Održana 56. sjednica Skupštine „Mare nostrum“


U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održana je redovna 56. sjednica Skupštine „Mare nostrum“ Udruge hrvatskih poslodavaca -  brodara u meÄ‘unarodnoj pomorskoj plovidbi, koju  je otvorio predsjednik uprave „Uljanik Plovidbe“ i predsjednik Skupštine „Mare nostrum“, Dragutin Pavletić.

Na sjednici su bili nazočni predstavnici ministarstva Nikola Mendrila, pomoćnik ministra za pomorstvo,Perica Šolić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe, te Maja Markovčić Kostelac  i Ksenija KošÄ‡ević ÄŒuvalo iz Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra.

Na sjednici se govorilo o stanju na svjetskom pomorskom tržištu. Predsjednik Skupštine „Mare nostrum“, Dragutin Pavletić istaknuo  je aktualnu problematiku poslovanja brodara s naglaskom na drastičan pad cijena vozarina, poskupljenje goriva, loše uvjete kreditiranja koji su rezultat globalne gospodarske krize, pa tako i one na svjetskom pomorskom tržištu. Rekao  je kako se polovinom 2013. godine ipak očekuju poboljšanja. TakoÄ‘er, osvrnuo se i na zahtjeve brodara u nacionalnoj plovidbi, koji zahtijevaju  uvoÄ‘enje plavog dizela, te zapošljavanje većeg broja pripravnika i kadeta.

Brodari su istaknuli  važnost praćenja standarda i zahtjeva u brodarskoj industriji , te su tako govorili o Rightshipu, specijalistu za sigurnosnu provjeru brodova s rastućim utjecajem na sigurnost i učinkovitost u globalnoj pomorskoj industriji.Osnovan 2001. Rightship nudi komercijalnoj brodskoj industriji Ship Vetting info sustav koji je najopsežniji, najcjelovitiji online sigurnosni sustav u svijetu.

Na sjednici Skupštine  govorilo se o Rightshipu i problemu s hrvatskom zastavom, jer je krajem prošle godine Rightship odlučio bazirano na broju incidenata brodova pod hrvatskom zastavom , uključujući sve brodove obalne plovidbe smanjiti rejting brodova pod hrvatskom zastavom.

Na sjednici Skupštine „Mare nostrum“ prezentirana su financijska izvješÄ‡a Udruge, te su imenovani članovi Nadzornog odbora, tepredsjednici i dopredsjednici komisija „Mare Nostruma“.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019