Održana 56. sjednica Skupštine „Mare nostrum“


U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održana je redovna 56. sjednica Skupštine „Mare nostrum“ Udruge hrvatskih poslodavaca -  brodara u meÄ‘unarodnoj pomorskoj plovidbi, koju  je otvorio predsjednik uprave „Uljanik Plovidbe“ i predsjednik Skupštine „Mare nostrum“, Dragutin Pavletić.

Na sjednici su bili nazočni predstavnici ministarstva Nikola Mendrila, pomoćnik ministra za pomorstvo,Perica Šolić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe, te Maja Markovčić Kostelac  i Ksenija KošÄ‡ević ÄŒuvalo iz Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra.

Na sjednici se govorilo o stanju na svjetskom pomorskom tržištu. Predsjednik Skupštine „Mare nostrum“, Dragutin Pavletić istaknuo  je aktualnu problematiku poslovanja brodara s naglaskom na drastičan pad cijena vozarina, poskupljenje goriva, loše uvjete kreditiranja koji su rezultat globalne gospodarske krize, pa tako i one na svjetskom pomorskom tržištu. Rekao  je kako se polovinom 2013. godine ipak očekuju poboljšanja. TakoÄ‘er, osvrnuo se i na zahtjeve brodara u nacionalnoj plovidbi, koji zahtijevaju  uvoÄ‘enje plavog dizela, te zapošljavanje većeg broja pripravnika i kadeta.

Brodari su istaknuli  važnost praćenja standarda i zahtjeva u brodarskoj industriji , te su tako govorili o Rightshipu, specijalistu za sigurnosnu provjeru brodova s rastućim utjecajem na sigurnost i učinkovitost u globalnoj pomorskoj industriji.Osnovan 2001. Rightship nudi komercijalnoj brodskoj industriji Ship Vetting info sustav koji je najopsežniji, najcjelovitiji online sigurnosni sustav u svijetu.

Na sjednici Skupštine  govorilo se o Rightshipu i problemu s hrvatskom zastavom, jer je krajem prošle godine Rightship odlučio bazirano na broju incidenata brodova pod hrvatskom zastavom , uključujući sve brodove obalne plovidbe smanjiti rejting brodova pod hrvatskom zastavom.

Na sjednici Skupštine „Mare nostrum“ prezentirana su financijska izvješÄ‡a Udruge, te su imenovani članovi Nadzornog odbora, tepredsjednici i dopredsjednici komisija „Mare Nostruma“.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019