Odabran izvođač izgradnje terminala rasutih tereta u luci Ploče


 

Upravno vijeće Lučke uprave Ploče je odlučilo da se potpiše ugovor s konzorcijem kojeg čine španjolska tvrtka Construcciones Y Estudios (CYES) i hrvatski partner Viadukt koji je najpovoljniji ponuditelj za izgradnju infrastrukture prve faze Terminala rasutih tereta u luci Ploče u vrijednosti od oko 406 milijuna kuna, priopćili su iz Lučke uprave.

Postupak nabave radova za izgradnju ovog terminala proveden je kao međunarodno nadmetanje u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta započetog 2006. godine uz sudjelovanje Svjetske banke (IBRD), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vlade Republike Hrvatske, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. s ciljem povećanja konkurentnosti luke Ploče i cijelog koridora Vc.

Nakon javnog otvaranja šest prispjelih ponuda, stručno povjerenstvo je izvršilo detaljnu evaluaciju, a nakon dobivanja suglasnosti Svjetske banke te odluke Upravnog Vijeća, tada izabrani najpovoljniji izvoÄ‘ač je obaviješten o dodjeli posla te je imao rok, sukladno Pravilima Svjetske banke, pribaviti bankarsku garancije za dobro izvršenje posla.

Kako ova garancija nije dostavljena u roku, ponovno je izvršena dodatna procjena drugo rangiranog ponuditelja te je uz ponovno zadovoljenje svih procedura, te je Upravno vijeće na današnjoj sjednici donijelo odluku kojim se ovlašÄ‡uje ravnatelj da može potpisati Ugovor o izgradnji terminala.

Očekuje se da će graÄ‘evinski radovi na izgradnji lučke infrastrukture biti završeni u roku od 800 dana od potpisa Ugovora.

Izgradnjom novoga terminala za rasute terete Luka Ploče postati će značajna luka za rasute terete u ovome dijelu Sredozemlja obzirom na kapacitet terminala od 4,6 milijuna tona u prvoj fazi gradnje te mogućnost uplovljavanja brodova sa gotovo 180.000 tona tereta.

Ovom investicijom će se poboljšati ekološki standardi obavljanja lučkih aktivnosti, što je značajno za cijeli grad Ploče.

Eksploataciju ovog terminala, poput već izgraÄ‘ene Prve faze Kontejnerskog terminala,  Lučka uprava Ploče će realizirati temeljem partnerstva s poduzećem Luka Ploče d.d. koje kao koncesionar na tom terminalu ima obvezu nabavke prekrcajne opreme.

Realizacijom započetih projekata luka Ploče će postati suvremena sredozemna luka srednje veličine s kapacitetima koji će omogućiti promet izmeÄ‘u 10 i 15 milijuna tona, što će imati značajne ekonomske učinke na ostvarivanje dodatne vrijednosti i zaposlenost u Pločama, dolini Neretve i širem zaleÄ‘u luke.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019