NA JUŽNOJ STRANI HVARA Ruski Židov preuzima novi hotel i stotinu vila


Predstavnici investicijskog fonda “Arqaam Capital” iz Dubaija ovih su dana posjetili Stari Grad na Hvaru, gdje na južnoj strani obližnjeg poluotoka Kabal tijekom iduće godine planiraju graditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta izmeÄ‘u 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura.

Posredstvom hrvatske tvrtke “Šipan”, koju predvode Hamid Reza Rashidmanesh i Dennis David Wijsmuller, njihovi ovlašteni predstavnici s britanskom putovnicom, ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već su tijekom 2008. i 2009. godine otkupili 16 hektara zemljišta na predjelu Brizenica, za što su dotadašnjim vlasnicima isplatili oko 11 milijuna eura.

Zračna snimka uvale Brizenica

Planirano je da bi kompleksom kapaciteta 800 turističkih postelja trebao upravljati južnoafrički lanac “Kerzner International Resorts”, u vlasništvu ruskog Židova Solomona Kerznera, u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, te u Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

No, razvoj ambicioznog projekta već je bio usporen zbog svjetske gospodarske krize i nedostatka odgovarajuće infrastrukture na tom dijelu poluotoka Kabal.

Lokalne vlasti u međuvremenu su izradile urbanistički plan uređenja zone Brizenica, ali za budući turistički kompleks tek se trebaju izgraditi pristupna cesta, te priključci na elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacijsku i telekomunikacijsku mrežu.

Tijekom nedavnog posjeta Starom Gradu, investitori su kazali kako su spremni kreditirati izgradnju obilaznice do Brizenice, Pakline i Zavale/Širokog rata, vrijednu oko tri milijuna eura.

Otvara se 300 radnih mjesta

Solomon Kerzner

U cjelokupan projekt trebala bi se uključiti i država, jer otvaranje između 250 i 300 novih radnih mjesta na otoku je iznimno važno.

Uz spomenuti hotel i vile, planirano je da se u luksuznom kompleksu najviše kategorije izgrade restorani, wellness, rekreacijski sadržaji, trgovine i prostori za servisne usluge.

Objekti bi se, prema riječima ulagača, trebali uklopiti u mediteranski ambijent prema projektu zagrebačkog arhitekta Tomislava ÄŒopa, koji je, meÄ‘u ostalim, sudjelovao u osmišljavanju novog izgleda zadarskog Arsenala, te biogradskih hotela “Ilirija”, “Kornati” i “Adriatic”.

- Resort će biti prilagoÄ‘en hvarskoj arhitektonskoj povijesti, a istodobno će biti moderan i ekološki osjetljiv, što znači da će koristiti pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije. Kompleks će se graditi tako da se minimalno intervenira u prirodni okoliš, dok će se za ureÄ‘enje vrtova i krajobrazne arhitekture koristiti isključivo domaće biljne vrste.

Naravno, pozornost se stavlja i na preradu hotelske vode za zalijevanje vrtova i druge sekundarne potrebe – ističu konzultanti.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019