Pomorske luke u Splitu i Havani povezat će gospodarska suradnja


Dva kontejnerska broda s drvom iz Sjeverne luke Split krenula su prema kubanskoj luci Havani, čime je “Luka Split” d.d. ostvarila “pionirski” pothvat u gospodarskoj suradnji s ovom dalekom zemljom. Ovaj za Split i Dalmaciju, pa i Hrvatsku značajanposlovni dogovor poklopio se s odlaskom gospodarstvenika Županijske gospodarske komore Split na Kubu.

Odlasci u inozemstvo dio su stalnih programa, no posjet ovoj dalekoj karipskoj državi posebno je zanimljiv kada se zna da je riječ o zemlji socijalističkog sustava o kojoj se vrlo malo zna, a rijetki gospodarstvenici je posjećuju. Zato je i odlazak gospodarstvenika iz Splitsko-dalmatinske županije, predvoÄ‘enih Jadrankom Radovanić, predsjednicom Županijske gospodarske komore Split, i te kako znakovit.

Kubanske luke i prometna infrastruktura meÄ‘u najzanimljivijim su segmentima suradnje za naše tvrtke

- Sudjelovali smo na Gospodarskom forumu na kojem nas je dočekalo 50 gospodarstvenika i oni su vrlo zainteresirani za suradnju s našom regijom – kaže Radovanić.

Kubanske luke i prometna infrastruktura meÄ‘u najzanimljivijim su segmentima suradnje za naše tvrtke pa je meÄ‘u gospodarstvenicima s našeg područja bio iDragan Žanetić, predsjednik Uprave Luke Split koji od posjeta Kubi mnogo očekuje:

Kontejnerski brodovi iz Splita na putu za Havanu

- Kontejnerski brodovi su već na putu za Havanu, a tamo smo prezentirali sve mogućnosti izvoza i uvoza - kaže Žanetić.

Nakon ovog početka gospodarske suradnje između splitske Sjeverne luke i luke Havana mogli bi uslijediti i novi poslovni kontakti:

- Havana je veliki izvoznik šećerne trske, godišnje izvozi 8,5 milijuna tona šećera pa je bilo razgovora da bi Split mogao postati središnja luka za uvoz trske za bivše područje Balkana – najavljuje Žanetić.

Jadranka Radovanić

Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske komore Split, nakon posjeta Kubi mnogo očekuje od gospodarske suradnje s ovom zemljom.

- Oni imaju svoj specifičan politički sustav, no vrlo su zainteresirani za suradnju s Hrvatskom. Imaju jako dobre autoceste, željeznicu, luka Havana je važna luka - kaže Radovanić.

- Time bi se mogle poboljšati i sadašnji podaci o robnoj razmjeni jer Hrvatska s tom karipskom zemljom ima oko 2,2 milijuna dolara u prošloj godini.

Suradnji s Kubom nada se i Ivan Džaja, vlasnik tvrtke “Tromont”, jer Kubanci bi htjeli ulagati u vjetroelektrane, pa bi im naša pamet i te kako mogla koristiti.

– Planiramo na kubansko tržište izvoziti električne ormariće za vjetroelektrane, sve je još uvijek u nekoj početnoj fazi, tek ćemo vidjeti što ćemo uspjeti dogovoriti - kaže Džaja.

- Kubanci zbog secifičnog političkog sustava tako skoro neće izvan zemlje, no zato bi se mnogo moglo očekivati od zdravstvenog turizma - tvrdi Edo Pivčević, vlasnik splitske turističke agencije IBCI.

- Oni imaju niske cijene zdravstvenih usluga. Zašto se Zagreb i Havana ne bi povezali zrakoplovima tako da Zagreb bude centar ove regije onima koji bi htjeli koristiti zdravstvene ustanove u toj dalekoj zemlji.

Putove prema Kubi otvorila je Splitsko-dalmatinska županija, oni na Kubi imaju poseban sustav, a mi mnogo posebnosti koje još nismo unovčili zato bi ovo mogao biti izvrstan korak naprijed u gospodarskoj suradnji ove regije s dalekom karipskom zemljom.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019