Kaštela će tematskim stazama poboljšati turističku ponudu


 

Splitsko-dalmatinska županija objavila je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ureÄ‘enje tematskih staza, a Grad Kaštela prijavio se za ureÄ‘enje triju staza. Novac im treba za ureÄ‘enje "Staze života", "Maslinskog i vinskog puta" i planinske staze pod nazivom "Kolijevka hrvatske državnosti" koju su predložili članovi HPD-a Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca.

"Staza života" sadržavala bi regionalne, kulturne, rekreativne i turističke elemente, a obuhvaćala bi dva crkvena objekta sa 14 križnih postaja, od crkve Gospe Lurdske na Dračinama do crkve sv. Lovre na Ostrogu. Njenom duljinom od 1250 metara postavile bi se četiri info ploče, a prostor bi se oplemenio sadnicama palmi, oznakama i putokazima.

Cilj ureÄ‘enja staze pod nazivom "Maslinski i vinski put" je oplemeniti dio postojećeg protupožarnog puta koji se proteže južnom stranom Kozjaka. Ideja da staza bude maslinska i vinska temelji se na tradiciji maslinarstva i vinarstva u Kaštelima. Uz put bi se zasadile masline, a uredilo bi se i pet vidikovaca. Na svakom bi se postavila ploča s informacijama o Kaštelu iznad kojeg se vidikovac nalazi.

"Kolijevka hrvatske državnosti" staza je koja bi trebala biti duga 42 kilometra. Prema planu bi imala deset vidikovaca i 19 odmorišta na kojima bi se postavile klupe za odmor. Usto, cijela bi staza bila markirana i označena putokazima i smjernicama. Oni koji bi se odlučili krenuti od crkvice sv. Marte u Bijaćima do crkvice sv. Nikole na zapadnim zidinama Salone imali bi priliku uživati pogledu i pejzažu starohrvatskih crkvica.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019