Dupini u Shark Bayu formiraju bande: Dovoljno su pametni pa ponekad \'mjenjaju strane\'


\"\"

Foto: dolphinswims.co.uk

MUŠKI dupini organiziraju se u saveze koji nalikuju na prave bande koje egzistiraju u ljudskom svijetu te čuvaju ženke od drugih skupina i povremeno \"mijenjaju strane\", prenosi BBC.

Skupina istraživača dupina u Shark Bayu u zapadnoj Australiji objašnjava da pojedine skupine pokrivaju vrlo velika područja svojim dnevnim kretanjima te se često susreću s drugim skupinama. Promatrani su u periodu od pet godina.

Dijele se u tri različite vrste saveza

Dr. Richard Connor, jedan od istraživača, otkrio je da ovi visokointeligentni morski sisavci žive u tzv. \"otvorenom društvu\". Mužjaci ne čuvaju teritorij već se kreću i pritom formiraju ono što Connor naziva \"mozaikom raspona koji se preklapaju\".

To što se dupini kreću u skupinama i često susreću s nepoznatim životinjama govori puno o njihovoj inteligenciji jer, kad jedna skupina sretne drugu, moraju odlučiti kako će reagirati. Istraživana skupina taj je problem rješavala organizirajući se u tri različite vrste saveza.

Prva vrsta saveza sastoji se od dva ili tri mužjaka koji rade zajedno kako bi prehranili i zaštitili trudne ženke u jatu. U drugoj vrsti saveza životinje u timovima od četiri do 14 mužjaka brane se ili napadaju drugu skupinu kako bi došli do ženki. Kad je u pitanju treća vrsta saveza dupini imaju \"prijateljske odnose\" izmeÄ‘u tih velikih skupina, udružuju se kako bi oformili vojske dupina te zajedno brane svoje ženke od drugih agresivnih skupina životinja.

Mijenjaju strane

Umjesto da automatski reagiraju po principu \"mi protiv njih\", dupini iz Shark Baya odlučuju kako će postupiti ovisno o situaciji te čak mogu i \"promijeniti strane\".

Dr. Connor za BBC je objasnio koliko životinje moraju biti pametne da bi funkcionirale u ovoj vrsti društvenog ureÄ‘enja: \"Osnovna ideja za evoluciju velikih mozgova je u tome da su oni na razvoj primorani kompleksnim društvenim odnosima\".

Društvo s višestrukim razinama muških saveza razvili su samo ljudi i ovi dupini.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019