Odabran izvođač izgradnje terminala rasutih tereta u luci Ploče


 

Upravno vijeće Lučke uprave Ploče je odlučilo da se potpiše ugovor s konzorcijem kojeg čine španjolska tvrtka Construcciones Y Estudios (CYES) i hrvatski partner Viadukt koji je najpovoljniji ponuditelj za izgradnju infrastrukture prve faze Terminala rasutih tereta u luci Ploče u vrijednosti od oko 406 milijuna kuna, priopćili su iz Lučke uprave.

Postupak nabave radova za izgradnju ovog terminala proveden je kao međunarodno nadmetanje u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta započetog 2006. godine uz sudjelovanje Svjetske banke (IBRD), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vlade Republike Hrvatske, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. s ciljem povećanja konkurentnosti luke Ploče i cijelog koridora Vc.

Nakon javnog otvaranja šest prispjelih ponuda, stručno povjerenstvo je izvršilo detaljnu evaluaciju, a nakon dobivanja suglasnosti Svjetske banke te odluke Upravnog Vijeća, tada izabrani najpovoljniji izvoÄ‘ač je obaviješten o dodjeli posla te je imao rok, sukladno Pravilima Svjetske banke, pribaviti bankarsku garancije za dobro izvršenje posla.

Kako ova garancija nije dostavljena u roku, ponovno je izvršena dodatna procjena drugo rangiranog ponuditelja te je uz ponovno zadovoljenje svih procedura, te je Upravno vijeće na današnjoj sjednici donijelo odluku kojim se ovlašÄ‡uje ravnatelj da može potpisati Ugovor o izgradnji terminala.

Očekuje se da će graÄ‘evinski radovi na izgradnji lučke infrastrukture biti završeni u roku od 800 dana od potpisa Ugovora.

Izgradnjom novoga terminala za rasute terete Luka Ploče postati će značajna luka za rasute terete u ovome dijelu Sredozemlja obzirom na kapacitet terminala od 4,6 milijuna tona u prvoj fazi gradnje te mogućnost uplovljavanja brodova sa gotovo 180.000 tona tereta.

Ovom investicijom će se poboljšati ekološki standardi obavljanja lučkih aktivnosti, što je značajno za cijeli grad Ploče.

Eksploataciju ovog terminala, poput već izgraÄ‘ene Prve faze Kontejnerskog terminala,  Lučka uprava Ploče će realizirati temeljem partnerstva s poduzećem Luka Ploče d.d. koje kao koncesionar na tom terminalu ima obvezu nabavke prekrcajne opreme.

Realizacijom započetih projekata luka Ploče će postati suvremena sredozemna luka srednje veličine s kapacitetima koji će omogućiti promet izmeÄ‘u 10 i 15 milijuna tona, što će imati značajne ekonomske učinke na ostvarivanje dodatne vrijednosti i zaposlenost u Pločama, dolini Neretve i širem zaleÄ‘u luke.

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019