Kaštela će tematskim stazama poboljšati turističku ponudu


 

Splitsko-dalmatinska županija objavila je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ureÄ‘enje tematskih staza, a Grad Kaštela prijavio se za ureÄ‘enje triju staza. Novac im treba za ureÄ‘enje "Staze života", "Maslinskog i vinskog puta" i planinske staze pod nazivom "Kolijevka hrvatske državnosti" koju su predložili članovi HPD-a Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca.

"Staza života" sadržavala bi regionalne, kulturne, rekreativne i turističke elemente, a obuhvaćala bi dva crkvena objekta sa 14 križnih postaja, od crkve Gospe Lurdske na Dračinama do crkve sv. Lovre na Ostrogu. Njenom duljinom od 1250 metara postavile bi se četiri info ploče, a prostor bi se oplemenio sadnicama palmi, oznakama i putokazima.

Cilj ureÄ‘enja staze pod nazivom "Maslinski i vinski put" je oplemeniti dio postojećeg protupožarnog puta koji se proteže južnom stranom Kozjaka. Ideja da staza bude maslinska i vinska temelji se na tradiciji maslinarstva i vinarstva u Kaštelima. Uz put bi se zasadile masline, a uredilo bi se i pet vidikovaca. Na svakom bi se postavila ploča s informacijama o Kaštelu iznad kojeg se vidikovac nalazi.

"Kolijevka hrvatske državnosti" staza je koja bi trebala biti duga 42 kilometra. Prema planu bi imala deset vidikovaca i 19 odmorišta na kojima bi se postavile klupe za odmor. Usto, cijela bi staza bila markirana i označena putokazima i smjernicama. Oni koji bi se odlučili krenuti od crkvice sv. Marte u Bijaćima do crkvice sv. Nikole na zapadnim zidinama Salone imali bi priliku uživati pogledu i pejzažu starohrvatskih crkvica.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019