Suša u Dalmaciji sve izraženija: Evo zašto prijete katastrofalne posljedice


 

Još nismo zaboravili velike probleme koje su prouzročile rekordno obilne snježne oborine u Dalmaciji prošle veljače. Možda i više od samih vremenskih (ne)prilika, više je prašine digla opća nespremnost pojedinih gradova ili područja u Dalmaciji za višednevne snježne oborine. Na pitanje javnosti odakle takav stupanj nespremnosti i neorganiziranosti, pojedini političari i dužnosnici izjavili su da se tako teški vremenski uvjeti nisu mogli predvidjeti i da se radi o izvanrednim okolnostima. 

Toga mjeseca hladnoća i snijeg otežali su svakodnevni život, no sve se do ožujka pretvorilo samo u "lanjski snijeg" i naglo proljetno zatopljenje nagnalo nas je da brzo zaboravimo nedaće sa snijegom, ledom i hladnoćom.

Tek što smo dočekali sunčane i tople proljetne dane, na vidjelo sve više izlazi druga opasna meteorološka pojava - suša! Za razliku od obilnog snijega, dugotrajna suša nosi kudikamo veće posljedice za ljude, prirodu i gospodarstvo.

Na našem portalu već smo prije nekoliko dana pisali o suši u Dalmaciji i Hrvatskoj, te smo se prisjetili najvećih suša koje su pogodile naše područje zadnjih nekoliko desetljeća. ÄŒlanak možete pročitati OVDJE.

Suša počela u siječnju 2011.


Aktualna suša u Dalmaciji počela je još u siječnju 2011. godine. Od 12 mjeseci, u čak 9 palo je manje oborina od normale. U Splitu prosječno godišnje padne 825 litara oborine po metru kvadratnom. 2011. godine palo 584 litara što predstavlja 70,8% uobičajene količine oborina koje padnu u jednoj godini. O tome koliko je sušna bila 2011. najbolje govori podatak da je područje cijelog Jadrana po službenoj klimatološkoj kategorizaciji spalo u kategoriju "ekstremno sušno". Bez obzira na tako loše stanje s oborina prošle godine, posljedice suše nisu bile katastrofalne. To se prije svega može objasniti da je sušnoj 2011. prethodila ekstremno kišna 2010. Te je godine u Splitu palo čak 1126 litara kiše po metru kvadratnome što predstavlja 136% uobičajene količine oborina. Ukratko, suša 2011. godine na terenu nije došla do punog izražaja zbog rekordno kišne 2010. godine.

Ove godine takvu "zalihu" nemamo. Podaci o oborinama u prva tri mjeseca ove godine daju razloga za zabrinutost, a kada se tome dodaju najave meteorologa i klimatologa da nas suša očekuje i slijedećih šest mjeseci postoji opravdan razlog za upozori na moguće katastrofalne posljedice suše. 

U priloženoj galeriji pogledajte zanimljivu analizu oborina u Splitu 2010, 2011 i 2012. godine. Na grafovima je svake godine naznačena prosječna količina oborina koje padne u svakom pojedinom mjesecu (plavi stupci), te višak ili manjak oborine zabilježen po mjesecima (crveni stupci).

Intenziviranje suše


U prva tri mjeseca ove godine palo je samo 64,5mm oborine. Višegodišnji prosjek za prva tri mjeseca u godini iznosi 226,5mm što znači da je do sada palo samo 28,5% od oborinskog prosjeka. Ne samo da se nastavila suša iz 2011. nego se ona intenzivirala. Prije nekoliko dana Zoran Vakula iMarko Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda istupili su u javnost sa sezonskom prognozom za proljeće i ljeto 2012. Prema njihovoj prognozi suši se ne vidi kraj.

- Vrlo sušno, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno vrijeme kakvo je bilo u 2011. godini, gotovo sigurno će se nastaviti i u prvoj polovini 2012. godine, vjerojatno čak i u trećoj četvrtini godine, do rujna, do kada trenutačno postoje prognoze po mjesecima - upozorio je Vakula.

Nestašica vode


Posljedice suše već su sada vidljive u poljima, ali se vide i u razinama vodostaja rijeka i jezera koji su već sada vrlo niski pa hidroelektrane u Dalmatinskog zagori rade s ograničenim kapacitetom. Ostvare li se spomenute sezonske prognoze o nastavku velike suše, dalmatinskoj poljoprivredi, energetskom sektoru, turizmu ali i brojnim kućanstvima prijete velike nestašice vode. Bitno je naglasiti da je sezonska prognoza, kakva je primjerice prije nekoliko dana objavljena u hrvatskim medijima, još u eksperimentalnoj fazi i nema "zavidan" stupanj ostvarivosti. Ono što je sigurno je da trenutno vlada velika suša, a hoće li se ona nastaviti u ostatku proljeća tek ćemo vidjeti. Službene sezonske prognoze predviÄ‘aju da hoće.

Samo da od strane odgovornih sutra opet ne čujemo "nije se moglo znati".


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019