‘POSEJDON’ RUŠI KRIZU U ponedjeljak će porinuti tri broda!


U brodogradilištu obitelji Ivana Nuića u Kaštel Gomilici sve je spremno za svečanost porinuća triju brodova izgraÄ‘enih za različite naručitelje, najavljenu za ponedjeljak 26. ožujka. Izgledno je porinuće čak i četvrtog - kazuje nam Ivan Nuić za obilaska brodogradilišta u kojemu se na svakom koraku osjećala užurbana radna atmosfera. Ako se to i ne dogodi, izvjesno je da će sva četiri već ovoga ljeta biti u plovidbi, a to znači da će primiti prve goste, budući da su namijenjeni nautičkom turizmu.

Svaki od brodova, dužine izmeÄ‘u 40 i 50 metara, ima tržišnu vrijednost, ovisno o opremi, od milijun do milijun i pol eura. Po jedan brod graÄ‘en je za Antu Rakuljića iz Krila Jesenica, Marka Mandića (“Marko Polo nautika”), inače povratnika iz SAD-a,Filipa Lovrinova iz Zadra i Dobromira Marunčića (obrt “Frane”) iz Omiša. Svaki je luksuzno opremljen i spreman primiti 35 gostiju.

Otac i sin Ivan i Goran Nuić u brodogradilištu u Kaštel Gomilici

Uz navedene, u brodogradilištu “Posjedon” u proteklih je godinu dana izraÄ‘en i peti brod, istina, nešto manji (“samo” 14 metara dug “Sv. Salvestar”), graÄ‘en za Nautički centar “Komiža”. Svi su oni djelo tridesetak zaposlenika brodogradilišta “Posejdon”, koje uz Ivana vodi i njegov sin Goran Nuić. Ivan Nuić obiteljsku je tvrtku osnovao još 1982. godine s namjerom da gradi, rekonstruira i servisira brodove i plutajuće objekte.

Okreću se isključivo servisnoj djelatnosti

Do sada je izgraÄ‘eno 35 novogradnji te obavljeno pedesetak rekonstrukcija brodova različite namjene. Početkom devedesetih preorijentirao se s plastičnih na metalne, a do kraja ove godine, nakon završetka broda od 50 metara koji je u gradnji, na lokaciji u Kaštel Gomilici prestat će se baviti proizvodnjom i nastaviti isključivo servisnu djelatnost.

Razlog su planski dokumenti po kojima je lokacija namijenjena uslužnim (servisnim) u pomorsko-brodskom sektoru, ali ne i proizvodnim djelatnostima, pojašnjava naš sugovornik. Promjene, meÄ‘utim, neće dočekati nespreman jer je već u tijeku gradnjatravelifta, investicije vrijedne dva milijuna eura. Travelift će služiti za manipulaciju brodovima za redovito održavanje na kopnu, a moći će iz mora podići teret težine do 600 tona.

U isto vrijeme gradit će i plutajući dok koji će moći podnijeti teret do tisuću tona. I u ovoj promjeni namjera je, kaže Nuić, zadržati sve zaposlene, makar će neki od njih trebati ići na prekvalifikaciju. Uslužne djelatnosti isplativ su biznis, potvrÄ‘uje to i podatak da će najavljeno porinuće triju brodova koštati 35.000 eura.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019