James Cameron zaronio na dno Marijanske brazde


 Holivudski filmski redatelj i istraživač James Cameron rano u ponedjeljak svojom je podmornicom "Deepsea Challenger" zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje točke na svijetu, kao prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina.

Cameronov zaron trajao je oko dva sata. Kada je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru: "Upravo sam stigao na najdublju točku oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim".

 

 

Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Cameron takoÄ‘er planira prikupiti brojne uzorke za biologe i geologe. Povratak na površinu trebao bi trajati izmeÄ‘u 70 i 90 minuta, objavio je National Geographic koji je supokrovitelj zarona.


Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski mu kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom "Trieste" u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku svijeta 23. siječnja 1960. godine.

 

 

Cameron (57), redatelj "Bezdana", "Titanica" i "Avatara", odlučio se na ovu ekspediciju kako bi "saznao više i bolje shvatio taj u velikoj mjeri nepoznat dio planeta", prenosi National Geographic. On dosad ima 72 zarona u svojoj istraživačkoj karijeri, uključujući 12 oko Titanica, takoÄ‘er s podmornicom "Deepsea Challenger".

 

Cameron, koji s dna Marijanske brazde može povremeno komunicirati sa svojim timom na površini SMS porukama, bio je samouvjeren prije zarona. "Dobro su me pripremili i dobro sam se pripremio, znam što mogu očekivati", kazao je.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019