RIBA NA METI Braća iz Rude ukrala dvije tone pastrva!


\"\"

Sinjska policija uspjela je nakon višemjesečnog praćenja i istraživanja “razbiti” organiziranu grupu kradljivaca kalifornijskih pastrva iz ribogojilišta u mjestu Rudi pokraj Sinja koji su u četiri mjeseca, koliko su “operirali”, ukrali više od dvije tone ove ribe.

Za “nabavljanje” ribe u peteročlanoj grupi bila su “zadužena” dva brata iz Rude, 24-godišnji Luka T. i dvije godine mlaÄ‘i Ivan T., koji su, kako je policija otkrila, tijekom tih nekoliko mjeseci dva do tri puta tjedno upadali u ribnjak skačući preko zaštitne ograde ili bi je pokidali, pa onda ušli.

Svaki put bi ukrali 50-ak kilograma pastrve, a onda bi ribu pakirali i nosili dalje 23-godišnjem Ivanu P. iz mjesta Bajagića. Tržišna vrijednost jednog kilograma kalifornijske pastrve je, prema riječima Željka Stipšetića, voditelja ribogojilišta u Rudi, 40 kuna, a poduzetni Ivan je braći za ukradenu ribu plaćao 10 kuna po kilogramu.

Jednostavnom računicom dolazi se do brojke od 88 tisuća kuna za koliko je oštećeno ribogojilište u Rudi koje je u vlasništvu tvrtke BIOP iz Ogulina. Od prodaje pastrva Ivanu P., braća su “zaradila” 22 tisuće kuna.

Nakon što bi od njih dobio ribu i isplatio ih, u posao je “uključivao” svog 53-godišnjeg prezimenjaka Franu i 48-godišnjeg Ivicu K.

‘Ne može riba skakati’

Njih bi dvojica dalje na sebe preuzimala “distribuciju” po sinjskom kraju te su kupcima pastrve prodavali po cijeni od 30 kuna po kilogramu. Na taj su način, bez previše truda i muke, došli do 66 tisuća kuna, što su onda dijelili na tri dijela.

Policija je klupko odmotala kada je prije dva dana zaustavila mladog Ivana i u njegovu passatu u kanti pronašla netom ukradenih 55 kilograma ribe. Nakon što je priveden na kriminalističku obradu, sklopio se mozaik. Braća iz Rude kazneno su prijavljena za tešku kraÄ‘u, za što im, po zakonu, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ostala trojica prijavljena su za prikrivanje kaznenog djela, za što mogu dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine.

- Nisam imao pojma tko to radi. Mi smo primijetili da nam u bazenima nedostaje ribe jer ako ujutro vidiš da je riba u bazenu, a onda je iduće jutro nema, ne treba ti velika pamet da zaključiš kako nešto nije u redu, pa ne može riba sama preskočiti zid! Lopovi su preskakali ogradu ili je kidali, a budući da je ribnjak dug oko dva kilometra, naš čuvar nije mogao svuda biti i sve vidjeti, a oni su na njegovu prisutnost očito dobro pazili. I brzo su to odraÄ‘ivali, da bi ukrali 50-ak kilograma ribe ne treba im više od četiri, pet minuta - komentirao je Željko Stipetić koji vodi jedan od tri najveća uzgajališta kalifornijskih pastrva u Hrvatskoj.

Policija mu nije htjela otkriti tko su lopovi, no kad je to doznao od novinara, nije se previše iznenadio.

- Pa to su nam susjedi! Žive tu nekih 500-tinjak metara od ribnjaka. Sva sreća da im se napokon stalo nakraj, nanosili su nam veliku štetu. Ovo je prvi put da nam se riba krala ovako organizirano. Dosad smo imali samo sitne problemčiće s mlaÄ‘arijom koja bi preko ograde pokušala pecati ribu - komentirao je Stipetić.

Kalifornijska pastrva, kako joj i sam naziv govori, dolazi iz SAD-a, a u Europu je donesena 1880. godine, a pokazalo da se može lako uzgajati u ribogojilištima.

Uzgojeni primjerci mogu biti dugi od 20 pa sve do 80 centimetara, a težina varira od 200 grama pa sve do devet i više kilograma.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019