Brodogradnja može biti pokretač Hrvatske


Brodogradnja uz podršku pratećih institucija može biti pokretač reindustrijalizacije Hrvatske, a Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme Hrvatske gospodarske komore želi biti partner brodogradilištima u procesu sustavne izgradnje novog modela suradnje cjelokupne brodograÄ‘evne industrije s ciljem povećanja učešÄ‡a domaće komponente, pogotovo u sofisticiranim brodovima.

Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme HGK sa jučerašnje je sjednice poslala jasnu podršku Vladi RH u provedbi restrukturiranja brodogradilišta kroz privatizaciju ili bilo koji drugi model koji će osigurati daljnje poslovanje brodogradilišta i zadržati postojeću djelatnost, izvijestili su danas iz HGK.

Zajednica proizvoÄ‘ača brodske opreme HGK okuplja oko 190 trgovačkih društava koja zapošljavaju 9.000 radnika. Zadržavanje brodograÄ‘evne djelatnosti je uvjet njihovog opstanka, istaknuto je.

Ove tvrtke su prije gospodarske krize, primjerice 2008., ostvarile ukupni prihod od oko 650 milijuna eura, od čega je oko 22 posto odnosno 143 milijuna eura vezano za proizvodnju brodske opreme. Samo hrvatskim brodogradilištima su u 2008. isporučile brodske opreme u vrijednosti oko 110 milijuna eura.

Danas su podaci znatno skromniji, i zbog situacije na globalnom tržištu i nedovoljno popunjene knjige narudžbi, ali i zbog dugog procesa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta.

ProizvoÄ‘ači brodske opreme imaju sve manje posla i u posljednje tri godine kontinuirano im pada prihod od prodaje brodogradilištima. Situacija u tvrtkama koje su u potpunosti bile vezane za brodogradnju je alarmantna. Ukoliko se uskoro situacija ne promijeni proizvoÄ‘ači brodske opreme izražavaju bojazan za opstanak cjelokupne djelatnosti jer bi bilo gotovo nemoguće pokrenuti obustavljenu proizvodnju i vratiti stručnu radnu snagu.

Stav proizvoÄ‘ača brodske opreme je da brodogradnja ima smisla samo ako zapošljava domaće projektante i domaću prateću industriju. Ona uz podršku pratećih institucija može biti pokretač reindustrijalizacije Hrvatske, smatraju proizvoÄ‘ači brodske opreme.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019