nova plovila / Shipman 57 New Generation


Kada je J&J Design kupio Shipman, nitko nije ni slutio da će nastati tehnološki najnaprednije serijske jedrilice na svijetu; treća generacija slijedi jednaku filozofiju 

Godine 2004. na nautičkom sajmu Boot u Düsseldorfu predstavljen je prvi Shipman od 50 stopa. Ubrzo je bio izuzetno dobro prihvaćen od nautičke javnosti, ali i od nautičkih novinara te je stoga proglašen Europskim brodom godine. Veći model Shipman 63 porinut je dvije godine kasnije te je takoÄ‘er imao čast osvojiti istu nagradu koju je primio na sajmu Boot 2006. Netko bi pomislio da je to bila samo slučajnost, ali to uopće nije tako, već je osvajanje nagrade usko povezano s konceptom koji predstavlja Shipman kao marku i proizvod.

Shipman je ostao vjeran ovom konceptu i filozofiji kroz cijelu gamu svojih plovila koja se od tada predstavlja i gradi, a koja je osim modela 50 i 63 uključivala i modele od 72 i 80 stopa. Do sada je isporučeno više od 50 jedrilica koje uspješno plove po moru diljem globusa. Koncept označava jedini potpuno karbonski semi-custom serijski graÄ‘en performance-cruiser na tržištu, namijenjen sigurnom ali istovremeno i uzbudljivom krstarenju širokim oceanskim prostranstvima bez bilo kakvih kompromisa u pogledu udobnosti. Uz to, što je vrlo bitno, Shipmanov koncept nudi zahtjevnim jedriličarima ultimativno zadovoljstvo pri jedrenju.

Slično kao kod prethodno spomenutih Shipman modela, novi Shipman 57 simbolizira takozvanu treću generaciju ovih sjajnih jedrilica koja i dalje ostaje vjerna u početku zacrtanim i ostvarenim karakteristikama. Osmišljen je da bude istinski „dugoprugaš“ za oceanska prostranstva s ograničenim brojem članova posade, ali istovremeno i performance-cruiser. To je i pravi pilot-saloon u čijem je interijeru navigacijska pozicija postavljena na povišenu poziciju sa savršenom vidljivošÄ‡u prema van te odličnom komunikacijom s kokpitom. Kokpit je pak projektiran tako da jednako dobro služi udobnom krstarenju te jedrenju s manjim brojem članova posade.

Relativno kratka natkabina (pilot-saloon) omogućuje prostranu i čistu pramčanu palubu za sigurno i lako manevriranje jedrima. Povišeni pak interijer omogućuje jednostavnu i sigurnu komunikaciju izmeÄ‘u upravljačkog mjesta u kokpitu i salona, a povezuje ih samo pet velikih stuba.

Osim toga jedrilica simbolizira istinski ekološki hibrid te će sadržavati buduća tehnička rješenja nimalo štetna prema okolišu, što je savršeno za krstarenje oceanima. Više detalja o plovilu bit će dostupno u idućim tjednima i mjesecima kako će se odvijati razvojni proces prema planiranom službenom predstavljanju ponovo na sajmu Boot u Düsseldorfu u siječnju 2013.

Dizajnerski tim očito ponovo sačinjavaju stručnjaci iz J&J Designa te cijeli Seawayov projektantski ured od čak 28 inženjera sedam različitih nacionalnosti, što potvrÄ‘uje moto tvrtke – različitost je snaga! Dodatno ovaj sjajni tim osnažuju slavni Doug Petersen koji je apsolutni autoritet na polju hidrodinamike, te Guillaume Verdier koji će projektu dodati svoje jedinstveno iskustvo u francuskoj klasi Open 60, a meÄ‘u ostalima tu je i cijenjeni Michel Desjoyeaux.

Spomenuti tim osigurat će besprijekornu i tehnički savršeno izvedenu jahtu prema najnovijim tehnološkim dostignućima i karakteristikama, što će zasigurno obraniti čast nove generacije Shipman plovila.

Info: Shipman, Zapuže 10a, 4275 Begunje, Slovenia; tel.:             +386 31 584 068      , e-mail: rok.babarovic@seawaygroup.eu, www.shipman.dk.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019