Pomorske luke u Splitu i Havani povezat će gospodarska suradnja


Dva kontejnerska broda s drvom iz Sjeverne luke Split krenula su prema kubanskoj luci Havani, čime je “Luka Split” d.d. ostvarila “pionirski” pothvat u gospodarskoj suradnji s ovom dalekom zemljom. Ovaj za Split i Dalmaciju, pa i Hrvatsku značajanposlovni dogovor poklopio se s odlaskom gospodarstvenika Županijske gospodarske komore Split na Kubu.

Odlasci u inozemstvo dio su stalnih programa, no posjet ovoj dalekoj karipskoj državi posebno je zanimljiv kada se zna da je riječ o zemlji socijalističkog sustava o kojoj se vrlo malo zna, a rijetki gospodarstvenici je posjećuju. Zato je i odlazak gospodarstvenika iz Splitsko-dalmatinske županije, predvoÄ‘enih Jadrankom Radovanić, predsjednicom Županijske gospodarske komore Split, i te kako znakovit.

Kubanske luke i prometna infrastruktura meÄ‘u najzanimljivijim su segmentima suradnje za naše tvrtke

- Sudjelovali smo na Gospodarskom forumu na kojem nas je dočekalo 50 gospodarstvenika i oni su vrlo zainteresirani za suradnju s našom regijom – kaže Radovanić.

Kubanske luke i prometna infrastruktura meÄ‘u najzanimljivijim su segmentima suradnje za naše tvrtke pa je meÄ‘u gospodarstvenicima s našeg područja bio iDragan Žanetić, predsjednik Uprave Luke Split koji od posjeta Kubi mnogo očekuje:

Kontejnerski brodovi iz Splita na putu za Havanu

- Kontejnerski brodovi su već na putu za Havanu, a tamo smo prezentirali sve mogućnosti izvoza i uvoza - kaže Žanetić.

Nakon ovog početka gospodarske suradnje između splitske Sjeverne luke i luke Havana mogli bi uslijediti i novi poslovni kontakti:

- Havana je veliki izvoznik šećerne trske, godišnje izvozi 8,5 milijuna tona šećera pa je bilo razgovora da bi Split mogao postati središnja luka za uvoz trske za bivše područje Balkana – najavljuje Žanetić.

Jadranka Radovanić

Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske komore Split, nakon posjeta Kubi mnogo očekuje od gospodarske suradnje s ovom zemljom.

- Oni imaju svoj specifičan politički sustav, no vrlo su zainteresirani za suradnju s Hrvatskom. Imaju jako dobre autoceste, željeznicu, luka Havana je važna luka - kaže Radovanić.

- Time bi se mogle poboljšati i sadašnji podaci o robnoj razmjeni jer Hrvatska s tom karipskom zemljom ima oko 2,2 milijuna dolara u prošloj godini.

Suradnji s Kubom nada se i Ivan Džaja, vlasnik tvrtke “Tromont”, jer Kubanci bi htjeli ulagati u vjetroelektrane, pa bi im naša pamet i te kako mogla koristiti.

– Planiramo na kubansko tržište izvoziti električne ormariće za vjetroelektrane, sve je još uvijek u nekoj početnoj fazi, tek ćemo vidjeti što ćemo uspjeti dogovoriti - kaže Džaja.

- Kubanci zbog secifičnog političkog sustava tako skoro neće izvan zemlje, no zato bi se mnogo moglo očekivati od zdravstvenog turizma - tvrdi Edo Pivčević, vlasnik splitske turističke agencije IBCI.

- Oni imaju niske cijene zdravstvenih usluga. Zašto se Zagreb i Havana ne bi povezali zrakoplovima tako da Zagreb bude centar ove regije onima koji bi htjeli koristiti zdravstvene ustanove u toj dalekoj zemlji.

Putove prema Kubi otvorila je Splitsko-dalmatinska županija, oni na Kubi imaju poseban sustav, a mi mnogo posebnosti koje još nismo unovčili zato bi ovo mogao biti izvrstan korak naprijed u gospodarskoj suradnji ove regije s dalekom karipskom zemljom.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019