SAD: Potopljen japanski "ukleti brod"


 

Američka Obalna straža je topovskom paljbom sa svog broda u petak rano ujutro potopila japanski "ukleti brod" koji je nakon tsunamija 11. ožujka 2011. doplutao do obala Aljaske gdje je ugrožavao pomorski promet.

Ribarski brod Ryou-Un Maru bez posade prvi put je primijećen 24. ožujka u Tihom oceanu ispred kanadske obale. Američka Obalna straža ga je potopila u američkim vodama, ispred obala Aljaske.

- Brod je bio opasan za pomorski promet - rekla je za agenciju France Presse Sara Francis, glasnogovornica Obalne straže.

- Brod je bio dug izmeÄ‘u 45 i 60 metara, bio je napušten, neosvijetljen i plutao je. U mraku je bio ozbiljna opasnost za druge brodove koji plove tim područjem - dodala je.

Što se tiče prijetnje onečišÄ‡enja okoliša, Obalna straža tvrdi da nema veće opasnosti.

- Ako na brodu i ima nafte, vjerojatno je riječ o dizelu koji će se brzo raspršiti ili će ispariti, pa nije veća prijetnja za okoliš - dodala je Francis.

Taj "ukleti brod" je prvi i najveći objekt koji je preko Tihog oceana doplutao do sjevernoameričke obale nakon tsunamija 11. ožujka 2011.

Istraživači s Havaja upozoravaju da bi početkom 2014. do američke Zapadne obale mogao doplutati 1,5 milijun tona krhotina koje su nakon tsunamija završile u moru.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019