BUNA U SAVUDRIJI Janšini policajci ne daju nam ribariti u našem moru


ÄŒekat ćemo rezultate razgovora naše ministrice  vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, koji u ponedjeljak stiže u  Zagreb, nakon čega ćemo se dogovoriti o tome koje ćemo u utorak  poduzeti  akcije u povodu sve učestalijih provokacija slovenske policije i njihova inspektorata ribarstva prema nama ribarima. Do tada očekujemo od hrvatskih institucija da zaštite integritet hrvatske države i  svojih graÄ‘ana. Neprihvatljivo je da institucije druge države  djeluju protiv hrvatskih graÄ‘ana na teritoriju naše  države. 

Ribari mnogo očekuju od susreta Vesne Pusić i Karla Erjavca /SREĆKO NIKETIĆ /CROPIX

Stalne provokacije

Stoga ono što ćemo poduzeti, bit će samo naša reakcija na stav hrvatske  Vlade. 
Zaključak je to savudrijskih  i umaških ribara, revoltiranih, kako kažu , sve drskijim i gotovo svakodnevnim  maltretiranjem slovenske policije na moru dok obavljaju svoj posao u hrvatskim teritorijalnim vodama. Najnoviju provokaciju doživio je u petak u 6.30 Maurizio Osich kada ga je zaustavio slovenski policijski gliser s njihovim inspektorom ribarstva, na dvije milje južnije od crte sredine Savudrijske vale, a koji je prošao na samo 200 metara od rta Savudrija. 

Kako nam veli Danilo Latin,  sudeći po površini prisvojenog mora, Slovenci vrše nadzor i imaju jurisdikciju  nad 98 posto akvatorija u Savudrijskoj vali, što bi, ističe ironično, jedan jači atletičar skokom s obale u more, preskočio hrvatsko-slovensku granicu na moru. Osich nam se žali kako je to isto doživio u srijedu, zatim tri dana ranije, te da ga slovenska policija ometa u  ribarenju u hrvatskim vodama. „Scenarij im je isti: doplove do moje brodice, uvjeravajući me da sam u slovenskim vodama, što ja opovrgavam. 

Pozvao sam ih  na moj brod da vide po GPS-u da sam u našem teritorijalnom moru. Došli su, te kada sam im ukucao točku Sv. Odorika, pokazalo se 316 stupnjeva, a  mi imamo pravo ribariti do 318  stupnjeva. Oni su to pogledali te zaključili kako njihove karte imaju drukčije brojeve i oznake. Poslije minutu, opet su me zaustavili ti isti, najavljujući njihovog inspektora ribarstva, koji mi je tražio dokumente, što sam odbio. O tome sam obavijestio našu policiju, koja mi je potvrdila da sam u hrvatskim vodama, te mi poručila da nastavim ribariti,” navodi Osich.

Elvija  Brlobaša šest puta u nekoliko proteklih dana slovenska policija tjera prema hrvatskoj obali. „ DoÄ‘u  patrolnim brodom,  sijeku nam rutu, te svojim brodom odguruju moj brod, tražeći da se vratim dva kabela ( 360 metara ) niže. Sve su to slikali. Kada sam ih ja počeo snimati, otišli su, da bi se uskoro opet vratili. Objasnio sam im da sam se, iako u hrvatskim vodama,  već spustio niže  kako su tražili, da bi me tjerali da  se još  vratim južnije.  Njihova tortura  nastavlja se sada skoro svakodnevno,” žali se Brlobaša.

Roberta Okovića  i njegovu 8-metarsku brodicu okružila su čak četiri slovenska policijska glisera, da bi ga slovenski policajci  optužili da ribari u njihovim vodama, dok ih je on uvjeravao da je 100 metara južnije od crte sredine. Slikali su ga i vikali da će mu poslati kaznu. Danilo Latin potvrÄ‘uje nam kako su se provokacije slovenske policije u Savudrijskoj vali intenzivirale  raspisivanjem prijevremenih  parlamentarnih izbora u Sloveniji. “Očito su osjetili  nedostatak za njih zadovoljavajućih argumenata, koji će se koristiti u započetom arbitražnom postupku. 

To je izraz njihove nesigurnosti ,  te na taj način žele iskonstruirati materijalne dokaze , po kojima su vršili jurisdikciju na moru, koje je bilo u sastavu Slovenije. Povijest se vraća od prije deset godina, kada smo imali  Račanovu koalicijsku  vlast, a u Sloveniji su vladali desničari, predvoÄ‘eni Janezom Janšom, koji je ponovo  na čelu slovenske vlade. Sadašnje Janšino postupanje je nastavak njegove ondašnje politike, kojom se suprotstavljao  arbitražnom postupku, uvjeren kako šteti slovenskim nacionalnim interesima,  te osporavao ulazak  Hrvatske u NATO, potom u EU,”  napominje Latin.

PU-PIRANSKI10209-DESK
Svojim policijskim plovilima Slovenija trenutačno obavlja nadzor nad 98 posto akvatorija u Savudrijskoj vali

GPS navigacija

Daniele Kolec pretpostavlja  da dio  problema na morskoj granici leži možda u nepodudarnosti slovenske pomorske karte, koju je izradilo slovensko Ministarstvo za promet  2006., s hrvatskom kartom iz 1997. „ To su karte za GPS satelitsku navigaciju. Njihove kontrolne točke podudarile bi se s našima, nakon korekcije , po kojoj bi hrvatska strana premjestila te točke 500 metara istočno i 20 metara sjeverno od crte sredine“,  ističe on. Drugi razlog, dodaje Kolec , leži u  cilju Slovenije da izazove gužvu na moru, te da tijekom arbitraže dokazuje kako  kontrolira i nadzire dio njihova mora. Slijedi nam vojno organiziranje, ali bez oružja,  u cilju zaštite naše egzistencije i pomorskog  teritorija, zaključio je Daniele Kolec. 

 

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019