18. međunarodna riječka regata RU jedrilica


Tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica ove godine postaje „punoljetna“. U svojem 18. izdanju održat će se u subotu, 17.03 i nedjelju 18.03. na Gatu Karoline riječke

 

Za regatu je prijavljeno 16 natjecatelja meÄ‘u kojima svi najbolji hrvatski jedriličari u klasi One Metre, te gosti iz MaÄ‘arske i Španjolske. Regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.

 

Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke u subotu, 17.03. od 12:00 - 17:00 sati i u nedjelju, 18.03. od 10:00 - 15:00 sati., a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja.


Hrvatski jedriličari zadnjih godina postižu izvrsne rezultate u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama, te s pravom možemo reći da je Hrvatska u klasi IOM u samom svjetskom vrhu. Zvonko Jelačić iz JK Zenta, Split osvojio je naslov Svjetskog prvaka 2009, dok je aktualni Europski prvak Marko Matić iz JK Trogir, Trogir.

 

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio ureÄ‘aja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.

 

Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica koja će ove godine doživjeti svoje 18. izdanje. Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 17 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

 

Ipak, tradicija koju ova regata zadržava je nešto po čemu će riječka regata uvijek biti posebna. U dosadašnjih 17 regata na riječkoj regati je sudjelovalo 105 jedriličara iz ÄŒeške, Francuske, Hrvatske, Italije, MaÄ‘arske, Rumunjske, Slovenije i Velike Britanije.

 

Klasa IOM (Intrenational One Metre) je najrasprostranjenija međunarodna klasa radio upravljanih jedrilica u svijetu. Prva pravila klase izdana su 1988. godine. U svijetu ima oko 15 000 vlasnika radio upravljanih jedrilica klase "One Metre", a u Hrvatskoj ih je na rang-ljestvici trenutno rangirano 33.

 

 

 

 

Glavne značajke klase su:

·         duljina trupa preko svega od 1000 mm,

·         najveći gaz iznosi 420 mm,

·         masa balasta od 2.2 do 2.5 kg,

·         istisnina veća od 4.0 kg,

·         točno odreÄ‘eni popis dozvoljene opreme,

·         jeftini materijali izrade cijelog modela, trup mora biti izraÄ‘en od staklom ojačane plastične smole ili drva. "Egzotični" materijali karbon, kevlar i sl. mogu se koristiti samo za izradu peraje i kormila. Jarbol i bumovi moraju biti izraÄ‘eni od aluminija ili drva.

·         uporaba samo 3 snasti točno propisanih dimenzija,

·         uporaba samo dvije radio upravljane funkcije – jedna za kontrolu kormila i druga za kontrolu škota glavnog i prednjeg jedra.

 

Rezultati regate i fotografije bit će dostuni na www.scor.hr/rijeka, gdje su već dostupni sve rezultati i fotografije svih 17 dosasašnjih riječkih regata RU jedrilica.

 

Popis do sada privaljenih natjecatelja:

 

 

Ime i prezime

Klub

Broj

1.

Joan Gelpi

Nautic El Balis

ESP 169

2.

Peter Baliczay

Sailing.hu

HUN 01

3.

Csaba Forrai

Sailing.hu

HUN 31

4.

Robert Grubiša

JK Opatija, Opatija

CRO 68

5.

Paolo Mavričić

JK Opatija, Opatija

CRO 32

6.

Robert Matulja

JK Opatija, Opatija

CRO 33

7.

Jasmin Jaklin

JK Opatija, Opatija

CRO 13

8.

Hrvoje Duvančić

JK Val, Šibenik

CRO 71

9.

Ante Kovačević

JK Zenta, Split

CRO 30

10.

Zvonko Jelačić

JK Zenta, Split

CRO 35

11.

Boris Bakotić

JK Zenta, Split

CRO 96

12.

Denis Vukas

JK Orsan, Dubrovnik

CRO 54

13.

Mladen Knežević

JK Pesja, Omišalj

CRO 36

14.

Igor Božičević

JK Sv. Nikola, Zagreb

CRO 48

15.

Neven Senđerđi

SCOR, Rijeka

CRO 55

16.

Zoran Grubiša

SCOR, Rijeka

CRO 69


 

Zoran Grubiša

GSM 091 371 04 55


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019