Temzom će zaploviti pulski brod


Tehnomontovo brodogradilište Pula ovih je dana počelo opremanje broda koji gradi za engleskog naručitelja City Cruises iz Londona. Kao što smo već pisali, radi se o 37 metara dugom i 17,5 metara širokom putničkom brodu koji će tijekom Olimpijskih igara ove godine prevoziti turiste na Temzi. Riječ je o 30. Olimpijskim igrama koje će se održati u Londonu, od 27. srpnja do 12. kolovoza.

Brod je ugovoren prošle godine, kada je i započeta gradnja u pulskom škveru. Direktor Miljenko Brnić kaže da posao polako privode kraju.- Nositelj posla je Brodarski institut iz Zagreba koji je i ugovorio gradnju. Naše je brodogradilište zaduženo za izgradnju i posebno se ponosimo time jer je riječ o izuzetno luksuznom putničkom brodu koji može prevoziti čak 600 putnika odjednom.

Posao bi trebao biti gotov do ljeta, kada ćemo ga porinuti u more i isprobati. Nakon toga dižemo ga na veći brod koji će ga prevesti do Londona. Na Temzi ćemo ga ponovo baciti u vodu i isprobati te obaviti službenu primopredaju, kaže Brnić.

Brod iz pulskog škvera će se zvati "Millenium diamond", i to zbog izgleda (nalik je dijamantu) te jubilarne, tisućljetne obljetnice postojanja kraljevske dinastije u Engleskoj.

Pulsko je brodogradilište taj posao dobilo zahvaljujući konkurentnoj cijeni koju je ponudilo te kvalitetnog projekta koji je raÄ‘en u suradnji s Brodarskim institutom. Taj je brod Tehnomontu otvorio nove poslove diljem Europe i svijeta.

- Kada smo ugovarali ovaj posao nije nam bilo lako jer smo imali izuzetno jaku konkurenciju diljem Europe. Nizozemci su nam umalo oteli posao, no ipak smo uspjeli pridobiti ove ozbiljne klijente. Londonska tvrtka City Cruises ima u vlasništvu još 12 brodova sličnih dimenzija, no muči je godina proizvodnje. Već smo razgovarali o tome da bi upravo naše brodogradilište izgradilo još nekoliko takvih brodova za istog naručitelja. Ovaj brod košta oko 3,5 milijuna funti, odnosno oko pet milijuna eura.

Londonska tvrtka je zainteresirana za još nekoliko brodova i duboko se nadamo da će pregovori završiti tako što ćemo u knjizi narudžbi do konca godine imati još koji takav brod. To bi za Tehnomont bio pun pogodak, kaže Brnić. (C. B. GALIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)
Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019