 33 803 340      , e-mail: info@enavigo-yachts.com, www.enavigo-yachts.com


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019