SAD: Potopljen japanski "ukleti brod"


 

Američka Obalna straža je topovskom paljbom sa svog broda u petak rano ujutro potopila japanski "ukleti brod" koji je nakon tsunamija 11. ožujka 2011. doplutao do obala Aljaske gdje je ugrožavao pomorski promet.

Ribarski brod Ryou-Un Maru bez posade prvi put je primijećen 24. ožujka u Tihom oceanu ispred kanadske obale. Američka Obalna straža ga je potopila u američkim vodama, ispred obala Aljaske.

- Brod je bio opasan za pomorski promet - rekla je za agenciju France Presse Sara Francis, glasnogovornica Obalne straže.

- Brod je bio dug izmeÄ‘u 45 i 60 metara, bio je napušten, neosvijetljen i plutao je. U mraku je bio ozbiljna opasnost za druge brodove koji plove tim područjem - dodala je.

Što se tiče prijetnje onečišÄ‡enja okoliša, Obalna straža tvrdi da nema veće opasnosti.

- Ako na brodu i ima nafte, vjerojatno je riječ o dizelu koji će se brzo raspršiti ili će ispariti, pa nije veća prijetnja za okoliš - dodala je Francis.

Taj "ukleti brod" je prvi i najveći objekt koji je preko Tihog oceana doplutao do sjevernoameričke obale nakon tsunamija 11. ožujka 2011.

Istraživači s Havaja upozoravaju da bi početkom 2014. do američke Zapadne obale mogao doplutati 1,5 milijun tona krhotina koje su nakon tsunamija završile u moru.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019