3. Maj gubi poslove zbog prijetnje stečaja


Ugovaranje novih poslova nije lako. Svaki kupac nas pita što će biti nakon 1. srpnja 2013. Mi sad zapravo i ne možemo nešto ugovoriti, a da posao ne ulazi u to razdoblje, kaže predsjednik Uprave Edi Kučan

RIJEKA Brodogradilište »3. maj« je teško voditi u uvjetima ove neizvjesnosti jer moramo ugovarati nove poslove što nije lako. Svaki kupac nas pita što će biti nakon 1. srpnja 2013. godine. Mi sad praktično i ne možemo nešto ugovoriti, a da posao ne ulazi u to razdoblje, kazao je predsjednik Uprave BrodograÄ‘evne industrije »3. maj« Edi Kučan nakon jučerašnjeg zbora radnika u riječkom škveru na kojem se raspravljalo o aktualnoj situaciji. 


Naći novi model


Dodao je da su pismom obavijestili Ministarstvo gospodarstva o problemima pri ugovaranju poslova i zatražili pomoć, te naveli kako imaju već dogovorene poslove koje ne mogu osnažiti zbog neizvjesnosti i odugovlačenja oko privatizacije. 

Kučan nije mogao konkretnije odgovoriti na pitanje o čemu se ovih dana raspravlja u Bruxellesu, gdje se nalazi pomoćnica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, ali se pretpostavlja da je riječ o prezentaciji novonastale situacije nakon odbacivanja ponude Jadranskih ulaganja. Iako je premijer Milanović i nedavno govorio o dobrim izgledima »3. maja« za restrukturiranje te otklanjao opciju stečaja, to očito nije dovoljno da bi kupci dugoročno vjerovali u sigurnost investicije ukoliko ugovore brodove u riječkom škveru. 

Edi Kučan kazao je kako treba što prije pronaći model privatizacije i to na temelju postojeće dokumentacije i programa restukturiranja koji je raÄ‘en u suradnji s tvrtkom Jadranska ulaganja Danka Končara. U suprotnom prijeti nedostatak posla i zaustavljanje proizvodnog procesa, jer nitko ne može kupcima dati garanciju što će se dogoditi u srpnju 2013. – privatizacija ili stečaj. 

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić kao najvažnije zaključke zbora radnika naglasio je zahtjev da Uprava i dalje ugovara brodove i organizira proizvodnju, kao i da Vlada u tome pomogne koristeći pritom i diplomaciju kao što čine mnoge druge zemlje. 


Briga o radnicima


– Radnici će svoj posao odraditi i pritom poručujemo da nećemo pristati ići doma i zaustavljati proizvodnju dok se privatizacija ne završi. Država se mora okrenuti radnicima, a ne njegovati neoliberalni kapitalizam. Umjesto brige o interesima kapitala, država mora voditi brigu o radnicima i radnim mjestima, kazao je Bulić na čije se riječi nadovezala i predsjednica Radničkog vijeća BI »3. maj« Nada Jelinić Starčević. Ona je naglasila kako je u zadnjih pet godina u brodogradnji izgubljeno oko 5.000 radnih mjesta, od čega je 1.500 bilo direktno zaposlenih, a ostali su radili u kooperantskim tvrtkama. U to nije uračunato još 500 radnika Brodogradilišta Kraljevica. 

Povjerenik Sindikata metalaca u »3. maju« Juraj Šoljić kratko je kazao kako radnici ne mogu čekati bez posla 90 dana na rješenje priče o privatizaciji, te dodao kako će biti razmotrena i organizacija industrijskih akcija.


– Lijepo je da ministri ÄŒačić i Jovanović najavljuju investicije u školske zgrade na razini šest milijardi kuna. Ja doista nemam ništa protiv toga, osim što bi najprije ipak trebalo oživjeti gospodarstvo i industrijsku proizvodnju. 

Radnicima u Kraljevici sigurno nije prioritet obnova školske zgrade, kazala je Jelinić-Starčević, dodajući kako razloga za optimizam ipak ima zbog financijske slike »3. maja«, koja se teško probija u medije. Riječ je o tome da se već godinama škver stalno sanira vlastitim sredstvima.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019