Vlada: Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom u Rijeci


Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom ima sjedište u Rijeci, a ne u Splitu, odlučila je danas Vlada donijevši izmjenu Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Donošenjem Uredbe o unutarnjem ustrojstvu kao nova služba u sastavu Uprave sigurnosti plovidbe - Sektora za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, traganje i spašavanje i zaštitu mora bila je predviÄ‘ena nova služba - Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS Hrvatska), no pogreškom je kao sjedište odreÄ‘en Split.

U Rijeci je već funkcionalno uspostavljen središnji tehnički i informatički sustav za tu namjenu, kao i odgovarajuće osposobljeni ljudski resursi te je stoga od osobitog operativnog značaja ustroj središnje ustrojstvene jedinice sa sjedištem u Rijeci, dok su odjeli, odnosno VTS centri sa sjedištima u Splitu i Dubrovniku.

Time će biti usklaÄ‘eno formalno pravno i stvarno stanje, a bit će i olakšana suradnja službe s Nacionalnom središnjicom za usklaÄ‘ivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), a koje predstavljaju dvije komplementarne službe koje neophodno svakodnevno suraÄ‘uju.

Također, izmjenom uredbe je riječ dopisnica zamijenjena riječi dopusnica.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019