Američki senator Mark Begich posjetio Loru


Američki senator Mark Begich iz Savezne Države Aljaske i veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley u srijedu su stigli u Split gdje su u luci Lora posjetili brod Ratne mornarice SAD-a "High-Speed Vessel SWIFT". Riječ je o brodu koji se prvenstveno koristi za zadaće potpore floti i za humanitarne partnerske zadaće. Mark Begich kazao je kako mu je čast biti u luci Lora te da je njegova zadaća da nadgleda ulogu Hrvatske mornarice i vojske u partnerstvu s SAD-om.

- Uzbudljivo je vidjeti vezu Hrvatske i SAD-a, mogućnosti koje iz nje proizlaze, vidjeti ovaj tip broda koji će se koristiti u ne riskantnim operacijama. Veza s Hrvatskom je jača no ikada. Važan je uloga Hrvatske u operacijama NATO-a, ali i u njezinom angažmanu u Afganistanu. Ovo je prilika da vidim kako rade i kako se pripremaju naši partneri, ali i da vidim kako se mi slažemo s njima – rekao je Mark Begich.

James B. Foley istaknuo je kako Hrvatska i SAD imaju važnu ulogu u osiguranju prolaza zemljama koje sudjeluju u svjetskoj trgovini.

- Hrvatska igra važnu ulogu u partnerstvu s NATO saveznicima i SAD-om. Zajedno se razvijamo. Hrvatska će se uskoro pridružiti Europskoj uniji, a hrvatske su luke kroz povijest bile povezane s drugim lukama na Mediteranu. To će imati veliki značaj za globalnu ekonomiju kada Hrvatska postane članica EU. To predstavlja nove izazove u trgovini, ali i nove izazove za osiguranje sigurnosti – kazao je Foley.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019