‘POSEJDON’ RUŠI KRIZU U ponedjeljak će porinuti tri broda!


U brodogradilištu obitelji Ivana Nuića u Kaštel Gomilici sve je spremno za svečanost porinuća triju brodova izgraÄ‘enih za različite naručitelje, najavljenu za ponedjeljak 26. ožujka. Izgledno je porinuće čak i četvrtog - kazuje nam Ivan Nuić za obilaska brodogradilišta u kojemu se na svakom koraku osjećala užurbana radna atmosfera. Ako se to i ne dogodi, izvjesno je da će sva četiri već ovoga ljeta biti u plovidbi, a to znači da će primiti prve goste, budući da su namijenjeni nautičkom turizmu.

Svaki od brodova, dužine izmeÄ‘u 40 i 50 metara, ima tržišnu vrijednost, ovisno o opremi, od milijun do milijun i pol eura. Po jedan brod graÄ‘en je za Antu Rakuljića iz Krila Jesenica, Marka Mandića (“Marko Polo nautika”), inače povratnika iz SAD-a,Filipa Lovrinova iz Zadra i Dobromira Marunčića (obrt “Frane”) iz Omiša. Svaki je luksuzno opremljen i spreman primiti 35 gostiju.

Otac i sin Ivan i Goran Nuić u brodogradilištu u Kaštel Gomilici

Uz navedene, u brodogradilištu “Posjedon” u proteklih je godinu dana izraÄ‘en i peti brod, istina, nešto manji (“samo” 14 metara dug “Sv. Salvestar”), graÄ‘en za Nautički centar “Komiža”. Svi su oni djelo tridesetak zaposlenika brodogradilišta “Posejdon”, koje uz Ivana vodi i njegov sin Goran Nuić. Ivan Nuić obiteljsku je tvrtku osnovao još 1982. godine s namjerom da gradi, rekonstruira i servisira brodove i plutajuće objekte.

Okreću se isključivo servisnoj djelatnosti

Do sada je izgraÄ‘eno 35 novogradnji te obavljeno pedesetak rekonstrukcija brodova različite namjene. Početkom devedesetih preorijentirao se s plastičnih na metalne, a do kraja ove godine, nakon završetka broda od 50 metara koji je u gradnji, na lokaciji u Kaštel Gomilici prestat će se baviti proizvodnjom i nastaviti isključivo servisnu djelatnost.

Razlog su planski dokumenti po kojima je lokacija namijenjena uslužnim (servisnim) u pomorsko-brodskom sektoru, ali ne i proizvodnim djelatnostima, pojašnjava naš sugovornik. Promjene, meÄ‘utim, neće dočekati nespreman jer je već u tijeku gradnjatravelifta, investicije vrijedne dva milijuna eura. Travelift će služiti za manipulaciju brodovima za redovito održavanje na kopnu, a moći će iz mora podići teret težine do 600 tona.

U isto vrijeme gradit će i plutajući dok koji će moći podnijeti teret do tisuću tona. I u ovoj promjeni namjera je, kaže Nuić, zadržati sve zaposlene, makar će neki od njih trebati ići na prekvalifikaciju. Uslužne djelatnosti isplativ su biznis, potvrÄ‘uje to i podatak da će najavljeno porinuće triju brodova koštati 35.000 eura.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019