Svjetski kup Å panjolska


Više od 800 jedriličara nastupa ovoga tjedna na regati Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci. MeÄ‘u njima i pola hrvatske olimpijske reprezentacije i naše posade kojima predstoje još olimpijske kvalifikacije.

Svijet olimpijskog jedrenja stigao je u Palma de Mallorcu na regatu Svjetskog kupa, Trofej princeze Sofije. Već dva tjedna u Palmi vlada solidna gužva, mnogi su izabrali ovaj dio Europe za pripreme. Na startnim listama su mnogobrojni favoriti za olimpijske medalje, ukupno preko 800 jedriličara s praktički svih kontinenata, tako da nas očekuje vrlo zanimljiv tjedan.

U Palmi će nastupiti pola hrvatske olimpijske reprezentacije, te dvije posade kojima još predstoje kvalifikacije za Olimpijske igre 2012. Kako su i najavili olimpijci u klasi 470, brončani sa zadnjeg svjetskog prvenstva, Šime Fantela i Igor Marenić proveli su veći dio priprema u Španjolskoj, još od kraja veljače baza im je bila u Cadizu, uz povremene dolaske kući na Prvenstvo Hrvatske i nekoliko dana odmora. Iz Cadiza preselili su se u Palmu.
- Pripreme u Španjolskoj su bile odlične, dobro smo trenirali. Pred nama je sad Trofej princeze Sofije, prva velika regata ove sezone. Ovdje je oko 90 posada, konkurencija vrhunska, upravo ono što nam treba da vidimo gdje smo – kaže Šime Fantela.

Već skoro tri tjedna u Palmi su i olimpijci u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać.
- Dani su nam zaista proletjeli, evo regata starta sutra. Danas smo imali tzv. trening regatu, ušli smo prvi u cilj. Naravno, trening regata nikad nije isto kao i prava, meÄ‘utim imamo dobru brzinu, to smo vidjeli danas, tako da smo zadovoljni. – rekao nam je Pavle Kostov.

Prije nekoliko dana stigao je i Tonči Stipanović, koji će boje Hrvatske braniti na OI u Laseru. 
- Prvi dio priprema, u ožujku u Splitu prošao je odlično. Dobro smo radili, desetak vrhunskih kormilara koji će jedriti i na OI su došli trenirati u Split, odjedrili smo i dvije regate, Prvenstvo Hrvatske i Mornar Grand Prix, ožujak smo tako maksimalno iskoristili. S Trofejem princeze Sofije otvaramo sezonu velikih europskih regata – kaže Tonči.
U Laseru će se nadmetati i mlada nada Filip Jurišić.

Popis hrvatskih predstavnika ove godine u Španjolskoj zaokružuju dvije posade kojima u svibnju predstoje olimpijske kvalifikacije. Formu za kvalifikacije ovdje će brusiti Marin Lovrović i Dan Lovrović u Zvijezdi, te Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470.

Sutra, ponedjeljak 02.04., je prvi dan natjecanja na Trofeju princeze Sofije. Flote su velike, tako da će većina jedriti kvalifikacije prva tri dana. Potom slijede dva dana finalnih jedrenja, te 07.04. plov za odličja za deset najboljih.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019