‘POSEJDON’ RUŠI KRIZU U ponedjeljak će porinuti tri broda!


U brodogradilištu obitelji Ivana Nuića u Kaštel Gomilici sve je spremno za svečanost porinuća triju brodova izgraÄ‘enih za različite naručitelje, najavljenu za ponedjeljak 26. ožujka. Izgledno je porinuće čak i četvrtog - kazuje nam Ivan Nuić za obilaska brodogradilišta u kojemu se na svakom koraku osjećala užurbana radna atmosfera. Ako se to i ne dogodi, izvjesno je da će sva četiri već ovoga ljeta biti u plovidbi, a to znači da će primiti prve goste, budući da su namijenjeni nautičkom turizmu.

Svaki od brodova, dužine izmeÄ‘u 40 i 50 metara, ima tržišnu vrijednost, ovisno o opremi, od milijun do milijun i pol eura. Po jedan brod graÄ‘en je za Antu Rakuljića iz Krila Jesenica, Marka Mandića (“Marko Polo nautika”), inače povratnika iz SAD-a,Filipa Lovrinova iz Zadra i Dobromira Marunčića (obrt “Frane”) iz Omiša. Svaki je luksuzno opremljen i spreman primiti 35 gostiju.

Otac i sin Ivan i Goran Nuić u brodogradilištu u Kaštel Gomilici

Uz navedene, u brodogradilištu “Posjedon” u proteklih je godinu dana izraÄ‘en i peti brod, istina, nešto manji (“samo” 14 metara dug “Sv. Salvestar”), graÄ‘en za Nautički centar “Komiža”. Svi su oni djelo tridesetak zaposlenika brodogradilišta “Posejdon”, koje uz Ivana vodi i njegov sin Goran Nuić. Ivan Nuić obiteljsku je tvrtku osnovao još 1982. godine s namjerom da gradi, rekonstruira i servisira brodove i plutajuće objekte.

Okreću se isključivo servisnoj djelatnosti

Do sada je izgraÄ‘eno 35 novogradnji te obavljeno pedesetak rekonstrukcija brodova različite namjene. Početkom devedesetih preorijentirao se s plastičnih na metalne, a do kraja ove godine, nakon završetka broda od 50 metara koji je u gradnji, na lokaciji u Kaštel Gomilici prestat će se baviti proizvodnjom i nastaviti isključivo servisnu djelatnost.

Razlog su planski dokumenti po kojima je lokacija namijenjena uslužnim (servisnim) u pomorsko-brodskom sektoru, ali ne i proizvodnim djelatnostima, pojašnjava naš sugovornik. Promjene, meÄ‘utim, neće dočekati nespreman jer je već u tijeku gradnjatravelifta, investicije vrijedne dva milijuna eura. Travelift će služiti za manipulaciju brodovima za redovito održavanje na kopnu, a moći će iz mora podići teret težine do 600 tona.

U isto vrijeme gradit će i plutajući dok koji će moći podnijeti teret do tisuću tona. I u ovoj promjeni namjera je, kaže Nuić, zadržati sve zaposlene, makar će neki od njih trebati ići na prekvalifikaciju. Uslužne djelatnosti isplativ su biznis, potvrÄ‘uje to i podatak da će najavljeno porinuće triju brodova koštati 35.000 eura.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019