Hidrografski ‘porinuo’ top-vodič za nautičare


Sam Bog će znati koliko je mudrih riječi i rečenica izgovoreno i napisano o moru i plovidbi. Od onog da si - kad staviš prst u more - graÄ‘anin Planete, povezan s cijelim svijetom, pa do toga da se živjeti i ne mora, a ploviti mora. Izazovima plovidbe, svemu što ta velika avantura duha i tijela nosi sa sobom kao pokoru i kao dar, zaista mnogi nisu odoljeli. Od onih roÄ‘enih iz morske pjene, koji su se nasisali mora zajedno s majčinim mlijekom, sve do “suhozemaca i pješadinaca” koji nikad nisu svladali niti vještinu plivanja, premda su se u plovidbu (“život je more, pučina crna, pod koju tonu mnogi što brode“) upuštali iz posve različitih razloga. 

Jedni zato što im je to značilo kruh koji jedu, drugi jer je tako zapisao prst sudbine, treći radi toga da bi uživali, otkrivali nove svjetove, ispunjavali svoj život refulima vjetra u jedrima i onim blagotvornim zvukom što ga oslobaÄ‘a pramac broda kad siječe valove... 

Ovi potonji s liste, svojevrsni “uživatelji mora u slobodnom vremenu”, danas su bez sumnje najbrojnija grupacija moreplovaca i pripadnici su planetarnog turističkog plemena na čijoj se potrošnji – misli se, naravno, na potrošnju novca – uvelike baziraju nacionalne ekonomije zemalja koje imaju sreću da ih na geografskim kartama dodiruje veliko plavetnilo. Oni zaista plove najviše - iako o plovidbi samoj i svemu što im je na “plavim putovima mora” potrebno, ili im možda prijeti, često znaju malo i ništa – pa je svako nastojanje da im se, na ovaj ili onaj način, pomogne ravnati se prema pravoj zvijezdi i u svim prilikama pronaći svjetionik (u najširem značenju te riječi) potez vrijedan svake pažnje. 

Ova Dalmovnica posvećena je jednom takvom poduhvatu: fascinantno preciznom vodiču za nautičare u izdanju Hrvatskoga hidrografskog instituta u Splitu, prvoj knjizi (na kojoj se još nije osušila štamparska boja) od ukupno šest iz kompleta “Jadranski arhipelag”, a “adresirana” je splitskom akvatoriju.

No, najprije riječ-dvije o ukupnoj izdavačkoj djelatnosti Instituta – koja je i sama po sebi, osobito kad se radi o sigurnosti, neka vrsta čamca ili pojasa za spašavanje na Jadranu, pa mirita trajnu “plavu vrpcu” za podvige na moru – koju ukratko predstavlja mr. Tonći Jeličić, zamjenik glavnog urednika: “Temeljna su nam tiskana izdanja službene pomorske karte i druge navigacijske publikacije. Posebnost tih izdanja je što ih treba održavati, kako bi i nakon tiska bile u skladu sa stvarnim stanjem u prirodi. 

Uz njih su i druga tiskana izdanja koja ne podliježu obvezi održavanja: karte i publikacije koje nisu za navigaciju, stručne i znanstvene knjige, udžbenici, zbornici radova, turističko-nautička izdanja, razni priručnici, brodske knjige, dnevnici i još puno toga vezanog za djelatnost hidrografskih organizacija. 

Navigacijske publikacije HHI su Peljari Jadranskog mora, Peljari za male brodove, Popisi svjetala, Znaci i kratice na hrvatskim pomorskim kartama, Sistemi pomorskih oznaka IALA, Radio-službe, Nautičke tablice, Nautički godišnjaci, Tablica morskih mijena... i izdaju se mjesečno, godišnje ili povremeno, ovisno o vrsti i namjeni. 

Objavili smo i cijeli niz izdanja vezanih za hidrografiju, geodeziju, oceanografiju, pomorstvo, pomorsko pravo, brodogradnju i nautički menadžment, te knjige i skripte za pomorske i srodne škole i fakultete. Osim toga, institut je pokrenuo i biblioteku posebnih, odnosno povijesnih izdanja - reprinta starih knjiga iz pomorstva, kartografije i hidrografije na Jadranu...”.

Iz tog je, dakle, miljea izronio “Jadranski arhipelag – akvatorij Split” (pridružit će mu se, u skoroj budućnosti, “pozicije” Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Kvarner i Istra), po svemu sudeći najkompletniji vodič za nautičare kod nas ikad objavljen.

Uz dizajn i sjajne fotografije Julija Skelina, strastvenog nautičara i marketinškog stručnjaka, u vodič je atraktivno “spakirano” valjda sve što se onome tko je doplovio u splitski akvatorij može (i mora) podastrijeti kao korisna informacija, upozorenje, obveza ili preporuka: najljepše i najsigurnije uvale, smjer i jačina vjetrova, dubine mora, pozicije sidrišta i zakloništa, lokacije i opremljenost marina i privezišta, svjetionici, lokalni propisi, kulturno-povijesne znamenitosti, “mreža” restorana, trgovina i servisa, najbolja izletišta, najbolje šetnje, najbolja hrana...

Sve u svemu, slika (dijela) Dalmacije kakva još nije viÄ‘ena! Mirno vam more.

© Mladen Krnić


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019