James Cameron zaronio na dno Marijanske brazde


 Holivudski filmski redatelj i istraživač James Cameron rano u ponedjeljak svojom je podmornicom "Deepsea Challenger" zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje točke na svijetu, kao prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina.

Cameronov zaron trajao je oko dva sata. Kada je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru: "Upravo sam stigao na najdublju točku oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim".

 

 

Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Cameron takoÄ‘er planira prikupiti brojne uzorke za biologe i geologe. Povratak na površinu trebao bi trajati izmeÄ‘u 70 i 90 minuta, objavio je National Geographic koji je supokrovitelj zarona.


Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski mu kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom "Trieste" u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku svijeta 23. siječnja 1960. godine.

 

 

Cameron (57), redatelj "Bezdana", "Titanica" i "Avatara", odlučio se na ovu ekspediciju kako bi "saznao više i bolje shvatio taj u velikoj mjeri nepoznat dio planeta", prenosi National Geographic. On dosad ima 72 zarona u svojoj istraživačkoj karijeri, uključujući 12 oko Titanica, takoÄ‘er s podmornicom "Deepsea Challenger".

 

Cameron, koji s dna Marijanske brazde može povremeno komunicirati sa svojim timom na površini SMS porukama, bio je samouvjeren prije zarona. "Dobro su me pripremili i dobro sam se pripremio, znam što mogu očekivati", kazao je.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019