SULTAN SE VRAĆA U Dubrovnik uplovila 150-metarska jahta posljednjeg apsolutističkog vladara na svi


Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, omanski sultan i državnik 72-godišnji Quaboos bin Said al Said drugi put u devet godina odabrao je Dubrovnik kao odredište za godišnji odmor. U grušku luku u petak je kao "prethodnica" uplovila sultanova luksuzna jahta 'Al Said'.

Jahta je duga 150 metara, opremljena najsuvremenijom navigacijskom opremom a sagraÄ‘ena je po posebnoj narudžbi za omanskog sultana 2007. godine. Jahta "Al Said" treća je najveća jahta na svijetu, procijenjena na pola milijarde dolara. IzgraÄ‘ena je prije pet godina u njemačkom brodogradilištu Lürssen, duljine je 155 metara i ima šest paluba, meÄ‘u kojima i koncertnu dvoranu.

Nakon "Al Saida" u Gruž je uplovio i prateći brod na kojem navodno ima mjesta za 15 luksuznih Mercedesa i helikopter. Jahta "Fulk Al Salamah" nešto je "skromnija" od "Al Saida" - dugačka je oko 130 metara i vrijedna 90 milijuna dolara.

Prvi privatni posjet omanskog sultana Qaboos bin Said al Saida Dubrovniku 2003. izazvao je golemo zanimanje javnosti. Vladar sultanata koji je kod kuće ujedno premijer i ministar obrane, vanjskih poslova i financija, smatra se posljednjim apsolutističkim vladarom na svijetu.

Uoči dolaska u Dubrovnik prije devet godina vladar islamske apsolutne monarhije zakupio je osamdesetak soba u hotelu "Argentina", čitavu Vilu Orsulu, 30 soba za brodsko osoblje u hotelu "Petka" i desetak za posadu zrakoplova u hotelu "Croatia" u Cavtatu.

Svojedobno se šuškalo da je u Grad u flotili jahti stiglo i dvadesetak sultanovih žena i konkubina za koje je u Nizozemskoj i Hrvatskoj svakodnevno naručivao cvijeće u protuvrijednosti od 5000 dolara, no nijedna od pratilja tada nije viÄ‘ena u Gradu.

Pretpostavlja se da će sultan i njegova svita slijediti praksu iz 2003. kad su u dubrovačku zračnu luku sletjeli u dva zrakoplova tipa jumbo jet, te se iz ÄŒilipa prevezli na jahte. Al Saidov boravak pratile su neviÄ‘ene mjere osiguranja, pa je tako flotilu s mora čuvala je hrvatska pomorska policija, dok je dio gruške luke bio je ograÄ‘en žicom, pod stalnim nadzorom hrvatska policija i omanski tjelohranitelji. Omanski moćnik unajmio je i sijaset dubrovačkih taksija i rent-a-car vozila marke Audi A8 i A6 te Mercedese S klase.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019