Američki senator Mark Begich posjetio Loru


Američki senator Mark Begich iz Savezne Države Aljaske i veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley u srijedu su stigli u Split gdje su u luci Lora posjetili brod Ratne mornarice SAD-a "High-Speed Vessel SWIFT". Riječ je o brodu koji se prvenstveno koristi za zadaće potpore floti i za humanitarne partnerske zadaće. Mark Begich kazao je kako mu je čast biti u luci Lora te da je njegova zadaća da nadgleda ulogu Hrvatske mornarice i vojske u partnerstvu s SAD-om.

- Uzbudljivo je vidjeti vezu Hrvatske i SAD-a, mogućnosti koje iz nje proizlaze, vidjeti ovaj tip broda koji će se koristiti u ne riskantnim operacijama. Veza s Hrvatskom je jača no ikada. Važan je uloga Hrvatske u operacijama NATO-a, ali i u njezinom angažmanu u Afganistanu. Ovo je prilika da vidim kako rade i kako se pripremaju naši partneri, ali i da vidim kako se mi slažemo s njima – rekao je Mark Begich.

James B. Foley istaknuo je kako Hrvatska i SAD imaju važnu ulogu u osiguranju prolaza zemljama koje sudjeluju u svjetskoj trgovini.

- Hrvatska igra važnu ulogu u partnerstvu s NATO saveznicima i SAD-om. Zajedno se razvijamo. Hrvatska će se uskoro pridružiti Europskoj uniji, a hrvatske su luke kroz povijest bile povezane s drugim lukama na Mediteranu. To će imati veliki značaj za globalnu ekonomiju kada Hrvatska postane članica EU. To predstavlja nove izazove u trgovini, ali i nove izazove za osiguranje sigurnosti – kazao je Foley.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019