POMORSKO TRŽIŠTE Zov Sjevernog mora: Hrvatima 1500 radnih mjesta na platformama


Hrvatski pomorci koji plove na brodovima domaćih kompanija proteklih su se dana suočili sa smanjivanjem plaća zbog krize na brodarskom tržištu, dok većinu njihovih kolega koji kruh zaraÄ‘uju na “strancu” takvi problemi za sada zaobilaze.

No, naši ljudi na stranim brodovima, njih oko 13 tisuća, već duže vrijeme vode “bitku” s (ne)lojalnom konkurencijom azijske radne snage, posebice Filipinaca, Kineza i Pakistanaca, čije su plaće u pravilu 30-ak posto niže od europskih članova posade na istoj poziciji u brodskoj hijerarhiji. Primjerice, plaća drugog časnika palube, europskog člana posade broda za prijevoz kontejnera, tako iznosi oko 18 tisuća kuna, dok filipinski pomorac istog statusa prima oko 14 tisuća kuna.

Situacija na tržištu radne snage sve je nepovoljnija za Europljane, o čemu najbolje govori nedavni primjer vlasnika norveškoga “Gearbulka” koji će na svoje brodove ukrcati Filipince i Kineze zbog čega će tijekom idućih desetak mjeseci posao izgubiti i 190 hrvatskih pomoraca.
Kadeti iz Kine
Upravo su pomorci iz tih dviju velikih azijskih država glavni izvor jeftinije radne snage za vodeće svjetske kompanije. U tome prednjači oko 200 tisuća Filipinaca na brodovima koji ubrzanim korakom hvataju svjetske trendove i glavni su oslonac brodovlasnicima kada traže niži časnički i pomorački kadar.

Šibenski kapetan Ivica Slavica, zapovjednik broda na jednoj japanskoj kompaniji, kazao nam je kako Filipinci čine 20 od ukupno 26 članova njegove posade.

– Prvi časnik na brodu mi je Filipinac, čovjek je prva liga, znanjem i vještinama prednjači u radu. Na brodu su i dvojica kadeta iz Kine, jer je naša kompanija počela projekte i na tom polju. Slobodno vam mogu reći da je kadet palube vrlo ambiciozan, dobro govori engleski jezik i voli učiti. Vjerojatno će postati dobar pomorski časnik – istaknuo je naš sugovornik, te dodao:
Kriza na pučini
– Kriza je zahvatila praktički sve svjetske brodare, pa neki režu troškove prodajom neprofitabilnih brodova, a neki su se odlučili za smanjenje plaća pomorcima. Uzrok svemu je kobna kombinacija visokih cijena goriva i niskih vozarina.

Iz razgovora s nekolicinom hrvatskih pomoraca koji plove na “strancu” doznali smo kako za sada nema najava da će im poslodavci smanjivati plaće. Primanja su im stabilna, ali ako se nastave negativni trendovi na tržištu, i njihove bi se “bušte” mogle naći na udaru.

Ipak, i usred takve nevere treba se nadati bonaci na tržištu rada kakva bi se mogla dogoditi u off-shore sektoru na Sjevernome moru, gdje se procjenjuje da bi Hrvati dugoročno mogli računati na 1500 radnih mjesta. Naši radnici vrlo su cijenjeni na platformama i brodovima koji ih opslužuju, a poduzetnici u off-shoreu skloni su dodatnim zapošljavanjima tijekom idućih godina.


Europskim brodarima nedostaje 20 tisuća časnika
Europskim kompanijama trenutačno nedostaje oko 20 tisuća školovanih pomorskih časnika, a najveći manjak je u skandinavskim državama. Brodari taj manjak nadoknaÄ‘uju angažiranjem dalekoistočnih pomoraca koji su s dolarskim plaćama, koliko god bile niže od europskog dijela posade, pravi “carevi” u svojim domovinama i zbog toga bespogovorno obavljaju sve zadatke koji im se postavljaju na brodu. Naime, za dolarsku “buštu” hrane vrlo široke obitelji.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019