Vlada odlučuje hoće li ugljanski škver ići u ruke bivšem dužniku


 

Skupština vjerovnika Naute Lamjane predložit će Vladi RH riječku tvrtku M inženjering za prijenos koncesije za brodogradilištem, odlučeno je danas u nastavku stečajnog postupka nad ugljanskim remontnim brodogradilištem. Za ponudu M inženjeringa glasovali su najveći vjerovnik Erste & Steiermärkische bank, Erste group, iO Adria, AG Adria, Heres Ugljan, te bivši direktor škvera Dražen Špinderk i radnici Jakov Novaković, Marija Smud i Josip Kardum.

Negativna iskustva

- Vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom. Simptomatično je da svi oni koji su nas doveli u ovu situaciju, Banka, bivši vlasnik, Špinderk, dali suglasnost ovoj tvrtci. Imamo iskustva s tvrtkom M inženjering, odnosno njenim neslužbenim direktorom Slobodanom Kosanovićem. On je radio s nama s tvrtkama M inženjering i Navi Marin te nam je ostao dužan oko 250.000 kuna. Kao što je poznato, mi smo u stečaj otišli zbog 170.000 kuna. Da je on platio dug stečajni postupak ne bi bio pokrenut, kaže predstavnik radnika Mario Košta te najavljuje nastavak borbe radnika za škver:

- Konačnu odluku ima Vlada RH i mi ćemo tražiti da se poštuju ugovor o koncesiji, preuzmu svi radnici. Mislimo nije vrijedno da firma s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna dobije imovinu vrijednu nekoliko stotina milijuna kuna.

Radnicima se ne jamči nastavak posla

Podršku Vlade RH očekuje predstavnik SSSH Vedran Uranija na temelju dosadašnjih sastanaka s njenim predstavnicima

- Vlada RH i resorno ministarstvom će imati konačnu odluku. Mi ćemo ih izvijestiti o današnjoj odluci. Već smo imali dva sastanka s ljudima iz ministarstva na kojim je rečeno da će se dati potpora samo onoj ponudi koja nudi punu zaposlenost, odnosno zapošljavanje barem šezdeset ljudi, nastavak osnovne djelatnosti i plan razvoja. Ponuda M inženjeringa ne jamči zaposlenje bivšim radnicima, kaže Uranija.M inženjering je u svojoj ponudi priložio i korporativno jamstvo Vijadukta d.d. te pismo namjere PBZ Zagreb za bankarsku garanciju. Za prihvaćanje ponude Rektor d.o.o., Viktora Lenca i Duške polovine nije bio nitko od vjerovnika. Ponuda ribarski zadruga Omega 3 i Ribarska sloga bila je prihvatljiva samo Općini Kali, a Jote d.o.o. Ministarstvu financija.

RADNICIMA I LENAC NEPRIHVATLJIV

Radnici Naute Lamjane nisu danas glasovali ni za jednu ponudu pa čak ni za onu riječkog brodogradilišta Viktor Lenac koja im je u početku bila najatraktivnija.

- Nijedna ponuda nam nije prihvatljiva pa čak ni Viktora Lenca koja nudi samo zaposlenje osamnaest radnika. Tražit ćemo od Vlade RH da se zaštiti proizvodnja i maksimalan broj radnih mjesta, kaže predstavnik radnika Vedran Uranija.

TVRTKE NA ISTOJ ADRESI

Tvrtka Navi Marin duguje remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana oko 250.000 kuna, a nad škverom je proglašen stečaj zbog duga od 172 tisuće kuna. Sjedište ove tvrtke nalazi se na istoj adresi kao i tvrtke M inženjering, a njihov osnivač i direktor je Mirela Marin. Temeljni kapital obje tvrtke je 20.000 kuna.Tvrtka M-inženjering 2010. godinu završila je s neto dobiti od 79.906 kuna i ima samo jednog zaposlenika. Navi Marin je 2010. završio s gubitkom od 601 tisuća kuna.

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019