Vedra proljetna noć nad Splitom i Dubrovnikom: Susret planeta


Foto: Zvonimir Barišin, Tonći Plazibat / CROPIX

Astronomska pojava prividnog približavanja (konjukcije) planeta Jupitera i Venere doživjela je svoj vrhunac u srijedu ujutro, kada je razmak među njima bio samo tri stupnja.

Iako je Jupiter površinom znatno veći od Venere, kad promatramo nebo nad jugozapadnim horizontom, Venera nam je znatno veća. Ova dva planeta i dalje su promatraču bliski jedan drugome, a sljedećih dana će se sve više udaljavati.

Vedro vrijeme zadnjih dana bilo je idealno za motrenje nebeskih tijela na noćnom nebu. Venera, ili u narodu poznatija kao zvijezda danica, prva se pojavljuje na nebu nakon zalaza sunca. Kako je u četvrtak u ranu večer izgledala konjukcija spomenutih planeta nad Splitom i Dubrovnikom pogledajte u priloženoj foto galeriji.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019