Turizam u Sedam sela: Kaštela najdraža Česima, Nijemcima i Poljacima


Unatoč svjetskoj krizi Kaštela su u prošloj godini ipak zabilježila veći broj noćenja stranih i domaćih gostiju nego je to bilo u 2010. godini. Na Skupštini Turističke zajednice istaknuto je kako je ostvaren porast od dva posto, a direktorica TZ, Nada Maršić, naglasila je kako Grad bilježi rast u hotelskom i u privatnom smještaju, ali kako najveće povećanje, od čak 20 posto, ima Marina Kaštela.

– Uz sve probleme koje imamo u Kaštelima, a pritom prije svega mislim na stigmu zagaÄ‘enog mora i stalne radove na glavnim prometnicima, te nedostatak kvalitetnih smještajnih kapaciteta, možemo biti zadovoljni s obzirom na povećanje broja noćenja, posebno ako uzmemo u obzir da neke destinacije koje nisu bremenite ovim problemima nemaju ovakve rezultate – istaknula je Nada Maršić.

Kao turistička destinacija Kaštela su najpopularnija meÄ‘u ÄŒesima, Nijemcima i Poljacima. Zamjenik kaštelanskog gradonačelnika Marinko Kovačev smatra kako se od sume koja se zaradi od čartera nedovoljno novca vraća u Kaštela.

- Pretpostavljamo da su čarter tvrtke temeljem ostvarenih noćenja u državni proračun uplatile 1,9 milijuna kuna, od kojih je sukladno zakonu naša županija nazad dobila 1,2 milijuna, a od toga Kaštelima pripada tek 130 tisuća. Imamo marinu u samom vrhu svih jadranskih marina po ostvarenom prometu, ali naši prihodi od boravišne pristojbe nautičara nisu sukladni ostvarenom prometu – smatra Kovačev.

Posebno su u Kaštelima zadovoljni novim hotelom Baletna škola s kojim su u ponudi dobili još 30 smještajnih jedinica, ali i informatizacijom privatnih iznajmljivača koji od prošle godine elektronički prijavljuju svoje goste iako se uglavnom radi o starijoj populaciji.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019