Turizam u Sedam sela: Kaštela najdraža Česima, Nijemcima i Poljacima


Unatoč svjetskoj krizi Kaštela su u prošloj godini ipak zabilježila veći broj noćenja stranih i domaćih gostiju nego je to bilo u 2010. godini. Na Skupštini Turističke zajednice istaknuto je kako je ostvaren porast od dva posto, a direktorica TZ, Nada Maršić, naglasila je kako Grad bilježi rast u hotelskom i u privatnom smještaju, ali kako najveće povećanje, od čak 20 posto, ima Marina Kaštela.

– Uz sve probleme koje imamo u Kaštelima, a pritom prije svega mislim na stigmu zagaÄ‘enog mora i stalne radove na glavnim prometnicima, te nedostatak kvalitetnih smještajnih kapaciteta, možemo biti zadovoljni s obzirom na povećanje broja noćenja, posebno ako uzmemo u obzir da neke destinacije koje nisu bremenite ovim problemima nemaju ovakve rezultate – istaknula je Nada Maršić.

Kao turistička destinacija Kaštela su najpopularnija meÄ‘u ÄŒesima, Nijemcima i Poljacima. Zamjenik kaštelanskog gradonačelnika Marinko Kovačev smatra kako se od sume koja se zaradi od čartera nedovoljno novca vraća u Kaštela.

- Pretpostavljamo da su čarter tvrtke temeljem ostvarenih noćenja u državni proračun uplatile 1,9 milijuna kuna, od kojih je sukladno zakonu naša županija nazad dobila 1,2 milijuna, a od toga Kaštelima pripada tek 130 tisuća. Imamo marinu u samom vrhu svih jadranskih marina po ostvarenom prometu, ali naši prihodi od boravišne pristojbe nautičara nisu sukladni ostvarenom prometu – smatra Kovačev.

Posebno su u Kaštelima zadovoljni novim hotelom Baletna škola s kojim su u ponudi dobili još 30 smještajnih jedinica, ali i informatizacijom privatnih iznajmljivača koji od prošle godine elektronički prijavljuju svoje goste iako se uglavnom radi o starijoj populaciji.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019