Kljaković Gašpić: Glavni cilj su Olimpijske igre!


Danas smo u prostorijama Hrvatskog jedriličarskog saveza na konferenciji za novinare dočekali osvajača brončane medalje na Europskom prvenstvu za klasu Finn 2012., Ivana Kljakovića Gašpića, u pratnji njegovog trenera Marina SirišÄevića. Ivan se u subotu u Italiji okitio šestom medaljom zaredom na europskim prvenstvima, jučer se vratio kući.

- Tjedan nije dobro počeo, bilo je malo mučno i teško u početku, meÄ‘utim kako je tjedan odmicao, s dosta truda, iz plova u plov, borbom do samog kraja, do cilja uspio sam doći do bronce. Da je bilo još nekih sitnica, da su se posložile stvari drugačije, moglo je i bolje, no i ovo je dobar početak sezone. Zadovoljan sam. I možda nije loše da je bronca, da je bilo još bolje možda bi se malo opustio, a ovako ću imati dodatni motiv, taj sportski splitski dišpet u sebi, tako da ću sigurno još više zapeti i dati svoj maksimum do Olimpijskih igara. Vjerujem da će konac ove sezone biti tek onaj pravi. – istaknuo je Ivan.

Ovakav rezultat na samom početku sezone pokazatelj je već sada izvrsne forme našeg kormilara, koji ističe da su mu Olimpijske igre glavni cilj. Kljaković Gašpić već ima iskustvo nastupa na OI, bio je u Kini 2008., gdje je kao 24godišnjak, što su vrlo mlade godine za jedriličara, zauzeo osmo mjesto i time ostvario treći rezultat u povijesti nastupa hrvatskih jedriličara na OI.
- U ovom olimpijskom ciklusu sigurno je puno manje nervoze i pritiska, iskustvo je odradilo svoje. Stariji sam, iskusniji, znam koje sam greške napravio tada, svjestan sam toga, to je već pod kontrolom, što pokazuju rezultati zadnje tri godine. Sad opet dolazi taj teret Olimpijskih igara, koji je svima malo neugodan i težak, meÄ‘utim vjerujem da sam dorastao izazovu, vjerujem u sebe, imam taj pozitivan duh i stav, i vjerujem da će sve skupa biti dobro. S nestrpljenjem očekujem treninge i nastup na OI – kazao je smireno Ivan, jedan od četiri hrvatska kandidata za olimpijsku medalju u jedrenju.

Sportski direktor HJS-a Marko Mišura, koji će voditi hrvatsku olimpijsku delegaciju u Weymouthu, ima veliko iskustvo na OI, što kao jedriličar i trener, te sada kao prvi čovjek reprezentacije. Psihološka priprema bit će ključna, rekao je danas na konferenciji.
- Svi su manje više jednako spremni fizički, taktički, s opremom, a psihološki trenutak će biti presudan, tih sedam dana koji će trebati izdržati sa svim pritiscima. Kod nas je dobro što imamo sad više jedriličara koji imaju šanse za osvajanje olimpijske medalje, i taj će se pritisak rasporediti na njih, neće biti fokusiran na jednu točku, kao što je bilo u Kini. Vjerujem da će naš tim, koji će ove godine stvarno biti veliki, izgraditi zajednički duh koji će biti dodatak više na putu prema medalji – smatra Mišura.

Narednih nekoliko mjeseci Ivan Kljaković Gašpić i njegov trener provesti će ponajviše vremena u Velikoj Britaniji, oko dva mjeseca, što na regatama, što na natjecanjima. Dva su ključna natjecanja uoči OI, Svjetsko prvenstvo u Falmouthu početkom svibnja, te Skandia Sail for Gold, regata Svjetskog kupa početkom lipnja na poprištu Olimpijskih igara.

Sezona tako nije mogla početi na bolji mogući način. I ostali hrvatski potvrÄ‘eni olimpijci su već u punom pogonu. Šime Fantela i Igor Marenić su već preko mjesec dana na pripremama u Španjolskoj, idući tjedan jedrit će i regatu Svjetskog kupa u Palma de Mallorci, zajedno s još trojicom olimpijaca. U Palmi već oko dva tjedna treniraju Pavle Kostov i Petar Cupać, a sutra za Španjolsku putuje i Tonči Stipanović. Tina Mihelić priprema se zasad u Splitu, početkom travnja će put Francuske i Hyeresa. Daskaš Luka Mratović upravo jedri SP u Cadizu, plasirao se u srebrnu finalnu skupinu.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019