Brodogradnja može biti pokretač Hrvatske


Brodogradnja uz podršku pratećih institucija može biti pokretač reindustrijalizacije Hrvatske, a Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme Hrvatske gospodarske komore želi biti partner brodogradilištima u procesu sustavne izgradnje novog modela suradnje cjelokupne brodograÄ‘evne industrije s ciljem povećanja učešÄ‡a domaće komponente, pogotovo u sofisticiranim brodovima.

Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme HGK sa jučerašnje je sjednice poslala jasnu podršku Vladi RH u provedbi restrukturiranja brodogradilišta kroz privatizaciju ili bilo koji drugi model koji će osigurati daljnje poslovanje brodogradilišta i zadržati postojeću djelatnost, izvijestili su danas iz HGK.

Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme HGK okuplja oko 190 trgovačkih društava koja zapošljavaju 9.000 radnika. Zadržavanje brodograÄ‘evne djelatnosti je uvjet njihovog opstanka, istaknuto je.

Ove tvrtke su prije gospodarske krize, primjerice 2008., ostvarile ukupni prihod od oko 650 milijuna eura, od čega je oko 22 posto odnosno 143 milijuna eura vezano za proizvodnju brodske opreme. Samo hrvatskim brodogradilištima su u 2008. isporučile brodske opreme u vrijednosti oko 110 milijuna eura.

Danas su podaci znatno skromniji, i zbog situacije na globalnom tržištu i nedovoljno popunjene knjige narudžbi, ali i zbog dugog procesa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta.

ProizvoÄ‘ači brodske opreme imaju sve manje posla i u posljednje tri godine kontinuirano im pada prihod od prodaje brodogradilištima. Situacija u tvrtkama koje su u potpunosti bile vezane za brodogradnju je alarmantna. Ukoliko se uskoro situacija ne promijeni proizvoÄ‘ači brodske opreme izražavaju bojazan za opstanak cjelokupne djelatnosti jer bi bilo gotovo nemoguće pokrenuti obustavljenu proizvodnju i vratiti stručnu radnu snagu.

Stav proizvoÄ‘ača brodske opreme je da brodogradnja ima smisla samo ako zapošljava domaće projektante i domaću prateću industriju. Ona uz podršku pratećih institucija može biti pokretač reindustrijalizacije Hrvatske, smatraju proizvoÄ‘ači brodske opreme.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019