Josipović u Splitu: Svi škverani moraju se zbrinuti


 

Povodom početka nastave na doktorskom studiju za humanističke znanosti na Filozofskom fakultetu, predsjednik Ivo Josipović posjetio je Split. Najavio je kako će se sigurno vratiti na Sveučilište čim prestane obavljati dužnost predsjednika Republike. Kazao je kako je tijekom godina rada na Sveučilištu svjedočio brojnim reformama te je naglasio kako ga to ne čudi jer je hrvatsko društvo u tranziciji pa je i logično da kroz reforme nastojimo stvoriti bolji sustav.

- Veseli me to što je postalo vidljivo da je došlo do policentričnosti znanosti i obrazovanja. Uvijek treba gledati kako stvari napraviti još boljima, ali pri tome moramo voditi računa o tome da najprije riješimo načela i načelna pitanja, a da tek onda donosimo zakone. Društvo je preuzelo karakteristike divljeg kapitalizma, a država ima smisla samo ako je socijalna država. Zastupat ću politiku koja želi jako gospodarstvo, ali koja pri tome ne zaboravlja čovjeka jer čovjek mora biti iznad svega - poručio je Josipović.

Osvrnuo se i na stanje u brodogradnji i štrajk glaÄ‘u radnika Diokija, a komentirao je i najave dijela srbijanske vlade i medija o skoroj rehabilitaciji četničkog vojvode Draže Mihailovića.

- Brodogradnja je tradicionalna djelatnost, ali se mora kretati u nekim realnim okvirima. U slučajevima gdje nema održivog rješenja, mora postojati jasan plan zbrinjavanja svih ljudi i zapošljavanja u nekom drugom sektoru. Po tom pitanju očekujem da će se pronaći neko održivo rješenje. Amnestija Draže Mihajlovića nije dobar potez, ali je to unutarnja stvar Srbije. Vidjet ćemo kako će završiti proces i potom ćemo znati kako reagirati. Ne mogu se sjetiti bitke u kojoj su se četnici borili s okupatorima - kazao je Josipović.

Naglasio je kako država mora stati na stranu radnika Diokija iako je riječ o privatnoj firmi.

U petak je posjetio i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša na Duilovu.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019