Temzom će zaploviti pulski brod


Tehnomontovo brodogradilište Pula ovih je dana počelo opremanje broda koji gradi za engleskog naručitelja City Cruises iz Londona. Kao što smo već pisali, radi se o 37 metara dugom i 17,5 metara širokom putničkom brodu koji će tijekom Olimpijskih igara ove godine prevoziti turiste na Temzi. Riječ je o 30. Olimpijskim igrama koje će se održati u Londonu, od 27. srpnja do 12. kolovoza.

Brod je ugovoren prošle godine, kada je i započeta gradnja u pulskom škveru. Direktor Miljenko Brnić kaže da posao polako privode kraju.



- Nositelj posla je Brodarski institut iz Zagreba koji je i ugovorio gradnju. Naše je brodogradilište zaduženo za izgradnju i posebno se ponosimo time jer je riječ o izuzetno luksuznom putničkom brodu koji može prevoziti čak 600 putnika odjednom.

Posao bi trebao biti gotov do ljeta, kada ćemo ga porinuti u more i isprobati. Nakon toga dižemo ga na veći brod koji će ga prevesti do Londona. Na Temzi ćemo ga ponovo baciti u vodu i isprobati te obaviti službenu primopredaju, kaže Brnić.

Brod iz pulskog škvera će se zvati "Millenium diamond", i to zbog izgleda (nalik je dijamantu) te jubilarne, tisućljetne obljetnice postojanja kraljevske dinastije u Engleskoj.

Pulsko je brodogradilište taj posao dobilo zahvaljujući konkurentnoj cijeni koju je ponudilo te kvalitetnog projekta koji je raÄ‘en u suradnji s Brodarskim institutom. Taj je brod Tehnomontu otvorio nove poslove diljem Europe i svijeta.

- Kada smo ugovarali ovaj posao nije nam bilo lako jer smo imali izuzetno jaku konkurenciju diljem Europe. Nizozemci su nam umalo oteli posao, no ipak smo uspjeli pridobiti ove ozbiljne klijente. Londonska tvrtka City Cruises ima u vlasništvu još 12 brodova sličnih dimenzija, no muči je godina proizvodnje. Već smo razgovarali o tome da bi upravo naše brodogradilište izgradilo još nekoliko takvih brodova za istog naručitelja. Ovaj brod košta oko 3,5 milijuna funti, odnosno oko pet milijuna eura.

Londonska tvrtka je zainteresirana za još nekoliko brodova i duboko se nadamo da će pregovori završiti tako što ćemo u knjizi narudžbi do konca godine imati još koji takav brod. To bi za Tehnomont bio pun pogodak, kaže Brnić. (C. B. GALIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)




Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019