Suša u Dalmaciji sve izraženija: Evo zašto prijete katastrofalne posljedice


 

Još nismo zaboravili velike probleme koje su prouzročile rekordno obilne snježne oborine u Dalmaciji prošle veljače. Možda i više od samih vremenskih (ne)prilika, više je prašine digla opća nespremnost pojedinih gradova ili područja u Dalmaciji za višednevne snježne oborine. Na pitanje javnosti odakle takav stupanj nespremnosti i neorganiziranosti, pojedini političari i dužnosnici izjavili su da se tako teški vremenski uvjeti nisu mogli predvidjeti i da se radi o izvanrednim okolnostima. 

Toga mjeseca hladnoća i snijeg otežali su svakodnevni život, no sve se do ožujka pretvorilo samo u "lanjski snijeg" i naglo proljetno zatopljenje nagnalo nas je da brzo zaboravimo nedaće sa snijegom, ledom i hladnoćom.

Tek što smo dočekali sunčane i tople proljetne dane, na vidjelo sve više izlazi druga opasna meteorološka pojava - suša! Za razliku od obilnog snijega, dugotrajna suša nosi kudikamo veće posljedice za ljude, prirodu i gospodarstvo.

Na našem portalu već smo prije nekoliko dana pisali o suši u Dalmaciji i Hrvatskoj, te smo se prisjetili najvećih suša koje su pogodile naše područje zadnjih nekoliko desetljeća. ÄŒlanak možete pročitati OVDJE.

Suša počela u siječnju 2011.


Aktualna suša u Dalmaciji počela je još u siječnju 2011. godine. Od 12 mjeseci, u čak 9 palo je manje oborina od normale. U Splitu prosječno godišnje padne 825 litara oborine po metru kvadratnom. 2011. godine palo 584 litara što predstavlja 70,8% uobičajene količine oborina koje padnu u jednoj godini. O tome koliko je sušna bila 2011. najbolje govori podatak da je područje cijelog Jadrana po službenoj klimatološkoj kategorizaciji spalo u kategoriju "ekstremno sušno". Bez obzira na tako loše stanje s oborina prošle godine, posljedice suše nisu bile katastrofalne. To se prije svega može objasniti da je sušnoj 2011. prethodila ekstremno kišna 2010. Te je godine u Splitu palo čak 1126 litara kiše po metru kvadratnome što predstavlja 136% uobičajene količine oborina. Ukratko, suša 2011. godine na terenu nije došla do punog izražaja zbog rekordno kišne 2010. godine.

Ove godine takvu "zalihu" nemamo. Podaci o oborinama u prva tri mjeseca ove godine daju razloga za zabrinutost, a kada se tome dodaju najave meteorologa i klimatologa da nas suša očekuje i slijedećih šest mjeseci postoji opravdan razlog za upozori na moguće katastrofalne posljedice suše. 

U priloženoj galeriji pogledajte zanimljivu analizu oborina u Splitu 2010, 2011 i 2012. godine. Na grafovima je svake godine naznačena prosječna količina oborina koje padne u svakom pojedinom mjesecu (plavi stupci), te višak ili manjak oborine zabilježen po mjesecima (crveni stupci).

Intenziviranje suše


U prva tri mjeseca ove godine palo je samo 64,5mm oborine. Višegodišnji prosjek za prva tri mjeseca u godini iznosi 226,5mm što znači da je do sada palo samo 28,5% od oborinskog prosjeka. Ne samo da se nastavila suša iz 2011. nego se ona intenzivirala. Prije nekoliko dana Zoran Vakula iMarko Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda istupili su u javnost sa sezonskom prognozom za proljeće i ljeto 2012. Prema njihovoj prognozi suši se ne vidi kraj.

- Vrlo sušno, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno vrijeme kakvo je bilo u 2011. godini, gotovo sigurno će se nastaviti i u prvoj polovini 2012. godine, vjerojatno čak i u trećoj četvrtini godine, do rujna, do kada trenutačno postoje prognoze po mjesecima - upozorio je Vakula.

Nestašica vode


Posljedice suše već su sada vidljive u poljima, ali se vide i u razinama vodostaja rijeka i jezera koji su već sada vrlo niski pa hidroelektrane u Dalmatinskog zagori rade s ograničenim kapacitetom. Ostvare li se spomenute sezonske prognoze o nastavku velike suše, dalmatinskoj poljoprivredi, energetskom sektoru, turizmu ali i brojnim kućanstvima prijete velike nestašice vode. Bitno je naglasiti da je sezonska prognoza, kakva je primjerice prije nekoliko dana objavljena u hrvatskim medijima, još u eksperimentalnoj fazi i nema "zavidan" stupanj ostvarivosti. Ono što je sigurno je da trenutno vlada velika suša, a hoće li se ona nastaviti u ostatku proljeća tek ćemo vidjeti. Službene sezonske prognoze predviÄ‘aju da hoće.

Samo da od strane odgovornih sutra opet ne čujemo "nije se moglo znati".


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019