Dupini u Shark Bayu formiraju bande: Dovoljno su pametni pa ponekad \'mjenjaju strane\'


\"\"

Foto: dolphinswims.co.uk

MUŠKI dupini organiziraju se u saveze koji nalikuju na prave bande koje egzistiraju u ljudskom svijetu te čuvaju ženke od drugih skupina i povremeno \"mijenjaju strane\", prenosi BBC.

Skupina istraživača dupina u Shark Bayu u zapadnoj Australiji objašnjava da pojedine skupine pokrivaju vrlo velika područja svojim dnevnim kretanjima te se često susreću s drugim skupinama. Promatrani su u periodu od pet godina.

Dijele se u tri različite vrste saveza

Dr. Richard Connor, jedan od istraživača, otkrio je da ovi visokointeligentni morski sisavci žive u tzv. \"otvorenom društvu\". Mužjaci ne čuvaju teritorij već se kreću i pritom formiraju ono što Connor naziva \"mozaikom raspona koji se preklapaju\".

To što se dupini kreću u skupinama i često susreću s nepoznatim životinjama govori puno o njihovoj inteligenciji jer, kad jedna skupina sretne drugu, moraju odlučiti kako će reagirati. Istraživana skupina taj je problem rješavala organizirajući se u tri različite vrste saveza.

Prva vrsta saveza sastoji se od dva ili tri mužjaka koji rade zajedno kako bi prehranili i zaštitili trudne ženke u jatu. U drugoj vrsti saveza životinje u timovima od četiri do 14 mužjaka brane se ili napadaju drugu skupinu kako bi došli do ženki. Kad je u pitanju treća vrsta saveza dupini imaju \"prijateljske odnose\" izmeÄ‘u tih velikih skupina, udružuju se kako bi oformili vojske dupina te zajedno brane svoje ženke od drugih agresivnih skupina životinja.

Mijenjaju strane

Umjesto da automatski reagiraju po principu \"mi protiv njih\", dupini iz Shark Baya odlučuju kako će postupiti ovisno o situaciji te čak mogu i \"promijeniti strane\".

Dr. Connor za BBC je objasnio koliko životinje moraju biti pametne da bi funkcionirale u ovoj vrsti društvenog ureÄ‘enja: \"Osnovna ideja za evoluciju velikih mozgova je u tome da su oni na razvoj primorani kompleksnim društvenim odnosima\".

Društvo s višestrukim razinama muških saveza razvili su samo ljudi i ovi dupini.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019